Opozícia a koalícia sa nezhodujú v otázke zverejnenia ani obsahu správy SIS
29 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Opozícia chce informovať o správe Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorú poslancom Národnej rady (NR) SR na stredajšej (26. 5.) mimoriadnej schôdzi prečítal šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).


Predstavitelia opozície hovoria o závažných podozreniach z ovplyvňovania a manipulovania vyšetrovania.

O zbavenie mlčanlivosti požiadali viacerí poslanci Smeru-SD. Predseda strany Robert Fico nevylúčil, že správu prečítajú a odvolajú sa na zákon. Koalícia otázku zverejnenia vidí inak. Odmieta i náznaky opozície, že sa správa týkala trestných činov konkrétnych politikov. Kollár už povedal, že niektoré veci sú dôverné, tajné alebo prísne tajné z určitého dôvodu. Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga hovorí o značne posunutej interpretácii informácií zo strany opozície.

Kollár požiadavky poslancov na zbavenie mlčanlivosti nepovažuje za správne. Utajenie niektorých informácií označil za opodstatnené a poslancom umožnil do správy SIS nahliadnuť. "Už sa dostali ku mne informácie, že niekto niečo začal púšťať na verejnosť," uviedol s tým, že úniky nepovažuje za šťastné. Podozrenia, že by v prostredí orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) mohla pôsobiť skupina ovplyvňujúca a manipulujúca vyšetrovania či výpovede svedkov, nepotvrdil ani nevyvrátil.

Žiadne dôkazy, žiadne fakty - na držanie človeka v base aj bez rozsudku stačí rozprávka kajúcnika
Advokát Vladimíra Pčolinského hovorí o tom, o čo je opretá kolúzna väzba jeho mandanta. Sú to iba tvrdenia jedného kajúcnika. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Ivan Brožík


Fico tvrdí, že koalícia má strach, keď im nechce umožniť informovať o správe. Strana konzultuje s odborníkmi ustanovenie zákona o ochrane utajovaných skutočností, ktoré má podľa Fica hovoriť, že nejde o utajovanú skutočnosť, ak ide o informáciu hovoriacu o trestnej činnosti verejných činiteľov. Smer-SD tvrdí, že práve o tomto správa hovorí, a preto nevylučujú, že ju jednoducho prečítajú. "Povieme, že je to informácia o trestnej činnosti verejných činiteľov. V prípade, že nás budú chcieť za to pozatvárať, budeme sa brániť výkladom tohto zákona o ochrane utajovanej skutočnosti," vyhlásil.

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho zvažovali aj odvolávanie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). "Informácia, ktorá zaznela, bola taká závažná, že to musí mať ďalšie konzekvencie a za túto situáciu musí niekto niesť zodpovednosť," povedal Pellegrini počas týždňa. Rovnako hovorí, že zo správy vyplýva existencia skupiny, ktorá má zadokumentovaný určitý modus operandi a je schopná z titulu svojho postavenia v silových zložkách či OČTK manipulovať vyšetrovania káuz, výpovede svedkov aj dať niekoho do väzby. Javí sa podľa neho, že najvyšší predstavitelia štátu o tom vedeli, nekonali a niektorým to možno vyhovovalo.

"Kolegovia z opozície tancujú na hrane zákonnosti," vyhlásil Šeliga. "Nič v tej správe nebolo také, že by SIS povedala, že nejakí politici tu robia politické objednávky. Toto je bohapusté klamstvo Fica, ktoré sa mu hodí a ktorý pol roka rozpráva, že sú tu politickí väzni," zdôraznil. Ak ale majú Fico či Pellegrini informácie, mali by podľa Šeligu podať trestné oznámenie na kompetentné orgány. V súvislosti s ich pokusmi o zbavenie mlčanlivosti sa pýta, aký zmysel majú potom utajované skutočnosti, ak sa budú len tak zverejňovať. Otázku k pochybnostiam o ovplyvňovaní vyšetrovania rôznych káuz uzavrel tým, že verí polícii a orgánom činným v trestnom konaní.

Právnička Laššáková upozorňuje na Lipšicovu propagáciu aj za vaše koncesionárske poplatky v RTVS
Keď propaganda potrebuje, tak sa nemožné stáva možným. Aj čisto "ženská" relácia v televíznej programovej zložke verejnoprávnej RTVS sa môže z času na čas v rozpore so svojim krstným listom a dramaturgickým zámerom "zamužiť". Veď čo je na tom, ak... Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Ivan Brožík