Covid pasy v EÚ sa pomaly stávajú realitou
29 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Grécko a Dánsko ako prvé zaviedli covid pasy na cestovanie v rámci EÚ. Blok tlačí na všetky členské štáty, aby to urobili tiež, informuje portál RT.


Obe krajiny oznámili nové vakcinačné pasy v piatok na samostatných tlačových konferenciách. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis ich označil za „rýchlu cestu na uľahčenie cestovania“ v Európe a na pomoc „obnoveniu slobody pohybu“.

Niektoré štáty EÚ vrátane Dánska už zaviedli vlastné interné covid pasy. Tieto pasy môžu byť použité na cezhraničné cestovanie v súlade s marcovým návrhom Európskej komisie.

Grécky a dánsky pas sú spravované pomocou aplikácie pre smartfóny. Aplikácia zobrazuje stav očkovania používateľa a najnovší test na koronavírus. Oba tiež používajú na rýchle odovzdanie informácií vďaka QR kódu, k dispozícii však budú aj papierové verzie.

USA oznámili Moskve, že sa nepripoja k Zmluve o otvorenom nebi
Americké ministerstvo zahraničia oznámilo Moskve, že Biely dom nemá v úmysle vrátiť sa k Zmluve o otvorenom nebi. Išlo o jednu z hlavných tém, ktorá sa mala rozoberať na júnovom ženevskom samite s Vladimirom Putinom, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


EÚ naliehala na všetkých 27 členských štátov, aby do 1. júla prijali vakcinačné pasy. Tento tlak prichádza po tom, čo blok vyzval na zmiernenie cestovných obmedzení uložených na vrchole pandémie. EÚ tiež odporúča, aby bol umožnení turizmus iba tým zahraničným návštevníkom, ktorí sú úplne zaočkovaní.

Kým Európsky parlament ešte musí formálne schváliť systém pasov, niekoľko krajín už pokročilo vpred. Okrem Grécka a Dánska oznámilo plány na prijatie medzinárodného covid preukazu do 19. júla aj Írsko.

Pentagón sa snaží umlčať „pravdu“ o UFO, tvrdí bývalý riaditeľ programu UFO
Luis Elizondo, ktorý roky riadil program UFO v Pentagóne, nedávno odhalil svetu, že sa ho americká armáda pokúsila zastrašiť a umlčať. Jeho sťažnosť zjavne spustila vyšetrovanie generálneho inšpektora, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 05 | 2021 | Lukáš Leca