Bielorusko postaví na hranici očkovacie stany pre cudzincov, ktorí sa chcú dať zaočkovať Sputnikom V
29 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odhalil nové plány na opätovné otvorenie hraníc krajiny. Pre cudzincov, ktorí sa chcú zaočkovať proti Covid-19 ruským Sputnikom V, informuje portál RT.


Bieloruský vodca tento plán odhalil v piatok na stretnutí šéfov vlád Spoločenstva nezávislých štátov. Ide o deväťčlenný blok bývalých členských krajín Sovietskeho zväzu.

"Súhlasil som s ruským prezidentom, že Bielorusko otvorí niekoľko hraničných priechodov na hraniciach a v prípade potreby tam postaví stany," uviedol Lukašenko. „Na hraniciach máme dostatok miest na zaočkovanie ľudí z Poľska, Litvy a ďalších krajín. A hlavne z Ukrajiny,“ dodal.

Mnoho susedných štátov Bieloruska má problém s vakcinačným programom. Tento problém je obzvlášť akútny na Ukrajine, kde je iba 0,3 percenta populácie úplne zaočkovaných proti Covid-19.

Covid pasy v EÚ sa pomaly stávajú realitou
Grécko a Dánsko ako prvé zaviedli covid pasy na cestovanie v rámci EÚ. Blok tlačí na všetky členské štáty, aby to urobili tiež, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


"Aj keď sa ich vlády správajú k Bielorusku nedôstojne, je vidieť dopyt po Sputniku V v západných krajinách a existuje veľa ľudí, ktorí sa k nám snažia dostať," vyhlásil Lukašenko. "Musíme pomôcť našim susedom, najmä Ukrajincom," poznamenal.

Podľa Univerzity Johna Hopkinsa Bielorusko tiež nemalo úplne najúspešnejší očkovací program. Keďže iba 2,88 percenta populácie bolo úplne zaočkovaných. Prezident Lukašenko však netlačí na to, aby bola vakcína povinná.

"Teraz je pre nás hlavným cieľom ochrana starších ľudí a ľudí, ktorí sú najviac náchylní na koronavírus," uviedol. "Tlačíme ich do toho, aby sa dali zaočkovať, ale netrváme na tom. Neexistuje povinné očkovanie a nikdy nebude,“ dodal.

USA oznámili Moskve, že sa nepripoja k Zmluve o otvorenom nebi
Americké ministerstvo zahraničia oznámilo Moskve, že Biely dom nemá v úmysle vrátiť sa k Zmluve o otvorenom nebi. Išlo o jednu z hlavných tém, ktorá sa mala rozoberať na júnovom ženevskom samite s Vladimirom Putinom, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 05 | 2021 | Lukáš Leca