Arménsko je pripravené stiahnuť svoje jednotky z hraníc s Azerbajdžanom
29 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Predseda arménskej vlády Nikol Pašinjan v sobotu oznámil, že Arménsko je pripravené kedykoľvek stiahnuť svoje jednotky z hraníc s Azerbajdžanom. Rovnaký postup očakáva od Azerbajdžanu. Informovala agentúra Interfax.


Pašinjan v mene svojej krajiny vyslovil aj pripravenosť začať s Azerbajdžanom rokovať o delimitácii a demarkácii spoločných hraníc a o urovnaní sporu týkajúceho sa enklávy Náhorný Karabach.

Rokovania by sa mali začať pod záštitou Minskej skupiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), dodal Interfax.

Spolupredsedovia Minskej skupiny OBSE v piatok vyzvali Baku a Jerevan, aby okamžite podnikli kroky na zmiernenie napätia a začali rokovania s cieľom vytýčiť spoločnú hranicu a oslobodiť všetkých vojnových zajatcov na princípe "všetci za všetkých".

USA by mali „dôrazne zvážiť“ výcvik taiwanských partizánov proti „čínskej invázii“
Kandidát na asistenta šéfa špeciálnych jednotiek uviedol, že úradníci by mali „dôrazne zvážiť“ rozmiestnenie amerických vojsk na Taiwane. Mali by tam školiť miestne jednotky proti potenciálnej „čínskej invázii“, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa vystupňovalo minulý rok v septembri, keď opätovne vypukol vojenský konflikt o územie Náhorného Karabachu, ktorý si vyžiadal približne 6 000 obetí na životoch. V šesť týždňov trvajúcej vojne utrpelo Arménsko porážku, keď Azerbajdžan získal späť veľkú časť územia, o ktoré prišiel pred 30 rokmi.

Arménsko, Azerbajdžan a Rusko v novembri minulého roka podpísali spoločné vyhlásenie o zastavení bojov, avšak napätie medzi krajinami naďalej pretrváva.

Situácia na hraniciach medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa opäť vyostrila začiatkom mája. Arménsko viackrát obvinilo Azerbajdžan z narušenia štátnych hraníc a obsadzovania pohraničných oblastí na území Arménska.

Azerbajdžan sa odvoláva na to, že v oblasti zabezpečuje novostanovené hranice, ktoré sa zmenili v dôsledku vlaňajšieho konfliktu v Karabachu.

Eskalácia napätia vo vzdušnom priestore. Rusko nedovolilo dvom lietadlám z EÚ pristáť v Moskve
Po tom, čo sa letecké spoločnosti EÚ vyhýbajú bieloruskému vzdušnému priestoru, Rusko odmietlo lietadlám spoločností Air France a Austrian Airlines pristáť v Moskve. Obe spoločnosti následne lety odvolali. Čítať ďalej
29 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová