„Vás mrzí, že Matovič dostal dnes len tú vodu, čo?“ zakričal Kotleba poslancovi koalície do pléna
28 | 05 | 2021 I Petra Demková

Fraška v parlamente sa neskončila vo štvrtok vyliatím vody na ministra Matoviča. S príspevkom do rozpravy nasledoval Marián Kotleba. Musel sa venovať viac doťahovaniu s koaličnými poslancami z pléna ako svojmu príspevku. Padali slová ako „ďalší autista sa ozval“.



Téma príspevku – navyšovanie rozpočtu

S príspevkom do rozpravy vystúpil Mariána Kotleba po incidente s vodou vyliatou na Igora Matoviča (video). Témou jeho príspevku bola téma navýšenie štátneho rozpočtu o 3,4 miliardy. Kotleba sa chopil slova za rečníckym pultom. „Konsolidovaný dlh SR presiahne 60 miliárd eur,“ upozornil. Kotleba si myslí, že toto navýšenie spôsobí, že nebude možné vyhnúť sa zaťažovaniu Slovákov vyššími daňami.

VIDEO: Poslanec Suja chrstol Matovičovi pohár vody priamo do tváre!
Incident sa odohral priamo v pléne parlamentu, počas rokov vystúpenia poslanca Miroslava Suju. Opozičný poslanec tým mal reagovať na vulgarizmy Igora Matoviča, ktorý dokonca neváhal podísť priamo k rečníckemu pultu, kde mal podľa svedka Suju ďalej... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | René Skalný


Kotleba hneď na úvod vyjadril želanie, aby sa podobné incidenty ako ten s provokáciou a následne vyliatou vodou v NR SR neopakovali. Matoviča sediaceho hneď vedľa poprosil, aby sa zdržal správania, ktoré vedie k podobným incidentom. Na to Matovič vstáva a je ho vidieť, ako poza Kotlebu odchádza z pléna.
Vláda chce drahé lieky na covid

Kotleba s respirátorom pod nosom následne navrhol pozrieť sa na jednotlivé položky návrhu. V prvom rade upriamil pozornosť na liek na covid, ktorý plánuje vláda nakúpiť v celkovej sume 13 miliónov eur. Kotleba upozornil, že tento liek stojí v nákupe vyše 800 eur za kus. Vláde vytkol, že neumožňuje občanom dostať sa k lacným liekom, ktoré stoja 50 centov či 3 eurá. V rámci rozpočtu však štát plánuje nakúpiť enormne drahé lieky.

Hneď potom hovorí Kotleba o ďalšej položke – ďalšom drahom lieku – Regenerone. Upozornil, že je „z produkcie známej farmaceutickej spoločnosti“ . Vláda chce nakupovať jediný kus za 2 272 eur, upozornil líder ĽSNS.
Koaliční poslanci vykrikujú z pléna

Do toho začali koaliční poslanci z pléna na Kotlebu vykrikovať. Obsah nie je známy. Kotleba niekomu odpovedá: „Pán poslanec, ak máte nejakú poruchu, že sa neviete ukľudniť...“ a snaží sa pokračovať vo svojom príspevku. „Znova opakujem, lacné lieky, funkčné lieky, ľuďom nechcete dovoliť kúpiť ani ich získať na recept a lieky, na ktorých sa dá robiť biznis – veľký biznis, idete nakupovať priamo štátom,“ povedal opozičný poslanec.

Matovič hádže podnikateľom pod nohy polená. Chce tým vychovať Richarda Sulíka
28 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


V tomto momente bol Kotleba opäť prerušený – a niekomu do pléna odpovedá: „Ďalší autista sa ozval. Vás to mrzí, že Matovič dostal dnes len tú vodu, čo?“ hovorí niekomu.

Na to bol Kotleba podpredsedom NR SR upozornený, aby sa nerozprával s poslancami. Nastala ďalšia výmena názorov, tentokrát s podpredsedom NR SR. Kotleba žiadal, aby urobil poriadok s koaličnými poslancami, ktorí vykrikujú z pléna.
Ďalší problém – Kotleba nemá dobre nasadený respirátor

Nasledovala ďalšia roztržka. Niektorá koaličná poslankyňa vytkla Kotlebovi, že nemá poriadne nasadený respirátor. Ten nelenil a nazval poslancov, ktorí od neho žiadali dobre nasadený respirátor „nímandmi“. Následne poslanec za pultom viackrát vyzval podpredsedu NR SR, aby si upratal kolegov. Kotleba pripísal neustále vyrušovanie koaličných poslancov tomu, že sa im zle počúva, keď sa má národ dozvedieť, na čo idú pomíňať 3,5 miliardy eur.
Biznis vyvolených – MOM-ky

Poslanec pokračoval v príspevku a vytiahol ďalšiu položku z rozpočtu – 60 miliónov eur na MOM-ky. Kotleba povedal, že už sa verejne vie, že ide o „ryžu pre vybraných a vyvolených uchádzačov, ktorí to dostanú. Hovorí sa tu o štátnom tajomníkovi, hovorí sa tu o mnohých ľuďoch blízkych koalícii.“

Na záver Marián Kotleba apeloval na koaličných poslancov, aby navyšovanie rozpočtu nepodporili.

Miroslav Suja: Toto tu ešte nikdy nebolo. To je totálny rozvrat štátu a zneužitie právomocí! (VIDEO)
Utajená schôdzka najvyšších štátnych činiteľov v centrále SIS je neustále bodom pozornosti ako opozičných strán, tak aj v podstate väčšiny Slovenska. Poslanci za hnutie Republika nahrali k celej situácii video, kde hovoria, že po tom, čo sa v... Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik