Útočník, ktorý vo Francúzsku dobodal policajtku a zobral jej zbraň, zomrel pri prestrelke s políciou
28 | 05 | 2021 I Tibor Sipos

Na predmestí francúzskeho Nantes dopoludnia vošiel neznámy muž na policajný komisariát a dobodal policajtku. Približne štyridsaťročná žena má početné zranenia, najmä na nohách a na rukách. Motív činu zatiaľ nie je jasný.


Polícia muža popoludní zadržala na základe informácií svedkov útoku. Pri zásahu bol muž postrelený a zraneniam podľahol, informuje portál Echo24.


Správy o zdravotnom stave policajtky sa líšia. Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z komisariátu píše, že život ženy je v ohrození. Naopak, obvykle dobre informovaný web BFM TV uvádza, že jej stav je stabilizovaný.

Útočníkovi sa podarilo policajtke vziať služobnú zbraň a z miesta činu si ju odniesol bez toho, aby ju ihneď použil, uvádza web Ouest France. Muž pri úteku najprv použil auto, to však neskôr policajti neďaleko našli havarované. Polícia predpokladá, že muž pokračoval pešo. Do pátrania po podozrivom sa zapojilo vyše 200 policajtov vrátane príslušníkov špecializovanej jednotky z Nantes. Pri zadržaní sa muž bránil streľbou z ukradnutej zbrane, troch žandárov ľahko zranil. Polícia paľbu opätovala a útočníka zasiahla. Muž zraneniam podľahol, píšu TV Noviny.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin už na Twitteri oznámil, že popoludní príde na miesto nešťastia, aby vyjadril "úplnú podporu všetkým mestským policajtom". Minister spravodlivosti Eric Dupond-Moretti vyzval všetkých sudcov, aby pri rozhodovaní o útočníkoch na policajtov boli prísni. V poslednom čase došlo vo Francúzsku k niekoľkým závažným útokom na policajtov. Po útoku na komisariát v Rambouillete neďaleko Paríža zomrela policajná úradníčka rukami islamského radikála. Rozruch vyvolala aj smrť policajta v Avignone, ktorý zasahoval proti dílerom drog.

Francúzsko od stredy zmierni opatrenia a posunie zákaz vychádzania
Francúzsko od stredy 19. mája plánuje uvoľniť viaceré pandemické opatrenia po tom, ako počty prípadov klesli a v krajine napreduje očkovacia kampaň, informovala v pondelok agentúra AFP. Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | tasr