Gangy ovplyvňujúce voľby v Mexiku: Krvavá kampaň stála život už 34 politikov
28 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Organizovaný zločin infiltroval politiku a verejné inštitúcie. V Mexiku je súčasťou volebného procesu. Vražda kandidátky Almy Barraganovej z tohto týždňa znamená, že kampaň stála život už 34 politikov, píše portál Argument.

V Mexiku bola zavraždená kandidátka na starostku pred júlovými komunálnymi voľbami a voľbami takmer polovice gubernátorov. Almu Barraganovú zastrelili v stredu v problémovom meste Moroleon, kde sa uchádzala o post starostky. Mesto sa nachádza v mexickom federálnom štáte Guanajuato, ktorý je zaplavený násilím. Podľa ďalších informácií boli zranení ešte dvaja ďalší ľudia.

Tohtoročná volebná kampaň je krvavá, Barraganová je už 34. kandidátkou, ktorá bola v Mexiku zabitá. Podľa prezidenta krajiny Andresa Manuela Lopeza Obradora, prezývaného iniciálami AMLO, je za vraždou "bez pochyby" organizovaný kriminálny gang, ktorý sa tak snaží zastrašiť voliča.

Mexiko: V metropole sa zrútila časť mosta pre metro, najmenej 13 ľudí zahynulo
Najmenej 13 obetí a zhruba 70 zranených si vyžiadalo zrútenie časti mosta pre metro v mexickej metropole. K nešťastiu došlo v pondelok neskoro večer miestneho času práve vo chvíli, keď po nadjazde prechádzal vlak, informuje agentúra... Čítať ďalej
04 | 05 | 2021 | tasr

AMLO vyhlásil, že v prípade volebnej neúčasti budú mafie voľbám dominovať

Podľa názorov odborníkov sa drogové gangy v Mexiku snažia o to, aby vo voľbách kandidovali takí ľudia, ktorí nebudú robiť prekážky ich aktivitám. Tento druh násilia nie je v Mexiku počas volebnej kampane novinkou. Je prejavom skutočnosti, že organizovaný zločin v Mexiku infiltroval politiku a verejné inštitúcie na úrovni mestských samospráv.

Tohtoročné voľby majú tiež veľký význam, pretože sa budú voliť tisíce starostov po celej krajine. Gangy vidia vo voľbách príležitosť konsolidovať svoj vplyv. Skutočnosťou je, že mexický organizovaný zločin je plne angažovaný vo voľbách: dochádza k vraždám, únosom či vydieraniu.

Podľa konzultačnej firmy Etellek sa 34 zabitých politikov buď uchádzalo o nominácie, alebo už kandidovalo do miestnych funkcií.

Zavraždená Barraganová kandidovala za malú stranu Hnutie občanov, ktorá vo svojom vyhlásení uviedla, že je nemysliteľné, aby sa účasť na politickom živote rovnala ohrozeniu života. Strana tiež vyzvala úrady, aby priviedli k zodpovednosti tých, ktorí zločin spáchali.

Mexiko má záujem o výrobu ruskej vakcíny Sputnik V
Mexiko udržiava úzke vzťahy s Ruským fondom priamych investícií (RFPI) a má záujem na svojom území vyrábať ruskú vakcínu proti koronavírusu Sputnik V. Uviedol to v piatok v rozhovore pre ruské médiá mexický minister zahraničných vecí Marcelo... Čítať ďalej
24 | 04 | 2021 | tasr

Je za to zodpovedný mexický národ

Národný koordinátor strany Clemente Castaneda vyhlásil: "Alma Barraganová sa pripája k dlhému zoznamu politikov a kandidátov, ktorí boli zavraždení počas tohto volebného procesu. A ako už sme niekoľkokrát povedali, je za to zodpovedný mexický národ."

Mexické mesto Moroleon sa nachádza blízko hraníc s federálnym štátom Michoacan, ktorý je tiež zasiahnutý násilím drogového kartelu. Kartel Jaliscov tu bojuje s miestnymi gangmi podporovanými kartelom Sinaloa o kontrolu nad federálnym štátom Guanajuato.

USA oznámili Moskve, že sa nepripoja k Zmluve o otvorenom nebi
Americké ministerstvo zahraničia oznámilo Moskve, že Biely dom nemá v úmysle vrátiť sa k Zmluve o otvorenom nebi. Išlo o jednu z hlavných tém, ktorá sa mala rozoberať na júnovom ženevskom samite s Vladimirom Putinom, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 05 | 2021 | Lukáš Leca