Berlín vyplatí Namíbii 1,1 miliardy eur za genocídu, ktorú spáchali nemecké koloniálne vojská
28 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Nemecko formálne uznalo, že jeho koloniálne vojská spáchali genocídu na Afričanoch, ktorí žili v dnešnej Namíbii. Berlín tiež oznámil, že vytvorí fond na odčinenie zločinov z koloniálnej éry, informuje portál RT.


Minister zahraničných vecí Heiko Maas v piatkovom vyhlásení uviedol, že Nemecko uznalo „zverstvá“, ktoré vykonali koloniálne vojská. Genocída Herero a Namaqua sa uskutočnila v rokoch 1904 až 1908. Berlín uviedol, že chce „nájsť spoločnú cestu k skutočnému zmiereniu a uctiť si tým pamiatku obetí“.

Maas tiež oznámil, že ako „gesto uznania nesmierneho utrpenia“ vytvorí nemecká vláda fond v celkovej výške 1,1 miliardy eur. Program sa má zamerať na infraštruktúru, zdravotnú starostlivosť a odbornú prípravu pre postihnuté komunity. Peniaze budú údajne vyplácané počas 30 rokov.

Kmene Herero a Nama boli takmer vyvraždené počas rebélie proti nemeckým koloniálnym silám vo vtedajšej nemeckej juhozápadnej Afrike. Predpokladá sa, že 65 000 z 80 000 Hererov žijúcich v nemeckej kolónii zahynulo v rokoch 1904 až 1908, kým v rovnakom období zomrelo 10 000 z odhadovaných 20 000 obyvateľov Nama.

Zbrane budúcnosti: Rusko započalo masovú výrobu autonómnych vojnových robotov
Ruská armáda bude čoskoro vybavená autonómnymi vojnovými robotmi, uviedol minister obrany Sergej Šojgu. Moskva už zahájila masovú výrobu týchto strojov, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Nemecko začalo rokovania s namíbijskou vládou v roku 2015 s cieľom dohodnúť sa na „budúcom prehodnotení nemeckej koloniálnej nadvlády“. Berlín tvrdí, že pri rokovaniach zohrávali aktívnu úlohu zástupcovia komunít Heroro a Nama.

Dohodu má podpísať Maas v namíbijskom hlavnom meste Windhoek budúci mesiac a potom bude zaslaná parlamentom oboch národov na ratifikáciu.

Ak bude deklarácia schválená oboma krajinami, očakáva sa, že nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pred namíbijským parlamentom vydá oficiálne ospravedlnenie za tieto zločiny.

Americké spravodajské agentúry stále nepoznajú pôvod Covid-19. Majú dva „pravdepodobné scenáre“
Po predchádzajúcom vyhlásení, že Covid-19 nebol umelo vytvorený, americké spravodajské agentúry uviedli, že vírus mohol uniknúť z laboratória. Zopakovali Trumpove tvrdenie, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 05 | 2021 | Lukáš Leca