Zločin sa v Rusku naozaj oplatí. Väzni zarobia za mrežami viac ako ich advokáti
27 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Ruské notoricky známe tvrdé a nekompromisné väznice majú sotva reputáciu jednosmerného lístka na vrchol. Ale pre niektorých šťastlivcov sa práca vo väzení ukazuje ako mimoriadne lukratívna, informuje portál RT.




Federálna väzenská služba v krajine vo štvrtok pre moskovský denník Izvestija odhalila, že zatiaľ čo väčšina väzňov zarába drobné za manuálnu či priemyselnú prácu, malý počet z nich dokázal v porovnaní so svojimi priateľmi a rodinami vonku získať pomerne vysoké platy.

Kristina Panshina, hovorkyňa oddelenia, povedala novinárom, že v 11 regiónoch krajiny bolo vytvorených 715 nových úloh v rámci snahy o zvýšenie dostupnosti práce pre tých, ktorí sú za mrežami.
Viac než dozorcovia

Priemerný mesačný plat odsúdených na nútené práce je podľa úradníkov 20 000 až 24 000 rubľov (270 - 330 dolárov). Zástupca oddelenia však prezradil, že v niektorých prípadoch si môžu odniesť domov slušné sumy až do 220 000 rubľov (takmer 3 000 dolárov) mesačne. To môže byť 10-krát viac ako  platy väzenských dozorcov.

Lukašenko: "Západ využíva Bielorusko ako skúšobňu pred tým pravým útokom. Útokom na Rusko!"
27 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Jeden z bohatých chovancov prezradil, že pracoval vo väzenskej kolónii v oblasti okolo Belgorodu neďaleko hraníc s východnou Ukrajinou. Medzi ďalších vysoko zarábajúcich patria odsúdení, ktorí pracovali v Primorskom na ľadovom Ďalekom východe krajiny. Jeden väzeň tu zarobil za mesiac 102 000 rubľov (1 389 dolárov).

Oba platy pravdepodobne ďaleko predbehnú zárobky policajtov, ktorí ich zatkli, ako aj právnikov, ktorí sa ich snažili obhajovať. Miestni učitelia, lekári a ďalší odborníci, najmä na začiatku svojej kariéry, pravdepodobne tiež nevidia platy tejto výšky.
Aktuálna téma

Väzenská práca sa v posledných dňoch stala v krajine aktuálnou témou. Začiatkom tohto týždňa minister spravodlivosti Konstantin Čučenko prezradil, že vláda rokuje s veľkými podnikmi o zriadení nových táborov a zariadení v blízkosti stavieb a priemyselných závodov, „kde by si viac ako tisíc ľudí mohlo odpykávať tresty vykonaním nápravnej práce“.

Španielsko plánuje prejsť na socialzmus. Zo Sanchezového plánu behá mráz po chrbte
Z Madridu vanú nové vetry a tie sú dosť mrazivé. Vláda tam plánuje prejsť na socialistický model spoločnosti, v ktorej budú ľudia zdieľať svoje domy, či autá, začnú platiť vysoké dane a jesť menej mäsa. Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič


Tento krok prichádza po tom, čo riaditeľ väzenskej služby Aleksandr Kalašnikov naznačil, že okolo 188 000 väzňov bolo spôsobilých pracovať po celú dobu ich funkčného obdobia, ale súčasná dostupnosť pracovných príležitostí ich pripravovala o možnosť zarobiť si.

Navrhol, aby títo pracovníci mohli nejakým spôsobom pomôcť čeliť nedostatku migrujúcich pracovníkov po tom, čo stavebné firmy a ďalšie odvetvia varovali, že pandémia a uzavretie hraníc vyústili do krízy pracovných síl.

"Sme pripravení to zorganizovať." Nebude to gulag - budú to úplne nové, slušné podmienky, “ trval na tom a dodal, že účastníci za svoje úsilie dostanú „slušný plat“.

Lockdowny neboli nevyhnutné! Britská vláda „klamala“, prezradil bývalý hlavný poradca Johnsona
Bývalý hlavný poradca premiéra Borisa Johnsona David Cummings adresoval britskej vláde tvrdé obvinenia za jej kurz, ktorý presadzovala počas koronakrízy, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
27 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová