Lekári pochybujú o zmysle očkovania detí proti koronavírusu (Joachim Müller-Jung)
27 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Komentár Joachima Müllera-Junga (Frankfurter Allgemeine Zeitung)


Je síce konsenzus, že deti by sa mali rýchlo očkovať proti koronavírusu, no medzi odborníkmi  čoraz viac narastajú pochybnosti o stratégii, ale najmä zmysle takéhoto očkovania.


Nebolo by lepšie, keby sa dávky vakcín dali k dispozícii najprv starším ľuďom v iných krajinách?



Pochybnosti o potrebe očkovania detí

Z medicínskeho pohľadu častokrát vzniká dojem, že niet pochybností o očkovaní detí do 16 rokov, no na sneme nemeckých lekárov Spolkovej lekárskej komory začiatkom mája sa prijalo rozhodnutie, že vláda musí bezodkladne vypracovať očkovaciu stratégiu pre deti a mládež.


Na jednej strane, aby sa včas dokázali objednať vhodné vakcíny, na druhej strane treba zabezpečiť, aby nedošlo k opätovnému lockdownu, ktorý má katastrofálny dopad na psychické a fyzické zdravie školopovinných detí.


Ako „pandémia“ obohatila naše chápanie sveta (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Iveta Machová

Vakcíny s nižšou koncentráciou

Výrobcovia vakcín Moderna a Johnson&Johnson už oznámili, že do jesene predložia štúdie o vakcínach s nižšou koncentráciou pre deti a mládež. Rovnako aj Pfizer/Biontech už od marca pracuje  na vakcíne pre deti od 6 mesiacov do  12 rokov, k dispozícii by mala byť do jesene, resp. zimy.



Obavy z myokarditídy a perikarditídy

Producenti vakcín neočakávajú problémy s bezpečnosťou nad rámec zistení u dospelých, teda možné zriedkavé alergické reakcie.


Ako ďalej píše v komentári Joachim Müller-Jung, obavy však vyvolávajú správy z Izraela a USA o možných podozrivých prípadoch po očkovaní mRNA, pri ktorých sa najmä u mladších očkovaných osôb (nie detí) niekoľko dní po druhej dávke vakcíny ojedinelo vyskytla myokarditída, teda zápal srdcového svalu – myokardu.


Brusel zastavil očkovanie osôb do 40 rokov, dôvodom bola smrť ženy po očkovaní jednou z vakcín
Belgická televízna stanica RTBF v stredu uviedla, že Belgické úrady sa rozhodli pozastaviť očkovanie osôb mladších ako 41 rokov. Dôvodom je úmrtie pacientky po zaočkovaní vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J), píše portál... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Farmakovigilančný úrad európskeho schvaľovacieho orgánu Európskej liekovej agentúry (EMA)  avizoval začiatkom mája ďalší výskum, ktorý sa týka aj zriedkavého zápalu obalu srdcového svalu, perikarditídy. Úrad rovnako ako americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré to chce tiež preskúmať, zdôraznil, že náznaky príčinnej súvislosti s očkovaním sa doposiaľ nepotvrdili.



Rastie odpor voči úplnému očkovaniu všetkých detí

Bez ohľadu na tieto otázky spojené s bezpečnosťou stúpa u lekárov a vedcov odpor voči úplnému očkovaniu všetkých detí a mládeže proti koronavírusu. Pred rozhodnutím úradov a politikov žiadajú dôkladnú širokú odbornú diskusiu na túto tému.


To, či je nevyhnutné očkovať všetky deti proti koronavírusu, aby sa zaistila kolektívna imunita, vôbec nie je isté. Pokým bude nedostatok vakcín, mal by sa starostlivo zvážiť prínos a zmysel očkovania detí proti COVIDu-19, keďže výskyt tohto ochorenia je u nich minimálny, dodáva na záver svojho komentára Joachim Müller-Jung vo Frankfurter Allgemeine Zeitung.


Kanadský dôstojník vyzval vojakov, aby nedistribuovali „vražednú“ vakcínu, hrozí mu za to doživotie
26 | 05 | 2021 | Diana Zaťková