Rozzúrený Sulík o bratislavských poslancoch: "Ruky by som odťal týmto podvodníkom"
26 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Minister hospodárstva sa po stredajšom rokovaní vlády poriadne rozčúlil. Za nehoráznosť označil podozrivé čerpania "koronadotácií" zo strany niektorých bratislavských komunálnych poslancov. "Pár tisíc eur má pre nich vyššiu hodnotu ako ich česť. Ruky by som odťal týmto podvodníkom," rozohnil sa Sulík.


Ministra hospodárstva Richarda Sulíka v prípade podozrivých čerpaní "koronadotácií" zo strany niektorých bratislavských komunálnych poslancov mrzí, že pár tisíc eur má pre nich vyššiu hodnotu ako ich česť. Prípad označil za nehoráznosť. "Ruky by som odťal týmto podvodníkom," vyhlásil po stredajšom rokovaní vlády Sulík.
Zneužili pandemickú pomoc

Minister priblížil, že v prípade štátnej pandemickej pomoci nájomcom zaviedli jednoduchý systém, ktorý je postavený na čestnom vyhlásení. "Nebyrokraticky sme vyplácali peniaze do piatich dní," podotkol s tým, že systém nechali odobriť aj Európskou komisiou.

To koho tak húževnato chránia všetci zainteresovaní? Žeby ideovú hlavu hromady prúserov?
Polienka do ohňa okolo tajného stretnutia desiatky najmocnejších ľudí na Slovensku už prikladá iba opozičný Smer-SDS. Inak u nás vládne všeobecný pokoj. Teraz situáciu, ktorá nastala po jeho odhalení, komentuje aj facebookový profil Matovičov... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Sulík pripomenul, že aj dotknutí bratislavskí komunálni poslanci prehlásili na svoju česť, že požadované sumy sú oprávnené.

"Teraz sa dozvedám, že to išlo na objekty, ktoré sú dlhodobo prázdne či neboli v prevádzke," podotkol.
Ministerstvo bude nekompromisné

Ministerstvo hospodárstva je podľa neho v prípade podvodov nekompromisné a v prípade podozrení podáva trestné oznámenia a spolupracuje s Národnou kriminálnou agentúrou, píše portál HN.

Stretnutie mocných v SIS-ke stále vyvoláva otázniky...
Kým koalícia spolu s prezidentkou popierajú, že by išlo o tajné stretnutie a už vôbec, že by na schôdzke riešili živé prípady - opozícia tvrdí, že najvyšší ústavní činitelia vrátane prezidentky klamú a v skutočnosti riešili "systém udavačov."... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | René Skalný


K podvodom podľa ministra došlo počas núdzového stavu, teda aj prípadné tresty sú prísnejšie. "Tak im treba. Toto im schuti dožičím," vyhlásil Sulík.

Šéf hospodárstva oceňuje spoluprácu s neziskovou organizáciou Transparency International Slovensko (TIS), ktorá na tento problém poukázala a ministerstvu poslala aj podnety na iné podvody. "Vždy sa to buď vysvetlilo, alebo sa to skončilo trestným oznámením," poznamenal minister.

TIS poukázala na čerpania takzvaných koronadotácií (štátnej pandemickej pomoci nájomcom) zo strany niektorých bratislavských komunálnych poslancov a označila ich za podozrivé.

Šeliga: Mičovský svojou demisiou zdvihol latku politickej kultúry. Jakubec ho nominoval na "politický výkon roka"
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka za OĽaNO Ján Mičovský podal demisiu z dôvodu korupcie svojej nominantky Gabriely B. na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Poslanci podozrenia odmietajú

Zistenia sa týkajú mestských poslancov Rastislava Tešoviča, Sone Svoreňovej, Tomáša Korčeka či miestneho poslanca za bratislavský Lamač Radoslava Olekšáka. Jednotliví poslanci vo svojich reakciách uviedli, že buď dotácie vrátili, alebo podozrenia odmietajú.

Tešovič sa pre kauzu rozhodol odísť z najväčšieho bratislavského poslaneckého klubu Team Vallo a svoju účasť na štátnej pomoci, "akokoľvek oprávnenú", považuje za svoju zbytočnú chybu. Olekšák dotáciu vrátil, Svoreňová považuje informácie TIS za nepresné.

Korček na zistenia TIS uviedol, že pri vypĺňaní žiadosti o dotáciu zástupca nájomcu podľa neho pochybil a dotácia bola čerpaná v nesprávnej výške. Keď sa o tom dozvedel, dotáciu vrátil.

Premiér: Stretnutie špičiek štátu zvolám znova, ak to bude potrebné
Premiér Eduard Heger (OĽANO) potvrdil, že inicioval stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Doplnil, že ho zvolá aj inokedy a aj v inej zostave, ak to bude potrebné. Premiér bol v pléne Národnej rady... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | tasr