"Rambouillet efekt" zvyšuje šance Le Penovej proti Macronovi (Vladimír Prochvatilov)
26 | 05 | 2021 I Iveta Machová

Komentár  Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Le Penová je presvedčená, že francúzska vláda  „absorbuje najhoršie črty pravice a ľavice“


Vo Francúzsku, sa rok pred prezidentskými voľbami, výrazne zvýšil rating lídra strany Rassemblement national (Národné zhromaždenie) Marine Le Penovej, ktorá má reálnu šancu stať sa v roku 2022 prezidentkou Piatej republiky.

Sociologická anketa, uskutočnená koncom apríla po vražde zamestnankyne polície, ktorú zavraždil  36-ročný Tunisan na parížskom predmestí Rambouillet ukázala, že rating Marine Le Penovej okamžite vzrástol o 8% - na 35%. Popularita prezidenta Macrona sa tiež pohybuje okolo 35%.

„Vo Francúzsku sa chystá občianska vojna a vy to veľmi dobre viete!“, odkazujú Macronovi generáli
Hrozí vo Francúzsku občianska vojna, alebo dokonca vojenský puč? Vláda bije na poplach kvôli varovným listom generálov. Prezident a hlavný veliteľ Macron mlčí, píše The Epoch Times. Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Noviny Le Figaro označili skok v hodnotení prezidentovho hlavného rivala za „efekt Rambouillet“, pričom poznamenali, že hodnotenie Le Penovej sa zvýšilo vo všetkých sociálnych skupinách: medzi priaznivcami extrémnej ľavice - 25%, (+ 14), zľava - 19 % (+ 7), vpravo - 35%, (+ 6), medzi tými, ktorí sa nerozhodli - 3% (+ 12).

Armáda a polícia majú veľké sympatie k líderke „Národného zhromaždenia“. Prieskum verejnej mienky, ktorý zverejnilo Centrum pre politický výskum Cevipof, ukázal, že v prvom kole prezidentských volieb by za Le Penovú hlasovalo  44% príslušníkov polície a armády, v druhom kole proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi - 60%.

Medzi aktívnymi policajtmi dosahuje podpora Marine Le Penovej 74%. 48% policajtov tvrdí, že Le Penová „chápe problémy ľudí ako my,“ v porovnaní s 13%, ktorí hovoria to isté o Macronovi.

Buď si vojak alebo občan! Francúzske jednotky, ktoré Macrona varovali pred občianskou vojnou, musia rezignovať
Šéf francúzskych ozbrojených síl uviedol, že vojenský personál, ktorý listom upozornil prezidenta Emmanuela Macrona, že v krajine hrozí občianska vojna, by mal rezignovať, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Takáto podpora pre Le Penovú v bezpečnostných zložkách je pochopiteľná.  Vlani  bolo zranených  8 719 francúzskych policajtov, 11 policajtov bolo zabitých. Každú hodinu je vo Francúzsku počas služby napadnutý policajt. Na pracovníkov sanitiek a hasičské zbory pravidelne útočia pri pokusoch o vstup do „islamistických zón“ miest.



Marine Le Penová 11. marca na televíznej stanici BMFTV   v priamom prenose oznámila, že ak vyhrá prezidentské voľby, zostaví vládu národnej jednoty za účasti všetkých politických síl. O súčasnej vláde sa Le Penová domnieva, že "vstrebáva do seba najhoršie rysy pravice a najhoršie vlastnosti ľavice."

Jadro voličov Marine Le Penovej zostáva rovnaké. Ide o ľudí patriacich k nižšej strednej triede, ktorí žijú v malých mestách a nie sú schopní sa prispôsobiť procesom globalizácie, sú to nízko kvalifikovaní pracovníci, robotníci, nezamestnaní, pre ktorých sú migranti priamymi konkurentmi na trhu práce.

V prezidentských voľbách v roku 2017 bola jednou z chýb Le Penovej jej kampaň za návrat k franku, nevzala do úvahy, že táto myšlienka nepožíva podporu širokého spektra voličov. Dnes, ako Le Penovej spolupracovník, podpredseda Národnej asociácie, Jordan Bardelli, povedal: "otázka opustenia eura už nie je na programe rokovania."  V marcovom vysielaní televízie BMFTV Le Penová zdôraznila, že nechce opustiť Európsku úniu, ale zmeniť ju k lepšiemu a vrátiť časť právomocí národným členským štátom EÚ.

"Marine President" Marine Le Pen


Marine Le Penová stavia svoj program na myšlienke „lokalizmu“ - priority záujmov provinčného a vidieckeho Francúzska, miestneho podnikania a kultúrnej identity regiónov. Táto volebná platforma bola reakciou na vystúpenia „žltých viest“. V programe Le Penovej sa objavila rozsiahla environmentálna sekcia, najmä výzva na zachovanie francúzskej jadrovej energie.

Macron dal francúzskym moslimom dva týždne na to, aby sa vzdali politického islamu
Moslimské skupiny dostali dva týždne na to, aby po sérii teroristických útokov podpísali „Chartu republikánskych hodnôt“ francúzskeho prezidenta Macrona, informuje portál Breitbart. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková


Podľa politológa Benjamin Morela, "Marine Le Penová dokázala znepokojiť sociálno-demokrackého voliča.Čoraz viac ľavicových voličov, priaznivcov „Nepokoreného Francúzska“, ako aj socialisti a ochrancovia životného prostredia majú v úmysle, pokiaľ nie podporovať Marine Le Penovú, potom aspoň odmietnuť hlasovať za Macrona, ak sa ich volebný duel z roku 2017 bude opakovať. V druhom kole môžu priaznivci stredopravých republikánov uprednostniť aj Le Penovú pred Macronom, píše   Le Figaro .

Jean-Jaurès-Nadácia v rozsiahlej analytickej správe sformulovala ako podmienku víťazstva Marine Le Penovej v roku 2022 rozdelenie takzvaného Republikánskeho frontu (Front républicain) - zjednotenie ľavicových a pravicových strán počas volieb proti stúpencom Le Penovej, ktorých zastupujú odporcovia republikánskeho systému. Podobné koalície vznikali aj za čias Tretej republiky.

Odborníci z Jean-Jaurès-Nadácie vzdávajú hold flexibilnej volebnej stratégii tímu Marine Le Penovej. „V roku 2017 získala tretinu hlasov v druhom kole napriek neúspešnej kampani medzi voľbami,“ uviedla Nadácia v správe."  Do ďalších prezidentských volieb zostáva niečo vyše roka a konečné víťazstvo Marine Le Penovej považujeme za značnú možnosť."

Možnosť víťazstva Marine Le Penovej v prezidentských voľbách v roku 2022 uznal aj súčasný francúzsky minister financií a hospodárstva Bruno Le Maire. V rozhovore pre televíziu BFM uviedol: „Zvolenie Marine Le Penovej je, ako každý vie, politickou možnosťou. Treba ju poraziť. Poraziť pomocou myšlienok, viery, výsledkov...“

Zabudnite na Trump vs. Biden - Erdoğan vs. Macron je zápasom ťažkej váhy roka! (Simon Tisdall)
Komentár Simona Tisdalla (The Guardian) Možno vedel, čo robí. Možno nie. Tak či onak, Emmanuel Macron minulý mesiac nastavil Francúzsko a Európu na nový kolízny kurz s islamským svetom - všetko v mene slobody. Množstvo smrteľných... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Pre Marine Le Penovú však pracuje čas. „Kríza v oblasti zdravotníctva je nepochybne najväčším šokom, aký naša krajina od vojny v Alžírsku poznala: 82 000 úmrtí, hospodárske a sociálne stroskotanie, zničenie mnohých profesionálnych kategórií, zničenie slobôd, najmä slobody pohybu ,“ píše  publicista časopisu Le Figaro, Maxim Tandonne.

Le Penovej pomáha aj skutočnosť, že 70%  Francúzov nenašlo   v  Macronovom „Pláne obnovy“   (France Relanc) potenciál riešenia environmentálnych problémov, boja proti nezamestnanosti, rýchleho zotavenia ekonomiky a 80% pochybuje o pozitívnom dopade tohto plánu osobne pre seba. Očkovaciu kampaň považovalo 75% respondentov za príliš zdĺhavú (stav k februáru 2021).

Nedôvera väčšiny Francúzov k Macronovej vláde, „Rambouilletov efekt“ a kompetentná stratégia Marine Le Penovej zvyšujú jej šance na víťazstvo v roku 2022.

Macron sľubuje bojovať proti zahraničným imámom, ktorí kážu „islamistický separatizmus“
Prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Paríž obmedzí imámov z moslimských krajín, ktorí prichádzajú do Francúzska preto, aby donútili veriacich k porušovaniu zákona. Informuje portál DW. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | Marek Molnár