Európsky súd pre ľudské práva rozhodol: "Snowden mal pravdu"
26 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Potom, čo vyhrali medzník proti britskej špionážnej agentúre GCHQ, aktivistické skupiny ocenili bývalého dodávateľa NSA Edwarda Snowdena. Za to, že poodhalil britský režim dohľadu. Aktivisti opäť volali po jeho omilostení, píše portál RT.




V rozsudku vydanom v utorok ráno Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vyhlásil, že hromadné odpočúvanie online komunikácií spoločnosťou GCHQ, ktoré ako prvé odhalil bývalý kontraktor americkej Národnej bezpečnostnej agentúry Edward Snowden v roku 2013, je nezákonné. GCHQ je skratka pre vládne komunikačné ústredie.
Zásadné nedostatky

Vo svojich zisteniach ESĽP zistil tri „zásadné nedostatky“ v procese odpočúvania GCHQ. Bol schválený politikom a nie nezávislým orgánom, hľadané výrazy, ktoré by označila špionážna agentúra, neboli zahrnuté do žiadosti o príkaz a hľadané výrazy spojené s jednotlivcami - napríklad mená, e-mailové adresy a telefónne čísla - neboli pred ich použitím interne autorizované.

Bývalý redaktor Guardianu Alan Rusbridger, ktorý zverejnil Snowdenove odhalenia v roku 2013 ohlásil: "Trvalo to dlho, ale ukázalo sa, že Snowden mal pravdu."

"A predsa som mal pravdu!" hovorí Trump o úniku Covid-19 z laboratória
26 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Spoločnosť Big Brother Watch, ktorá je štátnym dozorom zapojeným do prípadu proti GCHQ, označila rozhodnutie súdu za „nález, ktorý obháji informáciu spoločnosti @ Snowden“.
Bez novinárov by sa o tom  verejnosť nedozvedela

Sám Snowden bagatelizoval svoj vlastný význam. "Bez novinárov, ktorí by rozprávali príbeh, by sa o tom  verejnosť nedozvedela. Bez obhajcov ľudských práv by sa súdy o to nestarali. Bez týchto súdov by to politici stále popierali,“ tweetoval a dodal: „Nemohol by som to urobiť sám.“

Snowden však naďalej zostáva v exile v Moskve a americké úrady ho stále stíhajú v súvislosti so špionážou. Po zrušení jeho pasu Washingtonom zostáva pre Snowdena Rusko bezpečným útočiskom. Začiatkom tohto roka požiadal o ruské občianstvo.

Americký senátor označuje Putina za „ľavicového diktátora“, jeho prezývka je #KremlinCruz
26 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Po rozsudku ECHR vyzval riaditeľ Big Brother Watch Silkie Carlo európskych vodcov, aby Snowdena chránili. Uiedol, že „si za svoju nezištnú obranu ľudských práv jednoznačne zaslúži ochranu demokratických národov v celej Európe.“
Opustiť Rusko je nebezpečné

Aj keby mal Snowden cestovný pas, opustenie Ruska by bolo nebezpečné. Ešte v roku 2013 lietadlo bolívijského prezidenta Eva Moralesa bolo nútené pristáť v Rakúsku. Francúzsko, Taliansko a Španielsko uzavreli svoj vzdušný priestor kvôli tipu,  že v lietadle sa nachádza Snowden. Ten bol v skutočnosti v Moskve. Predpokladá sa, že za núteným pristátim lietadla boli USA.

Snowdenovi priaznivci už dlho žiadali jeho omilostenie a v posledných dňoch Trumpovej administratívy sa šírili chýry o tom, že ho republikánsky prezident udelí. Avšak milosť sa nikdy neuskutočnila a Bidenova vláda o tom ani neuvažuje.

Rusko je šokované obvinením Západu voči Bielorusku
Rusko je „šokované“ reakciou Západu na zatknutie exilového opozičného aktivistu v Bielorusku, píše epochtimes.de. Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová