Čína rázne odmietla správu o chorých pracovníkoch laboratória vo Wuchane
26 | 05 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Išlo predsa len o únik vírusu z laboratória?  Túto teóriu podporujú najnovšie medializované správy. Peking to však ostro dementoval. Biely dom sa drží v úzadí, píše v najnovšom vydaní Der Spiegel.



Je to totálna lož, tvrdí Čína

Čína rezolútne odmietla správu amerických médií, podľa ktorej boli ešte v novembri 2019 hospitalizovaní v nemocnici traja vedci z Virologického ústavu vo Wuchane. Je to totálna lož, citovali čínske štátny noviny „Global Times“ šéfa wuchanského inštitútu Yuana Zhiminga. Podľa čínskeho ministerstva zahraničných vec USA stále pracujú s teóriou úniku koronavírusu z  laboratória.



Správa americkej tajnej služby

Ešte predtým „Wall Street Journal“ s odvolaním sa na správu americkej tajnej služby napísal, že traja zamestnanci ústavu ešte v novembri 2019 ochoreli tak vážne, že museli byť ošetrení v nemocnici. To by bolo podstatne skôr, ako sa pôvodne predpokladal začiatok prepuknutia ochorenia COVID-19,  ktorý sa datoval na december 2019.


Vo čínskom Wu-chane boli hospitalizovaní traja virologóvia ešte v novembri 2019
24 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Podľa Wall Street Journal“ mali zamestnanci príznaky podobné COVIDu-19. To by mohlo podporiť teóriu, že vírus nedopatrením unikol z laboratória vo Wuchane. Biely dom uviedol, že správu novín nemôže potvrdiť, a poukázal na snahh Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)  zistiť pôvod vírusu.


Americké ministerstvo zahraničia sa už dlhšie venovalo teórii úniku vírusu z laboratória a ešte v januári oznámilo, že existuje dôvod domnievať sa, že viacerí vedci z Virologického ústavu vo Wuchane boli konfrontovaní s príznakmi neskôr spájanými s COVIDom-19. Presnejšie informácie o tom, kedy boli vedci prijatí do nemocnice, alebo presne aké príznaky mali, vtedy chýbali.



WHO považuje americkú teóriu za nepresvedčivú

Americké úrady sa domnievajú, že za pandémiu môže Čína. Už v minulosti došlo k podobnému prípadu infekcie vírusom v laboratóriu.  V roku 2004 to bol v Pekingu SARS, kedy sa infikovalo deväť ľudí a jeden zomrel.


Experti z Wu-chan boli v nemocnici mesiace predtým, ako Čína informovala
Traja experti z Wu-chanu boli v nemocnici mesiace predtým, ako Čína informovala. Správa sa objavila pred rokovaním rozhodovacieho orgánu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Hovoriť na nej budú o ďalšej fáze vyšetrovania pôvodu ochorenia... Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Navyše Virologický inštitút vo Wuchane sa zameriaval na  medzinárodný výskum koronavírusov. Od roku 2016 sa tam robili experimenty a výskumy na myšiach, netopieroch a šupinavcoch.


Podľa najnovšej správy WHO, ktorá bola verejnosti oficiálne predstavená koncom marca,  odborníci označili za mimoriadne nepravdepodobnú teóriu,  že by vírus náhodne unikol z laboratória. Podľa správy však všetky otázky stále zostávajú otvorené.



Čína zrejme nedala prístup ku všetkému

Čína stále čelí obvineniu, že neumožnila prístup k dôležitým údajom a informáciám. Chce zabrániť tomu, aby bola vykresľovaná ako pôvodca pandémie. Kritici majú podozrenie, že krajina neumožnila 17 medzinárodným expertom v rámci vyšetrovania WIHO požadovaný prístup k dátam a dokonca vyvíjala na nich tlak aj pri vypracovávaní správy, uzatvára Der Spiegel.


Závažné indície“ k vírusu z laboratória vo Wuchane. Výbor pre dohľad nad tajnými službami vyzýva Bidena, aby konal
Výbor pre dohľad nad tajnými službami v Kongrese USA požaduje, aby si politici a tajné služby vyjasnili, čo všetko vedia v súvislosti s pôvodom koronavírusu. Do centra pozornosti sa dostáva aj teória o laboratóriu v čínskom Wuchane, ako aj jeho... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová