Ako „pandémia“ obohatila naše chápanie sveta (Elena Pustovojtová)
26 | 05 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry)


Čo sa stane so svetovou ekonomikou v prípade nejakej  novej infekcie?


Medzi ďalšími odhaleniami, ktorými „pandémia“ obohatila naše chápanie sveta, bolo najneočakávanejšie to, že dokonca aj bohaté ekonomiky začali bojovať proti vírusu na dlh. Vláda a Federálny rezervný systém USA vyčlenili 8 biliónov dolárov na prekonanie následkov „pandémie“.

Pol bilióna predstavuje iba výplata vynútených dovoleniek, pobyt v nemocnici v prípade infekcie, testy na vírus, podpora v nezamestnanosti. 350 miliárd na daňové prázdny pre malé podniky. 25 miliárd na podporu leteckých spoločností atď. Zároveň sa počas dvoch rokov zvýšil štátny dlh USA z 21 974 na 28 295 biliónov dolárov.

Kto vládne Amerike? Biely dom alebo Silicon Valley? (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Jednotná Európa na „pandémiu“ navŕšila granty vo výške 390 miliárd eur a pôžičky vo výške 360 ​​miliárd eur. Odkiaľ vzal Brusel peniaze? Na kapitálovom trhu. Pôžičky. S podmienkou splácania dlhu po roku 2028. Bez toho, aby sa pýtali, čo bude so svetovou ekonomikou v prípade ďalšej infekcie?

Prečo farmaceutické spoločnosti, ktoré získali na „pandémii“ miliardy dolárov zisku, neprispejú ani tento rok do štátnej pokladnice ani cent? Prečo môže vláda zabezpečiť verejný mier iba dlhom?

To všetko viedlo službu Internal Revenue Service (IRS), aby  sa zaoberali otázkou daňovej efektívnosti.

Daňový systém v Spojených štátoch sa považuje za jeden z najlepších na svete. Pôvodne je Anglosaský, opiera sa o zrušenie priamych daní a pôsobí vo Veľkej Británii, Austrálii a Kanade. Hlavný rozdiel je v tom, že dane sa vyberajú z príjmu fyzických osôb (nie právnických osôb) a plnia rozpočet USA na 80 percent.

Minimálna daň z príjmu v USA je 10 percent (ročný príjem predstavuje viac ako 19 050 dolárov). Maximum je 37 percent (ak je príjem vyšší ako 600 tisíc ročne). Bolo by logické predpokladať, že bohatí aj podporujú americký rozpočet vo výške 37 percent svojich príjmov, ale čísla hovoria o inom.

Komentár Eleny Pustovojtovej: Celé Silicon Valley uteká do Ázie
Elena Pustovojtova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Zuzana Perželová


Analytici IRS vypočítali, že najbohatší súkromní vlastníci v Spojených štátoch (v krajine je ich len 1 percento) skrývajú pred zdanením viac ako 21 percent svojich príjmov. Žiadne platenie pokút, tým menej väzenie nebudú žiadnemu z nich hroziť: používajú taktiku, ktorá im umožňuje robiť absolútne neuveriteľné veci.

Učebnicovým príkladom bola spoločnosť Amazon, ktorá pred dvoma rokmi nezaplatila federálnej dane z príjmu ani cent, hoci jej zisky sa zvýšili na 11,2 miliárd dolárov, čo je takmer dvojnásobok.  Prečo? Pretože jeho mínus 1 percento dane z príjmu bolo odpočítané: na investície do výskumu a vývoja; na investície do nehnuteľností, štruktúr a vybavenia; na ďalšie odmeňovanie zamestnancov k základnému platu.

Amazon, Apple, Microsoft a farmaceutické korporácie platia vedúcim zamestnancom svojimi vlastnými akciami, čo IRS vníma ako  obchodné náklady, hoci nimi nie sú. Ďalším príkladom je Bill Gates, ktorý vo svojej charitatívnej nadácii točí okolo 50 miliárd dolárov a každý rok daruje 5 percent, aby zabránil plateniu 21-percentnej dane.

Vyšetrovanie IRS tiež zistilo, že 6 percent najbohatších súkromných vlastníkov vôbec nehlási svoje príjmy daňovému oddeleniu,  „čomu sa nenápadne vyhýba prostredníctvom zahraničného obchodu, cezhraničného obchodu a iným spôsobom“. To umožňuje najbohatším Američanom skryť 36 percent platieb federálnej dane z príjmu (v priemere 175 miliárd dolárov ročne). A záver: „Výrazný únik (z platenia dane z príjmu) na samom vrchole si na odhalenie a odradenie vyžaduje administratívne zdroje.“

Americkí IT giganti sú len na krok od toho, aby reálne prevzali do rúk páky politickej moci (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
26 | 03 | 2021 | Iveta Machová


Je zaujímavé, že  IRS kontroluje čestnosť chudobných aj najbohatších Američanov rovnako pravidelne, bez toho, aby vo väčšine prípadov stanovil daňové úniky prostredníctvom zahraničných účtov a cezhraničných podnikov (kombinujúcich výrobu a predaj).

O tom, že situácia zvýraznená koronavírusom sa stala do oči bijúcou, svedčí aj uponáhľanosť, s akou bol predložený návrh zákona Kongresu USA, ktorý dáva IRS právomoc „podrobnejšie monitorovať a stíhať daňové úniky najbohatších Američanov“.

A ak bude zákon prijatý, IRS získa  v priebehu 10 rokov ďalších 100 miliárd dolárov na vývoj, s cieľom vylepšiť inšpekčné technológie a vyvinúť prísnejšie požiadavky na vykazovanie príjmu. Očakávaný efekt v časovom úseku desiatich rokov je 1,2 bilióna dolárov v pokladnici.

Ako poznamenáva  The Economist : „Veľa rokov vlády reptali, vreli a zúrili, keď nadnárodné spoločnosti vynášali zisky spod kontroly vyberačov daní do daňových rajov.“  Organizácia pre hospodársku spoluprácu a  rozvoj  (OECD) sa zároveň domnieva, že ide o priame okrádanie štátov, ktoré spôsobuje štátom škody od 100 do 240 miliárd dolárov ročne - až 10 percent svetových príjmov z dane z príjmu právnických osôb.

Pokles výberu daní v dôsledku „pandémie“ prinútil vlády „naškriabať tieto peniaze späť“. O zvýšení dane z príjmu právnických osôb vrátane zámorských príjmov nehovorí horlivo iba prezident Spojených štátov. Na nadchádzajúcom júnovom stretnutí G7 v Londýne budú o tomto probléme rokovať ministri financií.

Ruskí investori uprednostňujú kryptomeny pred zlatom
Aj keď sa zlato považuje za bezpečnú investíciu, v súčasnosti Rusi vložia peniaze s väčšou pravdepodobnosťou do iných možností, vrátane kryptomien, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Je zrejmé, že nádeje na zaplatenie „pandémie“ na úkor bohatých sú prehnane optimistické, pretože nie je ľahké zmeniť zásady zdaňovania právnických osôb, ktoré sa vyvinuli v priebehu storočia. A hlavným problémom je, že vlády, ktoré súperia o investície a príjmy z nich, lákajú kapitál na nízke sadzby dane z príjmu právnických osôb.

Porovnajte: v roku 1985 bola globálna priemerná sadzba dane z príjmu právnických osôb 49 percent, v roku 2018 to bolo už iba 24 percent. Dnes je to 12,5 percenta v Írsku, 5 percent v Singapure a 0 percent na Bermudách.

A nielen to umožňuje korporáciám skryť príjmy pred daňovými úradmi. Štvrtina ziskov TNK je teraz v investičných centrách. Navyše, ich zamestnancov je menej ako 5 percent. Materské spoločnosti zároveň môžu ľahko rozdeliť zisky medzi pobočky v daňových rajoch, poskytnúť im duševné vlastníctvo, ktoré potom na základe licencie prevedú (a nebudú predávať, aby neplatili daň) iným pobočkám na miestach s vysokými daňami. Nemalo by byť prekvapením, že za posledných 10 rokov vzrástol podiel zahraničných ziskov amerických TNC zaregistrovaných v daňových rajoch z 30 na 60 percent.

Z tohto hľadiska je ťažké si predstaviť, že myšlienka administratívy Joea Bidena o prijatí „globálnej“ minimálnej sadzby dane zo zahraničia vo výške 21 percent, uplatnenej na zisky zahraničných spoločností v každej jurisdikcii, vyvolá celosvetové vzrušenie.

Aj keď už dnes sa štyri desiatky štátov od Francúzska po Indiu vyslovili za priateľskú dohodu o vyrubení dane z príjmu v mieste jej prijatia nadnárodnou spoločnosťou. Je pravda, že sa má na mysli iba americký Amazon , Google a Facebook , nie francúzsky Orange S.A. alebo indický Oren Hydrocarbons.

Ale či to  pomôže Medzinárodnému menovému fondu, ktorý vyzval  všetky štáty, aby súhlasili s navrhovaným zavedením „globálneho“ pravidla pre spoločnosti platiť dane bez ohľadu na to, kde podnikajú, pritiahnuť bohatým neplatičom uzdu!

Covid zabil naše občianske slobody (Lionel Shriver)
Komentár Lionela Shrivera (The Spectator) Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Diana Zaťková