"A predsa som mal pravdu!" hovorí Trump o úniku Covid-19 z laboratória
26 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Bývalý americký prezident Donald Trump zvíťazil!  Médiá hlavného prúdu sú zrazu ochotné hovoriť o teórii, proti ktorej sa pôvodne postavili, pretože ju proklamoval. O úniku Covid-19 z laboratória vo Wuhane, informuje portál RT




"Teraz všetci súhlasia, že som mal pravdu, keď som veľmi skoro označil Wuhan za zdroj Covid -19, niekedy označovaný ako čínsky vírus," uviedol Trump v utorok na svojom blogu Desk . "Pre mňa to bolo zrejmé už od začiatku, ale bol som, ako obvykle, ťažko kritizovaný." Teraz všetci hovoria: „Mal pravdu... Ďakujem!"
Mainstream to neprizná

Toto vyhlásenie sa zdá byť pritiahnuté za vlasy, a to z dvoch dôvodov. Po prvé preto, lebo doslova žiadne z médií, ktoré Trumpa kritizovali za pôvod vírusu - ktorý ho označil za „odhalenú konšpiračnú teóriu“ - mu nepoďakovalo ani nepriznalo, že by sa nejako previnili.

Po druhé, čínske mesto Wuhan bolo v USA po celú dobu akceptované ako zdroj vírusu. Pokiaľ však niekto prejavil záujem o pôvod SARS-CoV-2, malo sa tvrdiť, že sa vyvinul u zvierat a nejakým spôsobom preskočil na človeka v prípade alebo na "mokrom trhu". Čína však odmietla teóriu laboratória a aj teórie pôvodu „mokrého trhu“.

Dvetisíc eur za kritiku Pfizeru. Francúzski influenceri ponuku odsúdili
25 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Najpravdepodobnejší scenár

Skutočným kontroverzným tvrdením - teda donedávna - bolo, že vírus mohol uniknúť z virológskeho ústavu Wuhan. Pred niekoľkými týždňami bývalý reportér vedeckých časopisov New York Times Nicholas Wade uverejnil esej, v ktorej tvrdil, že toto je pravdepodobnejší scenár.

Potom sa senátor Rand Paul spýtal doktora Anthonyho Fauciho na výskum financovaný americkými Národnými inštitútmi zdravia, ktorý sa uskutočnil vo Wuhane. Zatiaľ čo sa Fauci snažil zapierať, priehrada praskla a zrazu bola všade - Covid-19 unikol z laboratória“.

Sám Fauci pripustil „možnosť“ a vyzval na vyšetrovanie. Riaditeľka Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Rochelle Walensky minulý týždeň v Senáte uviedla, že „určite je možný výskyt vírusu v laboratóriu“.

Kremeľ aj Biely dom potvrdili stretnutie Bidena s Putinom
25 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Médiá potichu obrátili

Médiá začali potichu upravovať svoje články, ktoré túto myšlienku kategoricky odmietli ešte v máji 2020.  Kontrolór faktov Washington Post Glenn Kessler bol zosmiešnený za predstieranie, že netvrdil, že „skutoční vedci“ tvrdia, že je „prakticky nemožné“, aby vírus unikol z laboratória.

Do utorka sa rozprávanie vlastne posunulo k tomu, že Trumpovou smolou bolo, že mainsream pôvodne odmietol hypotézu o úniku z laboratória. Medzitým to bol Trumpov syn Donald Trump mladší, kto poukázal na to, že hypotéza o úniku z laboratória „mala vždy doslova najväčší zmysel“.

Newyorský prokurátor zvolal porotu, ktorá má rozhodnúť o obžalobe Trumpa
Úrad manhattanského prokurátora zvolal porotu, ktorá má rozhodnúť o prípadnej obžalobe bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na americké médiá. Tento krok podľa médií naznačuje, že... Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | tasr

Konšpiračná teória?




Po väčšinu roku 2020 však americké korporátne médiá trvali na tom, že samotná myšlienka, že vírus mohol uniknúť z laboratória, bola konšpiračnou teóriou s nulovým dopadom. Jediné povolené vysvetlenie bolo, že vírus sa vyvíjal prirodzene u zvierat a potom preskočil na človeka.

Teraz, keď je prezidentom Joe Biden  sa výrazne zmenil aj tón médií. Je možné diskutovať o hypotéze úniku z laboratória - ale neexistuje spôsob, ako môžu médiá pripustiť, že Trump mohol mať pravdu v čomkoľvek, vrátane tohto.

Čína rázne odmietla správu o chorých pracovníkoch laboratória vo Wuchane
Išlo predsa len o únik vírusu z laboratória? Túto teóriu podporujú najnovšie medializované správy. Peking to však ostro dementoval. Biely dom sa drží v úzadí, píše v najnovšom vydaní Der Spiegel. Čítať ďalej
26 | 05 | 2021 | Ingrid Vrabcová