Únos lietadla je svinstvo, ale o nič väčšie Lukašenkom ako napríklad Obamom
25 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Nasledujúci text nemá ani najmenšiu ambíciu ospravedlniť udalosť zo zadržaným lietadlom v Minsku. Chce iba pripomenúť, že totožné situácie už nastali. Na pokyn iných politikov a v iných končinách sveta. A vtedy nikto neprotestoval. Dvojaký politický a mediálny meter je aj v najnovšom prípade až príliš trápne krikľavý.


Český politológ Petr Drulák píše na webe casopisargumentyafakty.cz o rozdieloch medzi tým, keď lietadlá unášajú východoeurópski autokrati a keď to robia vodcovia slobodného sveta a nositelia Nobelovej ceny mieru. Text prevzal portál srspol.sk.
Krátke zhrnutie

"Pasažieri letu spoločnosti Ryanair z Atén do Vilniusu zažili v nedeľu (23. 5.) neplánované medzipristátie v Minsku. Nachádzal sa medzi nimi aj exilový opozičný bloger Raman Pratasevič. Toho bieloruské úrady ihneď zatkli na základe obvinenia z terorizmu. Podľa všetkého išlo o akciu bieloruských zložiek, ktoré využili prelet lietadla nad bieloruským územím.

Blaha: Západ si už nepamätá, čo vyviedli v roku 2013 vo Viedni? A to bol úplný trapas
Zadržanie dopravného lietadla pod zámienkou bomby na palube bieloruskými orgánmi má odozvu v celej Európe. Prirodzene, reakciu potreboval zverejniť aj Ľuboš Blaha. Kritizuje všetko, na čo západ siahne „kradmou rukou“. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Lukašenko si to odskáče. Právom

Každopádne už sa hovorí o únose lietadla a prinajmenšom ide o hrubé porušenie pravidiel medzinárodnej leteckej dopravy. Bieloruský prezident Lukašenko môže počítať s ďalšími sankciami. Avšak využiť okamih zraniteľnosti, keď je nepriateľ vo vzduchu, mu asi za to stál.
Liberálna demokracia konala rovnako

Pripomeňme, píše politológ Drulák,  ako v podobných situáciách koná liberálna demokracia: "V roku 2013 získali Američania informáciu, že v lietadle bolívijského prezidenta Moralesa na trase Moskva - La Paz sa nachádza americký občan Edward Snowden. Podobne ako Pratasevič aj Snowden je mnohými považovaný za bojovníka za demokraciu. Obaja sú však tiež svojimi vládami považovaní za teroristov a doma im hrozia najtvrdšie tresty."

"Ako dnes Lukašenko, ani vtedajší prezident Obama neodolal pokušeniu využiť moment zraniteľnosti nepriateľa. Situáciu mal o to zložitejšiu, že bolívijské lietadlo bolo prezidentské, a teda pod ochranou noriem imunity, ktoré spochybňujú len teroristi. Navyše sa ani náznakom nepribližovalo k vzdušnému priestoru USA."
V Minsku terorizmus, vo Viedni nie

Bolo by veľmi vhodné, aby si mnohí politici a novinári osviežili pamäť. A vrátili sa k tomu, čo nepovedali a nenapísali po udalosti vo Viedni. A naopak, čo povedali a rozhorčene vyhlásili a napísali po udalosti v Minsku.

"USA sa k ničomu vyjadrovať nemuseli. Žiadne stíhačky nikam nevysielali, nikoho neprehľadávali, nič neporušili, nikoho nenútili. Obama predviedol, ako funguje liberálne impérium. Nikto nikoho nenúti, ale všetci sa nakoniec podriadi sile. Moralesa predsa nikto pristáť nenútil, mohol pokojne letieť inokade a potom slobodne s prázdnou nádržou spadnúť do Atlantiku."

"Teraz bude potrebné Bielorusko exemplárne potrestať. Každý musí pochopiť, aký veľký rozdiel je medzi tým, keď lietadlá unášajú východoeurópski autokrati a keď to robia vodcovia slobodného sveta a nositelia Nobelovej ceny mieru. Kde sú tie časy, keď sa do únosov lietadiel púšťali len skutoční teroristi!" Končí úvahu politológ Petr Drulág, ktorého cituje portál srspol.sk.

 

(Medzititulky red. HD.)

Škandál: Lukašenko donútil pristáť európske lietadlo plné ľudí! Dôvod je absolútne šokujúci
Tak toto tu ešte nebolo. Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko spravil niečo, nad čím zostáva rozum stáť. Kvôli bieloruskému novinárovi na palube, ktorého chcel zadržať, nechal nahlásiť v lietadle bombu! Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik