Poľsko sa stalo prvou krajinou EÚ, ktorá nakúpila turecké drony
25 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Poľsko odsúhlasilo nákup 24 útočných bezpilotných lietadiel z Turecka. Poľsko sa stalo prvým štátom EÚ a členom NATO, ktorý podpísal takúto dohodu s Ankarou, informuje portál RT.


Zmluvu prvýkrát oznámil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak cez víkend. Avšak oficiálne bola potvrdená až počas pondelkovej návštevy prezidenta Andrzeja Dudu v Turecku.

"Sme jednou z najlepších troch krajín na svete, pokiaľ ide o bezpilotné lietadlá," uviedol Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii s poľským náprotivkom v Ankare.

„Sme skutočne radi, že sa s našimi spojencami v NATO môžeme podeliť o tieto skúsenosti, schopnosti a príležitosti,“ uviedol. Dodal tiež, že predaj dvoch desiatok dronov Bayraktar TB2 do Varšavy podporí turecký obranný priemysel.

Stabilný vzťah s Ruskom by bol „dobrý“ pre celý svet, uviedol americký diplomat
Lepšie vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom by priniesli úžitok pre celý svet, uviedol americký minister zahraničia Antony Blinken. Informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Duda označil Turecko za „najsilnejšieho spojenca“ svojej krajiny v tomto regióne a vyjadril presvedčenie, že oba štáty môžu pri spolupráci v rámci NATO zabrániť akýmkoľvek „vnútorným alebo vonkajším“ hrozbám.

Drony TB2 využilo Turecko vo vojenských operáciách v Sýrii a Líbyi. Boli tiež využité aj počas minuloročného konfliktu medzi Arménskom a Azerbajdžanom o sporný región Náhorný Karabach.

Bezpilotné lietadlo Bayraktar TB2 je vybavené radarovými a sledovacími systémami. Jeho výzbroj obsahuje podľa výrobcu štyri kusy „inteligentného streliva“, ktoré sú navádzané laserom. S prevádzkovou nadmorskou výškou okolo 5 500 metrov môže dron údajne dosiahnuť rýchlosť až 220 km/h. Bez tankovania dokáže letieť viac ako jeden deň.

Oxford tajne použil údaje z niekoľkých miliónov mobilných telefónov v rámci štúdie o očkovaní
Vláda Spojeného kráľovstva pripustila, že pri štúdii o očkovaní použila údaje z telefónov na analýzu vzorcov pohybu ľudí bez ich vedomia. Úradníci údajne zachovali anonymitu osôb, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Lukáš Leca