Dvetisíc eur za kritiku Pfizeru. Francúzski influenceri ponuku odsúdili
25 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Niekoľkí francúzski influenceri odsúdili ponuku na finančnú odmenu, ktorú mali dostať za kritiku vakcíny proti Covidu-19 od firmy Pfizer / BioNTech. Za sumu dvetisíc eur mali vyzdvihovať vakcínu AstraZeneca. Za ponukou zrejme stojí londýnska reklamná agentúra.

AstraZeneca sa od veci dištancovala, informuje portál iDnes.

"Kontaktovala ma agentúra, aby som zdieľal výmenou za finančnú odmenu články, ktoré by diskreditovali vakcínu Pfizer. Títo ľudia (a neviem, kto za tým stojí) platia influencerom/umelcom za propagandu a dezinformácie," napísal na Twitteri youtuber Sami Ouladitto, ktorý obvykle tvorí zábavné videá.

Ponuku influencerom, ktorých na sociálnych sieťach YouTube a TikTok sledujú vysoké počty ľudí, poslal ktosi, kto vystupoval ako zástupca reklamnej agentúry Fazze z Londýna. Email vyzýval influencerov, aby vo svojich videách tvrdili, že po podaní vakcíny Pfizer sa umiera trikrát častejšie ako po AstraZeneca. Všetko mali podať ako vlastný názor a video nemalo vyzerať ako reklama.

Podľa zistení webu numerama.com firma Fazze v britskom registri firiem neexistuje. Na londýnskej adrese uvedenej na webe sídli 177 firiem, Fazze však medzi nimi nie je. Adresa z webu po mediálnej odozve zmizla. Jedinou zamestnankyňou Fazze je Francúzka, ktorá študovala v Rusku. Na žiadosť BFM TV o komentár firma neodpovedala.

Francúzi vyšetrujú tri prípady zriedkavej krvnej poruchy u príjemcov Pfizeru
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková