Zbrane budúcnosti: Rusko započalo masovú výrobu autonómnych vojnových robotov
24 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Ruská armáda bude čoskoro vybavená autonómnymi vojnovými robotmi, uviedol minister obrany Sergej Šojgu. Moskva už zahájila masovú výrobu týchto strojov, informuje portál RT.


"Nie sú to len experimentálne prototypy, ale roboti, ktorých môžete nájsť aj v sci-fi filmoch, pretože môžu bojovať bez ľudskej pomoci," uviedol ruský minister obrany na fóre Nové poznatky. Fórum sa konalo v niekoľkých ruských mestách od 20. mája do 22. mája. Je to séria vzdelávacích podujatí, na ktorých sa zúčastňujú špičkoví odborníci z rôznych oblastí.

„Vyvinuli sme veľké úsilie na vývoj zbraní budúcnosti,“ uviedol Šojgu v súvislosti s vojnovými robotmi vybavenými umelou inteligenciou. Roboti, o ktorých sa hovorí, že sú schopní nezávisle konať v boji, sú súčasťou nového najmodernejšieho ruského arzenálu.

Šojgu bližšie nešpecifikoval žiadne konkrétne zbraňové systémy. Rusko však už predtým predstavilo rôzne autonómne a poloautonómne stroje. Jedným z nich je Uran-9, viacúčelový robotický zbraňový systém, ktorý vyzerá ako malý tank vybavený 30 mm kanónom. Aby toho nebolo málo, má tiež niekoľko plameňometov a štyri protitankové rakety.

Podľa prieskumu by si 56 percent Rusov vybralo Putina, ak by sa tento týždeň konali prezidentské voľby
Ak by sa tento víkend v Rusku konali prezidentské voľby, Vladimir Putin by mohol očakávať víťazstvo. Odhalil to najnovší prieskum, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Ďalším systémom zo série Uran je autonómna odmínovacia jednotka s názvom Uran-6. Robot podobný buldozéru s hmotnosťou do šesť ton je navrhnutý tak, aby vytváral bezpečné priechody pre vojakov v mínových poliach. Obe jednotky Uran ruská armáda úspešne využila počas protiteroristickej misii v Sýrii.

Ruská armáda môže čoskoro postaviť ešte výkonnejšie robotické vojnové stroje. Ich inžinieri v súčasnosti pracujú na autonómnych systémoch založených na tankoch T-72 a T-14 Armata schopných niesť ťažké zbrane. Ešte v lete 2020 prešiel T-14 Armata testom, pri ktorom jeho umelá inteligencia úspešne detegovala rôzne ciele v náročnom teréne aj pri prevádzke bez posádky.

Colonial Pipeline potvrdil, že hackerom zaplatil výkupné vo výške 4,4 milióna dolárov
Colonial Pipeline je dôležitá energetická infraštruktúra. Jej vypnutie by jednoducho nebolo možné, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Joseph Blount. Priznal tiež, že hackerom zaplatil výkupné vo výške 4,4 milióna dolárov, informuje portál... Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca