Tvrdeniu, že COVID-19 pochádza z netopiera verí už len málokto. Jeho pôvod je v laboratóriu
24 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Úvahy o tom, odkiaľ sa vlastne začal šíriť koronavírus, sa rôznia. Zatiaľ ako najviac logická odpoveď sa javí, že pochádza z laboratória. Viacerí vedci totiž vyhodnotili hypotézu, že sa rozšíril z netopiera ako veľmi málo pravdepodobnú. Ich tvrdenia potvrdzuje aj príspevok na facebookovej stránke Prinášame nádej.


Stále viac a viac vedcov sa prikláňa k názoru, že koronavírus bol vytvorený v laboratóriu a „von“ sa dostal iba nejakou nešťastnou, náhodou. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa síce snaží presviedčať, že to tak nie je, no veľmi sa jej to nedarí. Opak tvrdí v statuse a priloženom článku aj facebookový profil Prinášame nádej.
Pôvodný vírus pre človeka infekčný nebol, respektíve bol veľmi málo infekčný

„Na začiatku bol netopier? V tom prípade mal meno a chodil v bielom plášti,“ píše profil Prinášame nádej narážajúc na doktora Rapha Barica. „Baric pasážoval pôvodný vírus (asi SARS-CoV alebo MERS-CoV) v tkanivových kultúrach ľudských epiteliálnych bunkách dýchacích ciest (!) pri postupne sa zvyšujúcich koncentráciách preparátu GS-5734. A ten preparát GS-5734 je, čuduj sa svete, virostatikum remdesivir,“ uvádza portál Prinášame nádej.

Zároveň prikladá aj linku (TU) na článok, v ktorom sa píše o doktorovi Baricovi a tiež senátorovi americkom Randovi Paulovi. Práve tento senátor vypočúva (TU) doktora Barica. Podľa právnika Petra Weisa, ktorý článok napísal, bol senátor Paul pripravený. „Nie je to odborník, ale niekto mu pripravil podklady. Výborné podklady. Ohromený divák sa dozvie niekoľko vecí, ktorým však treba aspoň trochu rozumieť. Lebo akákoľvek snaha o senzáciu vyznie úboho. Kľúčovou postavou výsluchu je doktor Ralph Baric,“ píše právnik Weis.



Podľa senátora Paula bol to práve Baric, kto „skonštruoval“ vírus SARS-CoV-2, ktorý neskôr (pravdepodobne) unikol z laboratória. „Baric pasážoval pôvodný vírus (asi SARS-CoV alebo MERS-CoV) v tkanivových kultúrach ľudských epiteliálnych bunkách dýchacích ciest (!) pri postupne sa zvyšujúcich koncentráciách preparátu GS-5734. A ten preparát GS-5734 je, čuduj sa svete, virostatikum remdesivir. Takto sa získal rezistentný vírus, ktorý bol (spontánne) mutovaný, takže mutácie boli/vyzerali ako prírodné. Inými slovami vírus bol rezistentný a nový. Objavili sa nové vlastnosti, ktoré preňho predstavovali selekčnú výhodu. Vzhľadom na to, že sa pasážoval na ľudských bunkách, získal aj nový tropizmus. Teda infekčnosť pre človeka, pričom pôvodný vírus pre človeka infekčný nebol, respektíve bol veľmi málo infekčný,“ vysvetľuje právnik Peter Weis.

Podľa odborníkov vírus unikol z laboratória vo Wu-chane. Nesúhlasia s tézou zoonózy z netopiera
Čínska Komunistická strana tvrdí, že nový koronavírus pochádza z trhu s morskými plodmi vo Wu-chane a rozšíril sa zo zvierat na ľudí. S touto tézou súhlasí aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Čoraz viac virológov považuje ohnisko na trhu vo... Čítať ďalej
06 | 04 | 2021 | Ingrid Vrabcová