Stratený Mikuš dlhuje Matovičovmu rezortu historických 16,5 milióna eur
24 | 05 | 2021 I Tibor Sipos
Takzvaného clearingového podvodu sa na začiatkoch osamostatnenia Českej a Slovenskej republiky dopustila trojica páchateľov. Jedným z nich je aj dnes už 67-ročný Miroslav Mikuš, ktorý dlhuje rezortu financií čiastku vo výške 16,5 miliónov eur, informuje portál HN.
Zbohatli na rozdelení československej meny

Podvodníci sa chopili šance, keď sa 1. septembra 1993 rozdelilo Československo na dva samostatné štáty  každý s vlastnou menou. Slovenská koruna však bola oproti českej v nevýhode, pretože v zmenárni bolo možné zameniť 1CZK za 1,13 SK, kým pohľadávky medzi firmami z oboch krajín bolo v tom čase možné uhrádzať v kurze 1:1.

Krajský súd v Bratislave odsúdil trojicu podvodníkov v roku 2012. Úhrady zo Slovenskej republiky do Českej republiky, ktoré vykonal obžalovaný, spôsobili Slovenskej republike v zastúpení ministerstvom financií škodu v sume 1 952 323,27 eura,“ vyhlásila sudkyňa Iveta Zelenayová.

Matovič hrozil Lengvarskému a spomalil očkovanie obyvateľstva. Slovensko je treťou najhoršou krajinou EÚ
24 | 05 | 2021 | Tibor Sipos


Mikuš sa tak stal najväčším dlžníkom rezortu financií, ktorému momentálne šéfuje expremiér a líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Rezort uviedol, že túto pohľadávku vymáha súdny exekútor.

Odsúdený Mikuš z Púchova vďaka dlhu prišiel o majetok, ktorý mu bol zabavený, a ministerstvu tak „vrátil“ viac ako 1,5 milióna eur. Matovičov rezort však zdôraznil, že Mikuš je zaviazaný vrátiť dlh štátu aj s úrokom 19,5 percenta za omeškanie. Pohľadávka tak momentálne presahuje sumu 16,5 milióna eur. 
„ 27 rokov nezákonne prenasledovaný slovenskou justíciou“

Vymáhanie tohto historického dlhu však nebude jednoduché. Mikuš totiž po uplynutí trestu odňatia slobody, ktorý mu skončil pred dvoma rokmi, nie je nikde zastihnuteľný, a jeho aktuálna poloha je vecou vyšetrovania. 

Podľa verejných informácií by sa mal nachádzať na Komenského ulici v Púchove, kde sa však nezdržiava. Podľa portálu HN sa ani jeho eseročka Ekoprint nenachádza na Miletičovej ulici v Bratislave, ako je uvedené v Obchodnom registri. Vrátnik, ktorý pracuje v komplexe desať rokov, navyše tvrdí, že firma sa na adrese ani nikdy nenachádzala. 

Dlžník po prepustení z väzby zverejňoval blogy na internete. Od februára do apríla 2018 publikoval 11 článkov, v ktorých označuje celý súdny proces za nespravodlivý. „27 rokov nezákonne prenasledovaný slovenskou justíciou de facto, de jure. Podnikateľ, investor, zberateľ, sociológ,“ predstavil sa v profile, ktorý si založil na portáli denníka SME. 

Novému kajúcnikovi Matovičovho režimu Gajanovi posvätila nezákonné výhody sudkyňa Szabová
24 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová