Novému kajúcnikovi Matovičovho režimu Gajanovi posvätila nezákonné výhody sudkyňa Szabová
24 | 05 | 2021 I Aneta Leitmanová
Novému kajúcnikovi Matovičovho režimu, advokátovi Jánovi Gajanovi posvätila nezákonné výhody sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Szabová. Gajan je organizátorom korupcie, napriek tomu má odložené vznesenie obvinenia.

Počas uplynulej soboty rozhodla neslávne známa sudkyňa z kauzy vraždy Jána Kuciaka Ružena Szabová o vzatí do väzby finančníka Martina Kvietika a ďalších šesť osôb. Urobila to aj napriek tomu, že kajúcnik Gajan požíva nezákonné výhody.
Trestná činnosť kajúcnika Gajana

Advokát a kajúcnik Ján Gajan bol vo vyšetrovacej väzbe, pretože je trestne stíhaný za korupciu a podvod. Počas pobytu v chládku sa rozhovoril. Avšak v inej veci. Opísal údajnú korupčnú schému na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF). Hneď, ako sa mu rozviazal jazyk, Gajan bol prepustený z väzby na slobodu.

Na základe jeho svedeckej výpovede skonštruoval vyšetrovateľ NAKA Bajla zločineckú skupinu ako najvyššiu formu zločinného zoskupenia. Gajanovu spoveď však iba v okrajových častiach potvrdili jeho kolegovia z advokátskej kancelárie. Jeden z nich je dokonca Gajanovým príbuzným.

Kauza Makó: Prevoz súkromným lietadlom, milióny v Dubaji - aj tak vyzerá život kajúcnika!
Donedávna vysokopostavený štátny úradník Makó mal spolu s ďalšími pravidelne vyvážať milióny eur za hranice. A to dokonca vo veľkom štýle; súkromným lietadlom a priamo do Dubajskej banky. Aby to nestačilo, z exotickej destinácie ho vraj štátne... Čítať ďalej
23 | 05 | 2021 | René Skalný


Prominentný kajúcnik tvrdí, že zločineckú skupinu mal zosnovať spolu s Martinom Kvietikom. Za účasti predstaviteľov SPF mali profitovať na reštitučných a iných konaniach na pozemkovom fonde. Gajan mal podľa svojho priznania distribuovať peniaze medzi členov zločineckej skupiny.
Gajan dostal nezákonné výhody

Kvietik a ďalší obvinení popierajú nielen korupciu, ale aj účasť v zločineckej skupine. Naopak, ostatní obvinení zhodne a jednoznačne tvrdia, že Kvietika nepoznajú. V takom prípade však nemôže existovať zločinecká skupina.

Jediný, kto ho pozná, je kajúcnik Gajan, ktorého firma HMG poskytovala právne služby Kvietikovým obchodným spoločnostiam. Kajúcnik je podľa vlastného priznania organizátorom trestnej činnosti. V takom prípade sa nesmie podľa Trestného poriadku poskytnúť benefit vo forme dočasného odloženia vznesenia obvinenia. Organizátor je totiž iniciátorom trestnej činnosti. Preto malo byť kajúcnikovi Gajanovi vznesené obvinenie a mal vypovedať v procesnom postavení obvineného, nie ako svedok.

Zurian: Beňa mal dostať doživotie. Teraz mu navrhujú podmienku
24 | 05 | 2021

Szabová rozhodla v rozpore so zákonom a v zhode so subjektívnym názorom

"Jasné a hrubé porušenie Trestného poriadku má za následok, že výpoveď Gajana ako svedka je nepoužiteľná a tým stráca celý prípad skutkový základ. Z toho vyplýva, že aj väzba finančníka Kvietika a ďalších obvinených je nezákonná," uviedol náš zdroj z prostredia Špecializovaného trestného súdu.

Sudkyňa Ružena Szabová tieto fakty pri rozhodovaní o väzbe úplne ignorovala. Ak by ich zobrala na vedomie, úplne by to zmenilo právny pohľad na prípad.

Naopak, Szabová počas neverejného zasadnutia v odôvodnení vzatia do väzby povedala, že "nezastierajme si, čo sa dialo na SPF". Na základe takýchto právne irelevantných argumentov a subjektívnych názorov zobrala do väzby Kvietika a ďalších šesť osôb. Otázka je, ako na toto pošliapanie práva bude reagovať Najvyšší súd SR, pretože obvinení sa proti rozhodnutiu Szabovej odvolali.

Harabin: To, čo sa udialo v centrále SIS, je šokujúce, nehorázne a škandalózne (VIDEO)
Tajné stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov s niektorými ministrami, najvyššími prokurátormi a šéfmi polície vyvoláva stále otázniky. Hlavou nad tým krúti aj bývalý minister spravodlivosti a exšéf najvyššieho súdu Štefan Harabin. Podľa... Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik