Lavrov podporil Lukašenka. Postup Bieloruska pri zadržaní Prataseviča označil za rozumný
24 | 05 | 2021 I Peter Sulek
Minister zahraničia Ruskej federácie Sergej Lavrov reagoval na situáciu okolo zadržania agenta západu, neonacistu a teroristu Prataseviča. Postup Bieloruska označil za rozumný.

Po zadržaní agenta západu a neonacistu Prataseviča v Bieloruskom Minsku sa k situácii vyjadril aj ruský minister Lavrov.
Išlo o rozumný postup

"Navrhujeme, aby táto situácia nebola posudzovaná unáhlene, v zhone, ale na základe všetkých dostupných informácií, najmä preto, že zástupca Ministerstva zahraničných vecí Bieloruskej republiky urobil podrobné vyhlásenie," povedal na pondelňajšej tlačovej konferencii v Soči minister zahraničia.

Podľa Lavrova bieloruské úrady zdôraznili pripravenosť "konať v tejto otázke transparentne, dodržiavať všetky medzinárodné pravidlá a zaručiť plnú transparentnosť, v prípade potreby vrátane prijatia medzinárodných expertov".

"Myslím si, že ide o úplne rozumný prístup a bolo tiež zdôraznené, že Bielorusko je pripravené poskytnúť všetky potrebné materiály, ktoré potvrdia, že príslušné letecké úrady konali v rámci medzinárodných pravidiel," zdôraznil ruský minister.

Prefíkaný Lukašenkov ťah s bombou na palube lietadla. Takto dolapil agenta západu
Na letisku v Bieloruskom Minsku včera zadržali Ramana Prataseviča. V Bielorusku je hľadanou osobou kvôli podozreniu z teroristickej činnosť so silnými väzbami na západ. Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Peter Sulek

Precedensy z minulosti

Podľa slov Lavrova má situácia s núdzovým pristátím lietadla Ryanair v Minsku precedensy a je dôležité ju hodnotiť "triezvo". "Je dôležité triezvo zhodnotiť túto situáciu. Tým skôr, ešte raz zdôrazňujem, že bieloruské orgány sú pripravené poskytnúť všetky potrebné informácie," povedal minister zahraničných vecí RF.

Pripomenul, že médiá už podobné incidenty zaznamenali v minulosti vrátane epizódy z roku 2013. Vtedy Rakúsko na naliehanie USA donútilo pristáť lietadlo bolívijského prezidenta Eva Moralesa.

Ďalší prípad je z roku 2016. Lietadlo Bieloruských aerolínií bolo nútené pristáť v Kyjeve. Bezpečnostná služba Ukrajiny sa totiž "začala zaujímať o občana Arménska na palube".

Ani v jednom prípade nenasledovalo žiadne ospravedlnenie, dodal ruský minister zahraničia.

Lukašenko: Uväznili sme skupinu napojenú na CIA. Chcela zavraždiť mňa a moje deti
18 | 04 | 2021 | editor01hd

Agent západu bol zadržaný

Deň predtým lietadlo spoločnosti Ryanair, ktoré letelo z Atén do Vilniusu, naliehavo pristálo na letisku v Minsku kvôli správam o bombe na palube, ktoré sa neskôr ukázali ako falošné.

Na palube lietadla sa nachádzal agent západu a neonacista Roman Pratasevič, zakladateľ telegramového kanála NeXT, ktorý je v Bielorusku vyhlásený za extrémistický.

Pratasevič bol pri kontrole jeho dokladov zadržaný. Bolo proti nemu začaté trestné konanie podľa niekoľkých paragrafov vrátane organizácie hromadných nepokojov. Môže mu hroziť až 15 rokov odňatia slobody.
Západ obhajuje neonacistu

To vyvolalo kritiku zo strany západu, a to napriek skutočnosti, že núdzové pristátie lietadiel bolo vynútené aj v minulosti.

Najvýraznejším prípadom bolo vynútené pristátie lietadla bolívijského prezidenta Eva Moralesa vo Viedni v roku 2013. Dôvodom boli údajné informácie o tom, že sa na palube nachádza bývalý príslušník NSA Edward Snowden, ktorý bol v Spojených štátoch obvinený z prezradenia štátneho tajomstva.

Západ sa vrhol do obhajoby Prataseviča aj napriek tomu, že Pratasevič pracoval pre neonacistický batalión Azov. Zdá sa teda, že neonacizmus v niektorých prípadoch nie je problémom.

"Nechcú uznať autoritu Ruska!" Lavrov vysvetlil postoj Západu k vakcíne Sputnik V
Rozšírenie ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V a ďalších zvyšuje autoritu Ruska na medzinárodnej scéne. A to na Západe nechcú, portál Srspol.sk. cituje ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova. Čítať ďalej
21 | 02 | 2021 | Timotej Dudka