Čo presne znamená rozruch okolo kolúznej väzby?
24 | 05 | 2021 I Gabriel Matta
Bývalým politickým špičkám poplatní „naši ľudia“ v justícii v minulosti často bránili výkonu spravodlivosti. Dnes si treba dať veľký pozor, aby „naši ľudia“ súčasnej politickej garnitúry v túžbe po spravodlivosti nezašli až príliš ďaleko. Aby sa boj proti zločinu nezmenil na hon na čarodejnice.
O čo ide v spore Kollára s Kolíkovou?

O čom je súčasný spor predsedu parlamentu Borisa Kollára a ministerky spravodlivosti Kolíkovej? Kollár žiada Kolíkovú, aby upravila podmienky kolúznej väzby. Tak, aby sa nezneužívala a nepoužívala ako trest pre človeka, ktorý ešte nie je odsúdený. Mnohé indície v súčasnosti naznačujú, že sa práve toto deje. Kolúzna väzba sa dnes na Slovensku môže predĺžiť aj na niekoľko rokov, ktoré človek strávi vo väzbe. Bez toho, aby bol právoplatne odsúdený.

Kollár a Kolíková vo väzení v Žiline. Kollára chytala depresia, Kolíková potrebuje milióny
Stavom väzníc na Slovensku sa Kollár začal zaoberať už vlani na jeseň. Kolíkovú požiadal, aby začali v rámci Trestného zákona riešiť aj tieto veci. Spúšťačom bola smrť generála Lučanského. S Máriou Kolíkovou navštívili Ústav na výkon väzby a trestu... Čítať ďalej
24 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová


Podľa Kollárových slov ministerku žiadal o prípravu legislatívy na úpravu dĺžky kolúznej väzby už viac ako pred pol rokom. Argumentuje tým, že podmienky a lehoty kolúznej väzby sú na Slovensku zastarané. Chce ich dostať na štandardnú európsku úroveň. Napríklad Trestný poriadok Českej republiky stanovuje túto väzbu maximálne na tri mesiace, v Rakúsku sú to dva mesiace, v Nemecku šesť mesiacov. 
S Kollárom súhlasí Slovenská advokátska komora

Za pravdu Kollárovi dáva už aj Slovenská advokátska komora. Predstavitelia komory hovoria o nadužívaní nástrojov trestného práva a ohrozovaní charakteru právneho štátu. Čo sú zo strany advokátov poriadne silné slová.

„Ministerka spravodlivosti za rok vo funkcii nebola schopná pripraviť novelu, pokiaľ ide o lehoty kolúznej väzby. Jednoducho sa na to vykašľala. Mám vážne podozrenie, že kolúzna väzba sa u nás používa ako trest a nedodržiavajú sa pri nej základné ľudské práva. To je neprípustné,“ povedal Boris Kollár.
Prepustenie z väzby neznamená koniec stíhania

Ministerka spravodlivosti oponuje tvrdením, že úprava kolúznej väzby bude znamenať prepúšťanie vrahov a zlodejov. Proti tomu sa Kollár kategoricky ohradil. Uviedol, že ľudia, ktorí opúšťajú kolúznu väzbu, sa nezbavujú trestného stíhania. Skrátenie lehoty tejto väzby neznamená, že sú na slobodu prepúšťaní ľudia z väzenia. Ich trestné stíhanie riadne pokračuje až do vynesenia právoplatného rozsudku. 

Kollár: O tajnom stretnutí v SIS môže hovoriť iba premiér, mňa by trestne stíhali
23 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


V súčasnosti medializovaný prípad advokáta JUDr. Martina Ribára, ktorý bol v kolúznej väzbe 15 mesiacov, poukazuje na to, že inštitút kolúznej väzby nie je využívaný na zabezpečenie procesných úkonov, čo by malo byť jej hlavným cieľom. Podmienky, v ktorých sa obvinení v kolúznej väzbe nachádzajú, sú horšie ako tie, v ktorých sa nachádzajú odsúdení vo výkone trestu.

Obvinený advokát Martin Ribár bol v kolúznej väzbe uzavretý v cele 23 hodín, bola mu zamedzovaná komunikácia s rodinou, čo je v rozpore so smernicami Európskeho parlamentu, znemožňovaný kontakt s jeho obhajcom. Podľa jeho vlastných slov ide o štandardné podmienky kolúznej väzby na Slovensku. Podľa Kollára je nevyhnutné zamedziť takémuto protiprávnemu konaniu a nastaviť podmienky kolúznej väzby spravodlivo.
Kompromisom by bola kolúzna väzba v trvaní štyroch až piatich mesiacov

„Pevne verím, že s ministerkou spravodlivosti dospejeme ku kompromisu. Pre mňa by to bola dĺžka kolúznej väzby v trvaní maximálne štyri až päť mesiacov. Som presvedčený, že ani v boji proti zločinu si nikto nesmie uzurpovať právo na privátnu spravodlivosť a zásady právneho štátu musia byť dodržiavané za každých okolností“, povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

Inak je prekvapujúce, že práve ministerku Kolíkovú mnohí vrátane liberálnych médií vnímajú ako etalón spravodlivosti, pracovitosti a charakternosti. A to aj napriek tomu, že bola v minulosti štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti za Ficovej vlády. Na tomto poste pôsobila aj vtedy, keď došlo k vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Politickú zodpovednosť z toho nevyvodila a na ministerstve pôsobila až do augusta 2018. Liberálne médiá ju podržali aj pri nedávnej kauze podozrivých obchodov súkromnej firmy, v ktorej Kolíková figuruje spolu so svojou rodinou. Dá sa len špekulovať o tom, aká mediálna vojna by sa rozpútala okolo Kollára, keby sa takéto informácie a obvinenia objavili v súvislosti s jeho osobou... 

Boris Kollár: Príspevok na deti sa musí dostať do rodín, ktoré to potrebujú
14 | 05 | 2021 | Gabriel Matta