Toto Rusko a Čína asi nečakali! V USA bola vytvorená tajná armáda operujúca v šedej zóne
23 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Špeciálne jednotky, špióni a hackeri - v poslednom desaťročí Pentagon na odpor predovšetkým Rusku a Číne vytvoril v mierovej dobe obrovskú tajnú armádu, ktorá má okolo 60 tisíc ľudí. Ako oznámil týždenník Newsweek, ktorý vykonal vlastné vyšetrovanie, je to desaťkrát viac než počet agentov CIA.



Doma aj v zahraničí

Tajná armáda celkom zodpovedá stratégii Pentagonu na rozširovanie geopolitického vplyvu USA. Vo vojenskom rezorte neraz zdôraznili, že v 21. storočí sa bojové akcie vykonávajú nielen pomocou tankov a lietadiel. Dnes majú osobitný význam tajné operácie v takzvanej šedej zóne, píše portál sputnik.cz.

To je súčasť koncepcie "hybridnej vojny", ako sa tomu hovorí na Západe. Rozumejú sa tým nepriateľské akcie, kedy sa útočiaca strana neuchyľuje ku klasickému vojenskému vpádu a potláča nepriateľa pomocou tajných operácií, diverziou a zasahovaním do kybernetického priestoru.

Mier sa pritom formálne zachováva. Tajná armáda Pentagonu bola vytvorená pre šedú zónu v rámci projektu Maskovanie (Signature Reduction). Podľa informácií Newsweeku pre ňu pracuje cez 130 súkromných spoločností a ročný rozpočet činí asi 900 miliónov dolárov.

Edward Snowden: „Buďte opatrní, pretože niektoré veci, ktoré sa označujú ako konšpirácie, sú pravdivé“
Russell Brand nedávno urobil rozhovor s bývalým pracovníkom americkej výzvednej služby NSA Edwardom Snowdenom. Na portáli Humans are Free (Ľudia sú slobodní) zverejnil jeho prvú časť. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Imrich Kovačič


Peniaze sa vynakladajú na zhotovenie falošnej dokumentácie, maskovacích prostriedkov, zariadení pre tajné fotografovanie a odpočúvanie, ai. Vojaci tajnej armády slúžia ako doma, tak aj v zahraničí, ako v rovnošate, tak aj v civile.
Nevedia o tom dokonca ani v USA

Podľa informácií týždenníka Newsweek dokonca aj v mocenských kruhoch USA zďaleka nie všetci vedia o programe Maskovanie. V Kongrese neboli žiadne diskusie o týchto otázkach, v oficiálnej štruktúre Pentagonu o tom nepadla ani zmienka a politici o tom tiež mlčia.

Avšak tajní vojaci Washingtonu už dávno a úspešne pôsobia po celej zemeguli. Tieto operácie sú však podľa názoru amerického týždenníka len rozcvičkou pred začiatkom globálnej konfrontácie jadrových veľmocí.

Útok na írske zdravotníctvo. Hackeri žiadajú výkupné 20 milión dolárov
19 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Rozviedka a vraždy

Viac než polovicu personálu tajnej armády tvoria vojaci amerických Síl pre špeciálne operácie, ktorí sa nachádzajú tajne v mnohých bodoch zemegule - od Sýrie až po západnú Afriku. A podľa informácií Newsweeku dokonca aj v Severnej Kórei a Iráne.

Zaoberajú sa rozviedkou a diverziami, likvidujú teroristov a tiež kľúčových vojenských a politických predstaviteľov nepriateľa. Likvidácia veliteľa jednotiek Quds Iránskych revolučných gárd Kásima Sulajmáního 3. januára roku 2020 bola ich práca. V týchto dňoch Pentagon prezradil detaily tejto akcie.

Okrem elitných vojakov disponuje tajná armáda Pentagonu tisíckami odborníkov pre vojenskú rozviedku. Tí zbierajú a analyzujú informácie o nepriateľovi tak z verejných, ako aj z neverejných zdrojov. Mnohí z nich pôsobia na území nepriateľa pod vymyslenými menami a s falošnými dokladmi. S americkými tajnými službami spolupracujú tiež miestne.

Český poslanec varuje: Diktatúra sa maskuje za boj proti dezinformáciám, šíreniu fake news a hoaxov
V minulom roku Európska komisia na návrh komisárky Věry Jourovej predstavila tzv. Európsky akčný plán pre demokraciu. "To je nádherný eurospeakový výraz, ktorý by sa do slovenčiny dal preložiť ako cenzúra", uviedol najnovšie v prejave v Poslaneckej... Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Militarizácia vedomia

A nakoniec tam sú kybernetickí vojaci, ktorí zbierajú na internete informácie a tiež sa zúčastňujú kampaní vplyvu na sociálnych sieťach. Ich úlohou je dezinformácia pravdepodobného nepriateľa, formovanie u obyvateľstva nepriateľskej krajiny vhodného názoru a odpor informačným útokom.

Newsweek zdôrazňuje, že skôr pracovali podobní odborníci hlavne pre Národnú bezpečnostnú agentúru. V priebehu posledných piatich rokov si však každá spravodajská a špeciálna jednotka Ozbrojených síl USA zaobstarala vlastných kybernetických vojakov.

V prípade otvorenej vojny tiež nebudú sedieť s rukami v lone. Ozbrojené konflikty teraz budú začínať nie leteckým bombardovaním, vylodením na pobreží a rozsiahlou ofenzívou na súši, ale bodovými útoky hackerov na kriticky dôležitú infraštruktúru, elektrické siete, finančné a zdravotnícke systémy nepriateľa.

Tajný Pelz: Trumpa odstavili, aby mohli vznikať lži o Rusku ako Vrbětice. Robia to úmyselne
Skripaľ, Navaľny, Vrbětice a podobne. Akonáhle vymyslené príbehy bez dôkazov mediálne doznievajú, prídu ďalšie. Hovorí bývalý riaditeľ Vojenskej spravodajskej služby ČR a bývalý veľvyslanec Petr Pelz. Čítať ďalej
18 | 05 | 2021 | Peter Sulek


Úspech na tomto bojisku môže paralyzovať napadnutý štát. Kybernetický priestor sa okrem toho používa na posilnenie politického alebo ekonomického vplyvu, špionáž a pre diskreditáciu úradov a vojenského velenia nepriateľské krajiny.

"V súčasnej dobe dochádza k akejsi militarizácii vedomia Američanov a k militarizácii zahraničnej politiky USA ako takej," povedal v rozhovore pre Sputnik politológ Leonid Savin. "Je to vidieť o i. podľa kádrových zmien, ku ktorým dochádza tak na ministerstve zahraničia, ako aj v iných amerických rezortoch."

"Začínajú presadzovať takú miernu verziu vedenia vojny - berú zahraničnú politiku ako vojnu vykonávanú inými prostriedkami. Myslím si, že to je hlavný problém, ktorý vyvstáva pred inými krajinami," dodáva. A zastaviť sa Američania zjavne nehodlajú.

Keď sa sci-fi stáva realitou: Rusko zahájilo masovú výrobu autonómnych vojnových robotov
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Aj súkromné spoločnosti

Pre tajnú armádu Pentagonu pracujú v USA desiatky súkromných spoločností. Napríklad jedna firma v Severnej Karolíne vyrába nanajvýš realistické masky, ktoré kardinálne menia ľudskú tvár. Bol vyvinutý silikónový povlak tesne priliehajúce k ruke, ktorý skresľuje odtlačky prstov.

Agentom sa dáva úplný balík falošných dokladov, ich vymyslené mená sa zapisujú do elektronických databáz - skrátka, robí sa všetko, aby nemala kontrarozviedka žiadna podozrenie. Nie je však zatiaľ jasné, ako efektívna bude tajná armáda Pentagonu v konfrontácii s čínskymi a ruskými špeciálnymi službami.

Izraelsko-palestínsky konflikt možno odštartuje občiansku vojnu v Európe - varuje uznávaný sociológ!
Známy český sociológ - Petr Hampl varuje, že súčasný konflikt na Blízkom východe môže zažehnať iskru občianskej vojny v Európe. Hampl sa odvoláva na fakt, že EÚ preukázateľne dodáva zbrane a poskytuje finančnú podporu Palestínčanom. A to môže mať... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | René Skalný