Všetci zaplatíme pokutu za vládu! Úrad vlády porušil zákon ešte za Pellegriniho, Matovič pokračoval
22 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Bez riadneho vypísania súťaže zadal úrad vlády ešte pod vedením Petra Pellegriniho priamu zákazku pre Kmotríkovu firmu. Rada Úradu pre verejné obstarávanie uznala, že došlo k pochybeniu. K náprave však nedošlo ani pod vedením Matoviča. 13-tisíc eur! To je suma, ktorú musí teraz Úrad vlády zaplatiť. Kde je hmotná zodpovednosť?



Pellegrini porušil zákon

Podnet na prešetrenie na Úrad pre verejné obstarávanie zverejnila Nadácia zastavme korupciu. Na svojom blogu uviedla, že Úrad vlády (v tom čase v rukách Petra Pellegriniho) porušuje zákon. "Nevypísal riadnu súťaž na dodávateľa stravovacích služieb. Vyzývali sme expremiéra, nech to urobí. Ten nás ignoroval a jeho úrad priamo podpísal zmluvu s firmou podnikateľa Ivana Kmotríka GGFS," uviedla nadácia na svojom blogu.



Podnet prehodnotila Rada Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) na čele s Miroslavom Hlivákom a uznala, že došlo k pochybeniu. Predseda ÚVO Miroslav Hlivák zároveň potvrdil, že o pochybení informovali aj aktuálnu vládu, ale k náprave nedošlo, píše portál topky.sk.

Milan Uhrík: Takéto mafiánske praktiky sú v slušnej spoločnosti neprípustné!
Škandál s tajným stretnutím desiatich najvyšších politikov a funkcionárov v prokuratúre polícii a tajných službách pobúril opozíciu naprieč celým jej spektrom. Rozhodli sa preto iniciovať mimoriadnu parlamentnú schôdzu, čo potvrdil aj Milan... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


"Rada ÚVO tento týždeň v rozhodnutí konštatovala, že sme mali pravdu a o zákazku sa malo otvorene súťažiť. Podľa odborníkov na obstarávanie Úrad vlády dokonca klamlivo uvádzal, že hodnota obchodu je menej než 70-tisíc eur. V skutočnosti len do samotnej kontroly zaplatil štát GGFS vyše 248-tisíc eur," napísala Nadácia zastavme korupciu s tým, že daňoví poplatníci prídu o svoje peniaze dvakrát.

"Pokutu 13-tisíc eur budú musieť uhradiť v konečnom dôsledku daňoví poplatníci, hoci sme na možné porušovanie zákona upozornili vopred. Aj preto si myslíme, že Slovensku chýba zákon o hmotnej zodpovednosti, ktorý by umožnil zosobniť škodu tým, ktorí ju štátu spôsobili," dodala nadácia na záver.

Vláda a jej inštitúcie od vlaňajších volieb informujú iba o tom, o čom sa im chce informovať
Moc v Slovenskej republike, reprezentovaná vládou a jej úradníkmi dlhodobo ignoruje mnohé otázky verejnosti, kladené jej médiami. Najmä v období pandémie, ohrozenia obyvateľstva a množstva núdzových nariadení je to neobvykle arogantná... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Upozornili aj vládu Matoviča

K téme sa vyjadril aj predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. „Úrad uložil pokutu za porušenie zákona o verejnom obstarávaní vo viacerých bodoch. Úrad vlády porušil zákon o verejnom obstarávaní, keď nevymedzil predmet zákazky jednoznačne a úplne, a následne nesprávne stanovil predpokladanú hodnotu zákazky," vysvetlil Hlivák.


"Úrad teda v konaní zistil, že tvrdenia uvádzané v písomnom vyjadrení úradu vlády nie sú pravdivé a medzi účastníkom konania a úspešným uchádzačom dochádzalo aj naďalej k plneniu, a to zodpovedajúcemu v súčte už nadlimitnej zákazke. Úrad všetky svoje zistenia postúpil v zmysle podpísaných memoránd o spolupráci príslušným kontrolným orgánom,“ povedal  predseda úradu z čoho jasne vyplýva, že v zákazke pokračovala aj vláda Igora Matoviča.


Zástupcovia slovenskej kultúrnej obce sa museli obrátiť na Eurokomisiu, náš štát ich ignoruje
V Pláne obnovy Slovenskej republiky nie je ani zmienka o kultúre. (ani o poľnohospodárstve, ale to je tentoraz iná téma.) Preto sa činovníci z kultúrnej sféry rozhodli zaslať Európskej komisii otvorený list. V ňom poukazujú na to, že "kultúra,... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Politikov sa to netýka

Ak ako zamestnanec alebo živnostník spôsobíte svojou nedbanlivosťou škodu, musíte ju plne nahradiť. "To však neplatí pre politikov," upozornil na sociálnej sieti poslanec Miroslav Kollár.

"Keď bol Pellegrini premiérom, dostal od Nadácie Zastavme korupciu upozornenie, že jeho postup pri nákupe stravovacích služieb na Úrade vlády je nezákonný. Napriek tomu v nákupe pokračoval a dohodil kšeft oligarchovi Kmotríkovi," vysvetľuje Kollár.

A zároveň sa pýta: "Hádajte, kto to zaplatí? Áno, my, daňoví poplatníci. Aj toto je dôvod, prečo potrebujeme hmotnú zodpovednosť politikov. Je čas začať konať hneď. Preto predložím zákon už na júnovú schôdzu," uzavrel poslanec.

"Kolúzna väzba je mučiaci nástroj. Videl som tam ľudí, ktorí boli ochotní urobiť čokoľvek, aby sa odtiaľ dostali," šokuje advokát Ribár
Martin Ribár strávil za múrmi väzníc ako obvinený a neskôr aj obžalovaný 565 dní. Po takmer 19 mesiacoch Ústavný súd rozhodol, že musia advokáta z väzby prepustiť. Ribár hovorí o kolúznej väzbe ako o mučiacom nástroji. "Tam sa človek môže dostať do... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková