Venezuelsko-bieloruský scenár pre Rusko? (Vladimír Malyšev)
22 | 05 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


Architektúra vzťahov s Ruskom bola zničená Bruselom


Príznačná symbolika: návrh správy, ktorý je nielenže nepriateľský, ale aj otvorene nevraživý voči Rusku bol zverejnený 5. mája na webovej stránke Európskeho parlamentu spolu s portrétom Navaľného, ktorého vykresľujú ako „hrdinu novej doby“. Spravodajcom bol Andrius Kubilius, bývalý litovský premiér.

V správe sa navrhuje bojovať proti „ruskému zasahovaniu“ do záležitostí Európskej únie, bojovať proti bezpečnostným hrozbám pochádzajúcim z Ruska, zaviesť nové sankcie a organizovať medzinárodné vyšetrovania proti Rusku. Bruselu sa navyše odporúča podporovať ruskú „demokratickú spoločnosť“. Odporúča sa naďalej odporovať „ruskojazyčnej propagande“ a to vytvorením televíznej stanice s nepretržitým vysielaním v ruštine.

Ukrajinský režim zatkol vodcu proruskej opozície. Pre náš mainstream to ale nie je Navaľný
Lídra proruskej opozície na Ukrajine obvinili z vlastizrady. Porušila sa tým dohoda, ktorá ukončila vojnu? Siahnuť na Viktora Medvedčuka, ktorý je nielen vodcom najsilnejšej opozičnej strany, ale aj blízkym priateľom a kmotrom ruského prezidenta... Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Ivan Brožík


Vo Výbore pre zahraničné veci EÚ zvažujú aj možnosť neuznať nové zloženie ruskej Štátnej dumy, ktoré bude zvolené v septembri. „EÚ by mala byť pripravená neuznať ruský parlament a požadovať odstránenie Ruska z medzinárodných organizácií s parlamentnými zhromaždeniami, ak budú parlamentné voľby v Rusku v roku 2021 uznané za zmanipulované“, uvádza sa v správe.
Navrhuje sa vyvinúť súbor opatrení na boj proti Rusku spolu s USA.



Medzi tieto opatrenia patria - spoločné aktivity súvisiace so sankciami, jednotné podmienky poskytovania finančnej pomoci a podpora aktivistov v oblasti ľudských práv. Spolu s NATO a medzinárodnými partnermi sa navrhuje vyvíjať tlak na Moskvu, aby „nezasahovala“ do záležitostí členských krajín Východného partnerstva (Azerbajdžan, Arménsko, Bielorusko, Gruzínsko, Moldavsko, Ukrajina) a vrátila „okupované územia východných štátov susediaciach s EÚ“.

V prípade ak Rusko bude pokračovať v “agresívnych hrozbách a vojenských akciách’, uvádza sa v správe, tak Európska únia by mala byť pripravená požadovať odpojenie krajiny od medzinárodného platobného systému SWIFT.

Európskej únii sa tiež navrhuje pripraviť jasný plán na zníženie závislosti od ruského plynu a ropy. Dokument vyzýva európske krajiny, aby prerušili spoluprácu s Ruskom na projekte plynovodu Nord Stream 2.

Bieloruský generálny prokuátor chce vyšetriť financovanie protestov z cudziny
05 | 01 | 2021 | sefredaktor


Správa vymenúva aj ‘’výhody", ktoré Rusko získa po tom, ako uskutoční navrhované "demokratické reformy’’, konkrétne: ‘’zjednodušenie vízového režimu, investičné programy v zóne voľného obchodu, modernizáciu a strategické partnerstvo’’. S cieľom „stimulovať“ vládne orgány a občanov Ruska k „demokratickým zmenám“ vo Výbore pre zahraničné veci Európskeho parlamentu navrhujú prijať aj stratégiu podpory rozvoja krajín „Východného partnerstva“ (šesť bývalých sovietskych republiky).

Samotný Výbor pre zahraničné veci Európskeho parlamentu nemá legislatívne právomoci, ale jeho nové odporúčania jasne hovoria o zámere európskych politikov ráznejšie načrtnúť protiruský smer, ktorý v tejto fáze preverí reakciu Moskvy.
Prvé reakcie na návrh správy, pripravený európskymi poslancami už zazneli.

Poslanec Štátnej dumy Ruslan Balbek označil tento dokument za „ďalšie politické táraniny“; v rozhovore pre RIA Novosti na margo ľudských práv povedal: „o tom nech radšej rozprávajú Ukrajine a príbuzným, ktorých 2. mája 2014 zaživa upálili v Odese“.

"Volebná kampaň ešte ani nezačala, ale mobilizácia, aby jej výsledky boli uzanané za sfalšované už začala’, napísal na sociálnej sieti Telegram, šéf výboru Štátnej dumy pre zahraničné záležitosti Leonid Sluckij. Poznamenal, že Bruselu ponúkajú „venezuelsko-bieloruský scenár“ zásahovania do procesu formovania orgánov ruskej zákonodarnej moci.

Ukrajinský fašizmus z roka na rok silnie (Dmitrij Skvorcov)
Komentár Dmitrija Skvorcova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | Iveta Machová


Tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev 12. mája poznamenal, že uprostred príprav na tak dôležité udalosti, ako sú voľby do Štátnej dumy a Všeruské sčítanie obyvateľstva, „prichádza informácia o zosilnení vonkajšieho vplyvu zameraného na vybičovanie sociálneho napätia v spoločnosti“.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým 6. mája na tlačovej konferencii v Jerevane uviedol, že Brusel po udalostiach v roku 2014 zničil celú architektúru vzťahov s Ruskom„Agresívna rusofóbna loby v EÚ si robí svoju prácu. A rozumné sily v Európskej únii s tým zatiaľ nemôžu nič robiť a vezú sa s nimi. Je to smutné. Toto nie je naša voľba“, uviedol minister.

Čo už, z toho aj treba vychádzať: architektúra vzťahov s Ruskom bola Európskou úniou zničená. Čo bolo, už nie je. A v tomto prípade jeden prejav smútku nestačí.

Putin: Rusko vyrazí zuby všetkým, ktorí budú chcieť z neho odhryznúť
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s vládnymi úradníkmi vyhlásil, že mnohí sa chcú Ruska zmocniť. Nepriatelia Ruska podľa neho snívajú o častiach rozsiahleho územia. Také snahy západu zažíva Rusko podľa šéfa Kremľu, už stáročia. Putin... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová