Škandál: Podľa Zuriana chcel Matovič dostať Makóa do SIS za zvýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur!
22 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Exriaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian sa ešte ani nestihol poriadne aklimatizovať na život mimo služby polície a už má problém. Zariadila mu ho Inšpekčná služba, ktorá vtrhla v piatok ráno do jeho bytu, vyvalila dvere a urobila domovú prehliadku.


Branislav Zurian je v súčasnosti v zahraničí a tak pri akcii inšpekčnej služby doma nebol. Čo všetko bude musieť zodpovedať vyšetrovateľovi netuší, pretože ani nevie, z čoho je obvinený. Informovala o tom televízia JOJ, ktorá s ním na diaľku urobila rozhovor, v ktorom bývalý šéf NAKA mnohé veci osvetľuje a vysvetľuje. A že sú veľmi zaujímavé o tom niet pochýb, ba pri tom, čo sa u nás deje v poslednom čase „dávajú zmysel“ na zásah proti jeho osobe.
Obvinenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a vyzradenie utajovaných skutočností

Exriaditeľa NAKA Branislava Zuriana chceli v piatok ráno zadržať v jeho popradskom byte. On v ňom však nebol, pretože je v zahraničí. Do bytu, na ktorom medzičasom zásahové komando vyrazilo dvere, podľa informácií TV JOJ poslal svojho syna, aby im ich otvoril. Zuriana kontaktoval vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby. Krajská prokuratúra Bratislava potvrdila jeho obvinenie a Branislav Zurian je pripravený s políciou spolupracovať. Obvinený má byť zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a vyzradenie utajovaných skutočností.

V rozhovore okrem iného Zurian povedal, že bývalý námestník SIS Boris Beňa, ktorý s políciou a vyšetrovateľmi spolupracuje pri viacerých vážnych kauzách, mal Zurianovi povedať o tom, že Igor Matovič im sľúbil navýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur ak zoberú do svojich služieb ďalšieho kajúcnika Ľudovíta Makóa. Či jeho obvinenie súvisí s podaním trestného oznámenia, ktoré podal minulý týždeň, Zurian netuší.

Belousovová: Zurian vie veľa aj o Matovičovi a Hegerovi. Boja sa mocní pravdy?
Neuveriteľný zásah inšpekcie NAKA u exšéfa NAKA Branislava Zuriana šokoval Slovensko. Expolitička Anna Belousovová v ňom vidí aj niečo iné. Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Podľa Beňa malo ísť o akýsi barter bývalého premiéra Igora Matoviča s vedením SIS

„Neviem sa k tomu vyjadriť, lebo stále neviem, z čoho som obvinený. Čítam akurát mediálne výstupy a čítam tam, že by som mal byť obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a vyzradenia utajovanej skutočnosti. Nemám to ale potvrdené,“ uviedol TV JOJ Zurian, podľa ktorého ak to s tým súvisí, potom to má podľa neho súvis aj s jeho trestným oznámením, ktoré médiá zverejnili tento týždeň.

Vo svojom trestnom oznámení Zurian uvádzal to, čo mu Beňa povedal, teda že mal byť barter bývalého premiéra Igora Matoviča s vedením SIS. „To slovo barter som tam uviedol hlavne preto, lebo všetko som do trestného oznámenia nedal, nakoľko po dohode s právnikom som si chcel detailnejšie skutočnosti, keď ma bude vypočúvať vyšetrovateľ NAKA alebo vyšetrovateľ UIS (Úrad inšpekčnej služby),“ tvrdí ešte donedávna šéf NAKA, podľa ktorého sa to ale doteraz nestalo.

Zurian: Boja sa pravdy. Začína sa tu kriviť právo a toto je výsledok!
Zadržaný bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Zuriana sa vyjadril k dnešnému zásahu policajnej inšpekcie. Vylomili mu dvere na popradskom byte. V rozhovore pre TV Markíza povedal, že sa boja pravdy a že sa začína kriviť právo. Zásah... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová

Matovič mal SIS sľúbil zvýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur ak zoberú Makóa k sebe

„Môžem kľudne potvrdiť, že ten barter spočíval v tom, ako mi povedal Beňa, že Makó mal vydierať v tom čase pána Hegera. Mal ho vydierať v súvislosti so šéfom Tiposu, pánom Kaňkom, ktorý mal byť konateľom nejakej spoločnosti Oliva. Tieto dokumenty mal proti pánovi Hegerovi a v tom čase Makó mal s nimi obchodovať,“ povedal ďalej televízii Branislav Zurian. Na jeho slová pre TV JOJ zareagoval aj spomínaný generálny riaditeľ TIPOS-u Marek Kaňka. „Týmto tvrdeniam vôbec nerozumiem a nemám absolútne žiadnu vedomosť o tom, akým spôsobom a prečo by niekto chcel moju osobu takto zneužívať. Práve naopak, spoločnosť Oliva je stále v súdnom spore s finančnou správou. Danú vec som viackrát transparentne komunikoval.“

Podľa Zuriana sa so zločincom Beňom stretli asi dvakrát. Raz v kancelárii a raz v reštaurácii. „V reštaurácii mi konkrétne uviedol, že premiér Matovič im sľúbil zvýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur ak zoberú Makóa do Slovenskej informačnej služby. Či sa tak stalo, či je to pravda, neviem, ale toto mne Beňa povedal,“ uviedol čerstvý exriaditeľ NAKA a dodal: „Neviem potvrdiť ani vyvrátiť tieto skutočnosti, ktoré mi oznámil. Tieto skutočnosti som chcel oznámiť vyšetrovateľovi, čo mi nebolo umožnené, dovolené. Myslím si, že z tohto dôvodu je teraz taký problém s mojou osobou.“

Kriminálny kajúcnik Beňa zachraňoval vydierača Makóa. Za podpory Lišpica a Kysela hádže vinu na Zuriana
19 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová

Stretnutie s príslušníkom SIS nespočívalo v tom, že Zurianovi chcel rozprávať o politike

„Mal som poverenie od vtedajšieho prezidenta na kontakt so Slovenskou informačnou službou. To stretnutie s príslušníkom SIS nespočívalo v tom, že mi chcel rozprávať o politike, aspoň tak som si to nevysvetľoval. Vysvetľoval som si to tým, že sa zaujímal o bezpečnú spoľahlivosť svojho príslušníka. Ešte raz zopakujem. Neviem to potvrdiť ani vyvrátiť, či taká osoba je príslušníkom a či také navýšenie rozpočtu o 20 miliónov eur Slovenská informačná služba dostala,“ odpovedal Zurian na otázku TV JOJ, či tieto informácie od Borisa Beňu boli oficiálne informácie v rámci výmeny informácií medzi dvomi styčnými dôstojníkmi SIS a ním, ako zástupcom NAKA.

Riaditeľa NAKA Zuriana vyštvali, lebo stúpil na otlak zberbe okolo Pčolinského, Lipšica a spol.
14 | 05 | 2021 | Aneta Leitmanová