Koniec koalície? Kollárovi dochádza trpezlivosť, Sme rodina zvažuje odchod z vlády
22 | 05 | 2021 I Diana Zaťková

Šéfa hnutia Sme rodina a predsedu parlamentu Borisa Kollára už prestali baviť neustále konflikty v koalícii. Dospelo to tak ďaleko, že Sme rodina dokonca zvažuje svoj odchod z vlády.



Posledná kvapka

Poslednou kvapkou je ďalšia roztržka medzi večnými rivalmi ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom a ministrom financií Igorom Matovičom. Tak sa zdá, že Kollárovi už s jeho vadiacimi sa koaličnými partnermi dochádza trpezlivosť.



Proti konfliktom sa líder hnutia Sme rodina ostro vyhranil už počas marcovej krízy. Koaličné boje sa viedli celý mesiac a vyústili do reformy vlády. Už vtedy hnutie na čele s Borisom Kollárom vztýčilo varovný prst s tým, že ďalšie konflikty odmietajú tolerovať.

Hoci všetci dúfali v zmenu, opak je realitou, píše portál topky.sk. Výmenou premiéra zatiaľ žiadne zlepšenie nenastalo. Hoci aktuálny predseda vlády Eduard Heger prevzal úlohu mediátora, hasiť konflikty sa mu príliš nedarí.

Vláda a jej inštitúcie od vlaňajších volieb informujú iba o tom, o čom sa im chce informovať
Moc v Slovenskej republike, reprezentovaná vládou a jej úradníkmi dlhodobo ignoruje mnohé otázky verejnosti, kladené jej médiami. Najmä v období pandémie, ohrozenia obyvateľstva a množstva núdzových nariadení je to neobvykle arogantná... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Podľa Sulíka sa netreba plašiť

Hádky a ostré tlačové konferencie, medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom, pokračujú. Matoviča pritom dotlačil do politiky práve Sulík. No ten asi pred trinástimi rokmi nemohol tušiť, že sa budú s Matovičom hádať ako babky na trhu.

Lepšie povedané na verejnosti. Miesto toho, aby si spory riešili v koaličnej rade. "Keby som bol taký jasnovidec, tak hrám lotériu," reagoval Sulík na otázku, či neľutuje, že Matoviča dotiahol do politiky.

Hoci sa ich konflikty ťahajú už neúmerne dlho, Sulík dôvody na obavy nevidí. "Netreba sa plašiť pri prvom nepodarku. Netreba sa plašiť ani pri päťstoprvom nepodarku," poznamenal predseda strany SaS.

"To sa ako fakt ideme všetci tváriť, že sa tajným stretnutím vlastne nič nestalo?" pýta sa Blaha
Nečakané a najmä tajné stretnutie našich najmocnejších politikov spolu s dvomi šéfmi prokuratúry a novým riaditeľom SIS prekvapilo mnohých. Najmä politikov z radov opozície, ktorá tvrdí, že ide o ohrozenie demokracie u nás. To, čo sa udialo sa... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik


Koľko konfliktov musí byť, aby sa verejnosť mohla začať obávať? "To je tak krásna hypotetická otázka, že v podstate nebude lepšej na uzavretie tejto tlačovej besedy," neodpovedal Sulík.

Celý koaličný štvorlístok poznačený konfliktami dopĺňa neutešená situácia v strane Veroniky Remišovej. Tá je v súčasnosti skôr "bez ľudí" než "Za ľudí", ako topky trefne poznamenali. Zatiaľ čo líderka vidí problém v intrigách vo vlastnej strane, jej členovia vidia problém vo svojej líderke.
Posledná šanca

Zdroje z parlamentných lavíc však potvrdili, že líder hnutia Sme rodina už má aktuálnej situácie plné zuby a možnosť odchodu potvrdil aj sám Boris Kollár. "Zatiaľ je to len názorová nezhoda. Ak bude vláda, alebo parlament opäť nefunkčný tak to naplníme," vyjadril sa na margo prípadného odchodu z koalície predseda parlamentu.

"To kde sme? Čo sú tu 50-te roky, že nás riadi nejaký šéf tajnej služby?" Krúti hlavou analytik Žitný
Tajná schôdzka desiatich súčasných najvplyvnejších ľudí v našej politike, prokuratúre, polícii či tajnej službe stále rezonuje Slovenskom. Vyjadrilo sa k nej už veľa ľudí, no tí, ktorých sa to najviac týka buď stále (ne)pochopiteľne mlčia, alebo... Čítať ďalej
22 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik