Čína oznámila, že jej robotické vozidlo absolvovalo prvú jazdu na povrchu Marsu
22 | 05 | 2021 I tasr

Čínska národná vesmírna agentúra (CNSA) v sobotu oznámila, že jej diaľkovo riadené robotické vozidlo v sobotu absolvovalo prvú jazdu po povrchu Marsu. Informovala o tom agentúra AP.


Vozidlo (rover) s názvom Ču-žung v sobotu podľa AP zišlo z výjazdovej rampy pristávacieho modulu a pohybovalo sa po povrchu planéty.

Ču-žung na Mars vyniesla raketa Tchien-wen-1, ktorá na povrchu červenej planéty pristála minulú sobotu (15. mája) nadránom. Čína sa stala po USA druhou krajinou, ktorej sa na povrch Marsu podarilo dostať svoje robotické vozidlo, pripomína AP.

Rover Ču-žung, pomenovaný podľa čínskeho boha ohňa, má na Marse pôsobiť 90 dní a cieľom jeho misie je pátrať po známkach života. Čína počas uplynulého týždňa zverejnila prvé snímky zhotovené na Marse týmto diaľkovo riadeným robotickým vozidlom.

Čína plánuje vyslať na Mesiac ľudskú posádku a buduje aj vlastnú vesmírnu stanicu. V roku 2019 sa stala prvou krajinou, ktorej sonda pristála odvrátenej - relatívne nepreskúmanej - strane Mesiaca, pripomína AP.

Na Marse vo februári pristálo americké robotické vozidlo s názvom Perseverance (Vytrvalosť). Súčasťou jeho technického vybavenia je aj malá helikoptéra Ingenuity (Vynaliezavosť).

Keď sa sci-fi stáva realitou: Rusko zahájilo masovú výrobu autonómnych vojnových robotov
22 | 05 | 2021 | Diana Zaťková