Bitka o Ameriku ešte neskončila (Vladimír Kudrjavcev)
22 | 05 | 2021 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultúry)


 Ak demokratom nebudete prekážať, pochovajú sa sami


Štát Georgia (USA) prijal nový volebný zákon. Štátny zákon vyvolal búrlivé reakcie priaznivcov Demokratickej strany a prezidenta Bidena, vrátane obvinení z „rasizmu“ a plánovania zvrhnutia demokracie.

K tomu ešte v posledných mesiacoch republikáni predložili asi 200 podobných legislatívnych iniciatív v rôznych štátoch. Pokiaľ teda v štáte Georgia zákon nebude zrušený a táto vlna sa bude môcť šíriť ďalej, výsledky budúcich volieb môžu byť pre Demokratickú stranu depresívne.

Nový prieskum EÚ: Hrozí spustenie politickej nespokojnosti, dôvera vo vlády klesá
21 | 05 | 2021 | Diana Zaťková


Mnoho dôvodov pre tento obrat súvisí s fyzickou formou a osobnosťou súčasného amerického prezidenta. Joe Biden sa dlho neodvážil usporiadať plnohodnotnú tlačovú konferenciu a keď sa tlačová konferencia konečne uskutočnila, bolo zrejmé, že šéfa Bieleho domu nezachránila ani zinscenovaná akcia s dôveryhodnými novinármi.



Nešťastný syn prezidenta Hunter Biden sa navyše nikam nevytratil. Vydaním svojich pamätí Biden mladší sa „vyvinil“ pred celým svetom takým spôsobom, že iba prehĺbil svoje problémy a problémy svojho otca. Hunterove špekulácie o možnom zapojení ruských špeciálnych služieb do hackerského útoku na jeho notebook preplnený kompromitujúcimi dôkazmi privedú priemerného Američana iba k celkom zjavnej myšlienke: „To sú časy! Takže starý Donald mal koniec koncov pravdu!“

Demokrati však majú aj bez rodiny Bidenových veľa problémov. Na jednej strane, keď sa niekto rozhodol zaočkovať obyvateľstvo v Amerike rekordným tempom, Američanom sa mal páčiť prezidentov „záchranný plán“ s rozpočtom takmer 2 bilióny dolárov na stimuláciu ekonomiky zasiahnutej „pandémiou“. Na druhej strane vyvstáva otázka: na koho účet je banket?

Putin: Rusko vyrazí zuby všetkým, ktorí budú chcieť z neho odhryznúť
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s vládnymi úradníkmi vyhlásil, že mnohí sa chcú Ruska zmocniť. Nepriatelia Ruska podľa neho snívajú o častiach rozsiahleho územia. Také snahy západu zažíva Rusko podľa šéfa Kremľu, už stáročia. Putin... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová




Peniaze sa, samozrejme, dajú tlačiť dlho, ale nedá sa to robiť donekonečna. Preto sa plánuje platiť za „banket“ zvýšením daní a v prvom rade daní z príjmov právnických osôb. V roku 2017 Trump túto daň znížil z 35% na 21%, nová administratíva ju chce opäť zvýšiť na 28%. To znamená, že hlavní sponzori víťazstva Demokratickej strany môžu zmeniť partnerov pre ďalšie voľby.

Akcie politickej krízy, ktorá sa vyvíja v Amerike, sa dotýkajú aj  migrantov. Demokrati padli do pasce svojej vlastnej politiky,  pretože ukončili projekt „Trump Wall“ a majú v úmysle legalizovať nelegálnych prisťahovalcov ako ich potenciálnych voličov. Po vypočutí Bidenových prejavov z predvolebnej kampane sa chudobní ľudia zo Strednej Ameriky ponáhľajú do Spojených štátov hľadať lepší život. A „lepším životom“ je existencia detí v distribučných táboroch na zemi pod fóliovými prikrývkami. K tomu sa pridáva nespokojnosť obyvateľov pohraničných štátov, ktorí očakávajú návštevu prezidenta „na rozhovor“.
Na mieste je otázka zbraní.



V USA pokračuje nekontrolovaná streľba. Biden povedal: „Násilné strelné zbrane v krajine sú epidémiou. Toto je medzinárodná hanba.“  Žiada zákaz predaja poloautomatických zbraní a sprísnenie všeobecných pravidiel pre obchod so zbraňami. Mimochodom, Američania si veľmi vážia svoje, ako sa domnievajú, neodňateľné právo nosiť zbrane, a nie každému sa bude páčiť prezidentova iniciatíva. Zbrojná reforma sa zvlášť nebude páčiť zbrojárskemu priemyslu a niet pochýb o tom, že podporí republikánov.

Kybernetický útok na Colonial Pipeline je iba začiatkom. To najhoršie ešte len príde (Misha Glenny)
Kybernetický útok na Colonial Pipeline, ktorý prepravuje 45 percent ropy spotrebovanej na východnom pobreží USA, by mal konečne upozorniť ľudí na závažnosť situácie. Píše v komentári Misha Glenny. Čítať ďalej
15 | 05 | 2021 | Preklad: Lukáš Leca


Americké energetické spoločnosti zase nie sú spokojné so smerovaním novej administratívy v oblasti „ekologizácie“ a zrušenia výstavby americko-kanadského ropovodu Keystone XL . A katastrofa, ktorá sa stala v zime v Texase, keď štát s asi 30 miliónmi obyvateľov zostal pre silné mrazy bez elektriny, tepla a vody, presvedčila mnohých Američanov, že ak sa demokratická administratíva vydá na klimatické dobrodružstvo na účet tepla v ich domovoch, Biden určite nie je ich prezidentom.

Ďalší problém: Viceprezidentka Kamala Harrisová kedysi podporovala hnutie Black Lives Matter (BLM), ale potom čierny radikál atakoval Kapitol. Ako môžeme teraz povedať, že iba Trumpovi priaznivci sú „vnútornými teroristami“? A potom americký senát schválil do funkcie na ministerstve zdravotníctva Rachel Levinovú, takzvanú trans ženu, transrodovú bytosť. Útok na tradičné hodnoty v Amerike za vlády Bidena je taký agresívny, že sa čoskoro stane jednou z najnaliehavejších otázok politického boja. Nie je vylúčené, že s použitím zbraní; Američania nie sú pripravení vzdať sa ich nosenia.

Na tomto pozadí sa Trump pomaly vracia. Už poskytol dlhý rozhovor, v ktorom uviedol, že je pripravený znovu zabojovať o prezidentský úrad v roku 2024. Pokiaľ ide o migračnú politiku súčasného prezidenta, Trump povedal: „Len za pár týždňov Bidenova vláda zmenila národný triumf na národnú katastrofu.“  Táto fráza sľubuje, že sa stane sloganom republikánov v nadchádzajúcich voľbách.

„Veľká štvorka“ alebo ekonomická rozviedka proti celému svetu
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Iveta Machová


Dnešná Trumpova Amerika trávi následky toho, čo sa stalo vlani v novembri, a mlčí. Trumpova Amerika sa koncentruje.



Ako Amerika obracia Rusko proti Číne (Vladimír Michejev)
Komentár Vladimíra Michejeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Iveta Machová