Francúzi sú už unavení z lockdownu, no polícia má príkaz tvrdo zasiahnuť
21 | 05 | 2021 I Diana Zaťková
Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin sa zaviazal, že vystúpi proti osobám, ktoré porušujú pravidlá Covidu v krajine. Zábery totiž ukázali, že do barov a reštaurácií prúdia davy nadšencov unavených z uzamknutia, informuje portál RT.




Darmanin vo štvrtok pred novinármi uviedol, že požiadal orgány činné v trestnom konaní, aby konali „s plným nasadením“ proti každému, kto nerešpektuje zákaz vychádzania vo Francúzsku po 21 hodine. Minister kritizoval „žalostné“ scény po celej krajine, keď sa kaviarne, bary a reštaurácie po prvý raz za šesť mesiacov legálne otvorili.

Darmanin uviedol, že policajtom a žandárom bolo nariadené zasiahnuť a uzavrieť podniky, ktoré zostanú otvorené aj po limite 21:00, a odstrániť všetkých, ktorí porušujú obmedzenia.

Zábery z miest Bordeaux, Marseille a hlavného mesta Paríža ukázali, ako si ľudia v stredu pochutnávali na drinkoch na vybalených terasách. Nie všetci sa však dodržiavali pravidlá dištancovania sa a limit šiestich osôb pri stoloch.

Orbán: Sme najľudnatejšou krajinou karpatského oblúka, musíme mať silnú armádu
Maďarsko je najľudnatejšou krajinou v karpatskom oblúku, ktorá musí mať najsilnejšie ozbrojené sily, povedal v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | tasr


V meste Rennes na severozápade tiež sa skupina viac ako 1 000 ľudí  zišla na centrálnom námestí Place Sainte-Anne na večierok po 21:00, pretože podniky boli na noc zatvorené. Polícia podľa Ouest-France vypálila slzný plyn a gumové guľky, aby zhromaždené rozptýlila, no začal lietať barový nábytok a zapálené drevené palety.

Po problémoch predseda vlády Jean Castex vo štvrtok vyzval verejnosť, aby „rešpektovala pravidlá“ a uplatňovala „kolektívnu disciplínu“.

Diskriminácia ako hrom: EÚ otvorí hranice pre zaočkovaných. Nie však tým, ktorí dostali Sputnik V
Plánu Európskej únie na opätovné otvorenie hraníc cudzincom plne zaočkovaným proti Covid-19, sa nezúčastnia tí, ktorí dostali Sputnik V, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca