Eurokomisár Reynders: COVID pasy by sa mali spustiť od 1. júla
21 | 05 | 2021 I tasr

Európske zelené COVID pasy by mali byť aktívne najneskôr od 1. júla. Povedal to v piatok eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, ktorý štvrtkovú dohodu členských krajín EÚ a Európskeho parlamentu (EP) na podmienkach týchto osvedčení označil za "dobrú správu pre všetkých občanov členských krajín EÚ".


Informovala o tom agentúra DPA.

COVID pasy občanom členských krajín EÚ umožnia "slobodnejšie sa pohybovať v rámci EÚ s úplnou bezpečnosťou čo sa týka zdravia", a podporia odvetvia ekonomiky závislé od voľného pohybu ľudí, povedal Reynders novinárom v Bruseli.

Členské štáty Únie majú podľa Reyndersa počas júna ukončiť všetky prípravy, aby tak mohli úspešne spustiť COVID pasy s cieľom zjednodušiť cestovanie po Európe. EK ponúka v tejto súvislosti technickú podporu, ako aj finančné prostriedky, dodal eurokomisár.

Členské štáty EÚ, ktoré však budú potrebovať viac času na prípravu, budú môcť využiť ešte šesťtýždňové prechodné obdobie, dodal Reynders s tým, že táto etapa pokrýva väčšinu z vrcholnej letnej sezóny v júli a auguste.

Členské štáty EÚ a EP uzavreli vo štvrtok večer dočasnú kompromisnú dohodu, ktorá stanovuje podmienky používanie týchto certifikátov. Na budúci týždeň na mimoriadnom summite EÚ (24. - 25. mája) budú o nich rokovať šéfovia vlád a štátov a nakoniec budú musieť dohodu odobriť aj poslanci EP počas svojho júnového plenárneho zasadnutia (7. - 10. júna) v Štrasburgu.

Tri typy certifikátov - pre zaočkovaných ľudí, pre osoby s negatívnym výsledkom testu a pre tých, čo prekonali ochorenie COVID-19 - budú dostupné zdarma, a to v digitálnej i v papierovej podobe. Osvedčenia budú akceptované vo všetkých krajinách Únie bez ohľadu na to, v ktorej z krajín boli vydané.

Jednotný Covid pas. Ďalších 100 miliónov na testy. Komisia EÚ sa dohodla
Z dohody, ktorá vzišla v rámci komisie mala radosť predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Komisia sa dohodla na jednotnom Covid pase. Zároveň zmobilizovala 100 miliónov eur na zakúpenie testov na zistenie koronavírusu. V prípade... Čítať ďalej
21 | 05 | 2021 | Gabriela Fedičová