Totalitné praktiky na ministerstve financií? Matovič vraj už stihol menovať svojho "kápa"
20 | 05 | 2021 I René Skalný

Matovičovo ministerstvo húfne opúšťajú zamestnanci. Dôvodom má byť najmä "diktátorský prístup" generálnej tajomníčky služobného úradu. Matovič ju "zdedil" ešte po Hegerovi. Práve Heger sa v minulosti vyjadril, že generálna tajomníčka „má byť pravou rukou ministra pre fungovanie ministerstva, jeho uši, oči“.


Ako informuje portál Pluska: "Ak ste nikdy na žiadnom ministerstve nepracovali, asi by ste sa stratili v rezortnej hierarchii. Mravenisko, v ktorom pracuje okolo 600 ľudí, má svoje sekcie, odbory a oddelenia.

Tie majú svojich vedúcich zamestnancov. Okrem ministra, štátnych tajomníkov a generálnej tajomníčky služobného úradu sú z vedúcich postáv najdôležitejší takzvaní generálni riaditelia sekcií. No a práve tí velia vo veľkom na odchod. Z desiatich sa lúčilo už sedem." Upozorňuje Pluska.

Sulík stopol Matovičovi navýšenie rozpočtu o 3,4 mld.: Nie sme Nemecko, tvrdí analytik v zhode s SaS
19 | 05 | 2021 | Tibor Sipos

Matovičov "kápo"

Dôvodom hromadného odchodu skúsených zamestnancov má byť podľa informácií Plusky "diktátorský prístup" generálnej tajomníčky služobného úradu - Veroniky Gmiterko.

"Gmiterko prišla zo súkromnej sféry na ministerstvo ako riaditeľka kancelárie Eduarda Hegera vlani na jar, v septembri 2020 ju povýšili," uvádza sa ďalej v článku.
S pochybným vzdelaním

"Vláda posudzovala, či má na funkciu dostatočnú kvalifikáciu: americký titul MBA (master of business administration) a bakalára z ekonómie. Navyše nemala žiadnu skúsenosť s prácou pre štátne orgány. Napokon sa zhodli, že vzdelanie stačí a skúsenosti z firiem Star factory, Lenovo a IBM tiež."
Stranícka oddanosť je najviac

"Heger o poslaní generálnej tajomníčky služobného úradu povedal, že má byť pravou rukou ministra pre fungovanie ministerstva, jeho uši, oči“.

Gmiterko prezradila, že svojho starého šéfa Hegera aj nového šéfa Matoviča pozná z predvolebnej kampane. Vzťah k OĽaNO si však zrejme vytvorila len nedávno. V minulosti totiž mala bližšie k inej strane. Ako 33-ročná v roku 2016 kandidovala za stranu Sieť Radoslava Procházku.

Gmiterko sa môže pochváliť aj publikačnou činnosťou, hoci nie odbornou. Je autorkou dvoch zošitov pre rodičov: Mama zápisník a Veľké výroky malých detí.

Belousovová: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby len chodili do práce a nič nechytali a nerobili
Súčasná koalícia vôbec nemusí chodiť ďaleko na to, aby v očiach opozície niečo pokazila. Anna Belousovová, predsedníčka strany Národ a Spravodlivosť, jej už nie raz vyčítala mnohé jej lapsusy či prešľapy a konkrétna vo svojej kritike je aj... Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Diktátor v sukni?

Podľa informácií Plusky zamestnanci, ktorí pracovali na ministerstve aj za vlád Smeru, majú na Gmiterko ťažké srdce. „Čo nám prekáža, je zasahovanie do kompetencií šéfov oddelení. Aj to, že vytvára strach,“ povedal jeden z odbojárov. Generálnej tajomníčke služobného úradu niektorí dokonca vyčítali „diktátorský prístup“.

„Takúto spätnú väzbu som zatiaľ nedostala, pretože pri riešení všetkých personálnych otázok postupujem striktne v rámci svojich kompetencií a iba v spolupráci s danými riadiacimi pracovníkmi,“ reagovala. Ako by atmosféru v rezorte opísala ona? Vraj ako „vysokoodbornú a profesionálnu.“ Uzatvára Pluska.

Po odmietnutí „dobrovoľného“ testovania prišla šikana! Zamestnankyňa ÚRSO popisuje otrasné skúsenosti
Všetko sa začalo odmietnutím veľkého „dobrovoľného“ testovania zamestnankyňou Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Nasledovali odopretie odmien, šikana, zastrašovanie, vyhrážky a nakoniec degradácia o sedem platových tried až na úroveň... Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Petra Demková