Rusko je pripravené viesť s USA rozhovory o strategickej stabilite, tvrdí Lavrov
20 | 05 | 2021 I Lukáš Leca

Minister zahraničia Sergej Lavrov tvrdí, že Rusko je pripravené viesť s USA rozhovory o strategickej stabilite. Jeho americký náprotivok Antony Blinken vraj ukázal, že Washington je po stretnutí na Islande pripravený na zblíženie s Moskvou, informuje portál RT.


Lavrov sa v stredu stretol s americkým ministrom zahraničných vecí Blinkenom v islandskom Reykjavíku. Lavrov označil rozhovory za „konštruktívne“. Šéf ruskej diplomacie uviedol, že vidí vôľu americkej delegácie napraviť vzťahy s Moskvou, ktoré sú v posledných rokoch napäté.

"Je potrebné urobiť ešte veľa práce a nebude ľahké sa s tým vyrovnať. No cítil som od Antonyho Blinkena a jeho tímu vôľu to urobiť. Sme pripravení vyriešiť tento konflikt" uviedol Lavrov.

Rusko aj USA majú zodpovednosť za zabezpečenie „strategickej stability“, uviedol Lavrov. Dodal tiež, že Moskva je otvorená komplexnej diskusii o tejto otázke.

Európsky parlament chce v Rusku zmeniť režim. Dokonca plánuje založiť rádio Slobodné Rusko
Európsky parlament predložil návrh správy, ktorá trvá na tom, že EÚ musí v prístupe k Moskve postupovať viac konfrontačne, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


"Zopakovali sme svoju pripravenosť na začatie dialógu a zváženie všetkých faktorov ovplyvňujúcich strategickú stabilitu. Vrátane jadrových a nejadrových zbraní," poznamenal Lavrov.

Dodal, že experti z oboch krajín si teraz budú musieť preštudovať návrh na obnovenie rozhovorov.

Obaja predstavitelia diskutovali aj o prebiehajúcej americko-ruskej diplomatickej kríze, ktorá vypukla v decembri 2016. Vláda Baracka Obamu vtedy vyhostila množstvo ruských diplomatov a za Donalda Trumpa sa tento proces zintenzívnil.

Lavrov uviedol, že „nikoho nezaujíma reťazová reakcia“, ktorá spôsobila, že Rusko a USA v priebehu rokov dramaticky zmenšili objem svojich diplomatických misií. Dodal tiež, že je presvedčený, že americká delegácia má rovnaký názor.

Sputnik V nebol schválený v EÚ kvôli politickému tlaku vodcov bloku, tvrdí šéf ruskej rozviedky
Ruská vakcína Sputnik V nebola v Európskej únii schválená kvôli politickému tlaku vodcov bloku. Uviedol Sergej Naryškin, šéf Služby zahraničnej rozviedky Ruskej Federácie (SVR), informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2021 | Lukáš Leca