Reprezentatívna demokracia doslúžila, panuje súdružská zhoda o vzájomných nezhodách
19 | 05 | 2021 I

Impozantné schodisko, červený koberec a sedem mužov s čiernymi rúškami. Vyzerajú ako gambleri, ktorí sa vracajú z kasína a za maskou skrývajú rozpačitú grimasu toho, kto prehral. Tak pôsobila oficiálna fotka zo stretnutia ministrov zahraničných vecí USA, Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska, Talianska a Kanady.


"Nedávno rokovali tri dni v Londýne a dohodli obrysy spoločnej zahraničnej politiky. Titulky na nás pokrikovali, že sa západ ostrejšie vymedzí voči Číne a Rusku." Píše na webe neviditelnypes.lidovky.cz úvahu Petr Robejšek.

Bičan posiela ostrý odkaz politikom: Keď zomierajú ľudia, demokracia tu nemá miesto!
08 | 04 | 2021 | Tibor Sipos

Zhoda o nezhode

"Rád by som vedel, ako to bude vyzerať, keď Nemecko má plynový deal s Ruskom a EÚ práve uzavrela s Pekingom investičnú zmluvu. Oboje veľmi prekáža Američanom. Pod Bidenom rovnako ako pod Trumpom. Avšak na oboch variantoch Európania trvajú. Takže panuje úplná zhoda (...) o vzájomnej nezhode. Vyzerá takto jednota a rozhodnosť alebo skôr bankrot spoločnej politiky?" Pýta sa čitateľa autor článku.
Hľadá sa spoločný nepriateľ

"Aspoň v jednom sú gambleri zajedno. Veľmi nutne potrebujú nepriateľa na stmelenie svojej rozpadávajúcej sa moci. Rastúca časť obyvateľstva totiž s ich politikou buď nesúhlasí, alebo neveria v ich sľuby a schopnosti. Niet divu. Na pandémiu našli len jedno riešenie: Zatvoriť ľudí doma. Vládam sa nedarí zaobstarať vakcíny ani na vlastnú päsť, ani v rámci EÚ. Navlas rovnako neúspešné boli v minulosti ich snahy o spoločnú energetickú politiku pre kontinent, vierohodnú európsku menu a spravodlivý finančný systém pre celý svet.
Elity zlyhávajú

"Vládnuce elity západného sveta notoricky zlyhávajú už roky, pretože slúžia v prvom rade svojim záujmom a udržaniu moci. Na škripcami medzi vlastnými záujmami a pod vplyvom silných hospodárskych aktérov nemajú vlády ani vôľu, ani priestor plniť priania obyčajných ľudí, prospieť svojej krajine a nachádzať efektívne a účinné riešenia. Iba veľké bezobsažné slová. Reprezentovať však neznamená blúdiť po červených kobercoch, ale slúžiť záujmom tých, ktorých mám tú česť a povinnosť zastupovať." Pripomína článok na webe neviditelnypes.lidovky.cz.

Belousovová: „Lipšicovi ľudia obsadili dôležité pozície v štáte. Nech žije demokracia!“
Okolo Daniela Lipšica a jeho kandidatúry na šéfa špeciálnej prokuratúry sa toho už popísalo veľa, no expolitička Anna Belousovová predsa len našla ďalšie paralely. Čítať ďalej
26 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Katastrofy sú nanajvýš vítané

Čím horšia je celková situácia, ktorú spôsobili zlým vládnutím, tým ťažšie a horúčkovitejšie hľadajú politici možnosti a zámienky ako sa napriek tomu udržať pri moci. Zahraničný nepriateľ sa hodí vždy, ale aj pandémie prišla vhod. Na dlhé mesiace mohli v mene zdravia rozšíriť a upevniť moc a pridusiť demokratickú kontrolu. Rozostupy a masky zabraňujú totiž aj tomu, aby sa ľudia zišli, dohovorili, zjednotili a trebárs aj moc zosadili."
Perspektíva nulová

Autor článku pripomína, že "nič sa nezlepší, ak dnešné vlády vystriedajú iné koalície. Už teraz vidíme, že ani ony neponúknu lepšie výkony. Len iné dôvody alebo skôr zámienky na centralizáciu moci na úkor demokracie a na náš účet."
Opakuje sa história?

"Avšak späť na červený koberec v Londýne. Zhruba pred sto rokmi existovala podobne explozívna situácia ako dnes. Vtedy tiež dochádzalo k prerozdeleniu politickej moci medzi doterajšími a novými hráčmi. A vtedajší politickí bankrotéri uhli pred zodpovednosťou do vojnového konfliktu; nasledovala prvá svetová vojna."

"To, čo dnes zažívame, totiž nie je len bankrot konkrétnych politikov a vlád, ale, bohužiaľ, aj bankrot reprezentatívnej demokracie. Po triumfálnom víťazstve nad komunizmom máme dnes čosi ako second hand demokraciu. Hoci existujú demokratické inštitúcie a kontrolné mechanizmy, tak sa samoľúbym tárajom a tribúnom vždy nejako podarí dostať až hore a tam vytvoriť ponad hranice strán a ideológií záujmové koalície s kýmkoľvek. A teraz sa na obzore črtá dokonca čosi ako techno feudalizmus." Píše v článku Petr Robejšek.

Draxler: ministerka Kolíková, to je tá transparentnosť, to je tá demokracia, to je tá konštruktívnosť tejto vlády!“
16 | 01 | 2021 | sefredaktor

Preto je najvyšší čas premýšľať o zmene systému vládnutia

"Je najvyšší čas, aby sa medzi obyčajnými ľuďmi našlo čo najviac takých, ktorí začnú žiť pre inú spoločnosť. Takú, ktorá nie je organizovaná zhora nadol, v ktorej nie sú potrební politickí sprostredkovatelia, ktorí rovnako zastupujú hlavne sami seba."

"Je najvyšší čas rozdrobiť moc a vrátiť ju jednotlivcovi".

"Je najvyšší čas, aby sme my tu dole určovali, čo rozhodneme sami a čo necháme rozhodnúť na vyššom poschodí."

"Je najvyšší čas prísne kontrolovať tých, ktorí vládnu, často ich vymieňať a dať im len obmedzené právomoci."

"Reprezentatívna demokracia doslúžila. Buď ju vystrieda despotizmus alebo priama demokracia. Keď vám neprekáža to prvé, nerobte nič. Keď vám to prekáža, tak sa musíte rýchlo a veľmi snažiť." Pripomína na webe neviditelnypes.lidovky.cz  Petr Robejšek.

(Medzititulky red.HD.)

Ľudskosť, úcta, demokracia a mier by sa mali stať trvalými hodnotami, tvrdí Kollár
Ľudskosť, úcta, demokracia a mier by sa mali stať trvalými hodnotami Slovenska v úcte k tým, ktorí za tieto hodnoty bojovali a zomierali aj v Slovenskom národnom povstaní (SNP). Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina)... Čítať ďalej
29 | 08 | 2020 | TASR