Kolíkovej ďalší škandál: Zatajila blízky vzťah k predsedovi Špecializovaného súdu, ktorého sama vymenovala!
18 | 05 | 2021 I René Skalný

Návrat "našich" ľudí? Aj tak by sa dalo nazvať počínania ministerky spravodlivosti. Najnovšie sa prevalilo, že s predsedom Špecializovaného trestného súdu, ministerku spája blízky vzťah. Kolíková síce v minulosti priznala, že sa s Hrubalom pozná, zatajila však, že u neho bola kedysi aj zamestnaná. V Hrubalovej advokátskej kancelárii totiž pracovala ako koncipientka.


Ako informuje portál Pluska: "V rozhovore pre denník Sme ministerka Kolíková vysvetľovala, že Hrubalu vybrala za šéfa Špecializovaného trestného súdu, lebo nemala dôvod spochybňovať úsudok sudcov Jozefa Šutku, Antona Jačeka, Romana Greguša a Jaroslava Maceka, ktorí boli členmi výberovej komisie.

Oni určili za víťaza výberového konania Jána Hrubalu, ako druhý podľa nich skončil Ján Buvala a doterajší predseda súdu Michal Truban sa ocitol na tretej priečke." Pripomína Pluska.

Veľký prehľad (ne)spravodlivosti v ére Kolíkovej aj kovidovej
Ľuďom blízkym odvolávanej ministerke Kolíkovej sa v biznise so štátom až podozrivo darí. Jej brat Michal vraj zarobil na predražených dodávkach techniky takmer 1,5 milióna eur, pričom v rovnakej firme je údajne spoločníčkou Kolíkovej nevlastná... Čítať ďalej
08 | 05 | 2021 | René Skalný


Vybrala si ho osobne

"Podľa zákona malo rozhodnutie výberovej komisie pre ministerku spravodlivosti len odporúčací charakter. Ďalej už záležalo len na nej, či bude vychádzať z rebríčka zostaveného komisiou alebo si z úspešných uchádzačov vyberie sama podľa vlastného uváženia." Upozorňuje Pluska.

Ako ďalej uvádzajú: "Pred tým, ako padlo definitívne rozhodnutie, sa Kolíková s Hrubalom osobne stretli. Vraj preto, aby bola aj vnútorne presvedčená, že rozhodnutie spraviť ho teraz predsedom Špecializovaného trestného súdu je správne."

Prečo ich vzťah zamlčala?

"Ministerka zároveň argumentovala: „Je pravda, že doktora Hrubalu poznám aj osobne naozaj dlhšie obdobie.“ Bližšie ich vzájomný vzťah necharakterizovala. Nechala verejnosť v domnení, že sa poznajú akosi náhodne, hoci Hrubala bol kedysi jej šéfom." Píše Pluska.

Kolíková ešte stále verí, že pod jej vedením sa budeme aj naďalej približovať k právnemu štátu
Dnes, presne po roku od nástupu novej vlády, viacerí ministri bilancujú. Ministerka Kolíková je so svojím výkonom spokojná. Od začiatku sa vraj usilovala naplniť záväzok, ktorým je obnova dôvery v právny štát. Dnes, po roku a dvoch mŕtvych osobách... Čítať ďalej
22 | 03 | 2021 | Petra Demková


Spoločné známosti s Čaputovou

"Medzi rokmi 1996 a 2002 pracoval Hrubala ako advokát a okrem Evy Kovačechovej, u ktorej neskôr začínala súčasná prezidentka Zuzana Čaputová, bola Hrubalovou koncipientkou aj Mária Kolíková." Uvádza sa v článku.

„Mal som viac koncipientov, nespomínam si, kedy presne bola u mňa ona ani ako dlho. Ale, áno, súčasná ministerka spravodlivosti Kolíková vykonávala u mňa koncipientsku prax.

Spolupracovali sme aj na rôznych projektoch, napríklad v nadácii Občan a demokracia. Spomínam na ňu v dobrom a pevne verím, že aj jej skúsenosti so mnou boli dobré,“ potvrdzuje informácie PLUS 7 DNÍ Hrubala a priznáva, že nejde o skutočnosť, nad ktorou len mávneme rukou.

Drgonec: Kolíkova nie je odborne zdatná na post ministerky spravodlivosti. Je drzá a nesebakritická
Bývalý sudca ústavného súdu Ján Drgonec vyhlásil, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková nie je odborne zdatná na post, ktorý zastáva. Navyše je drzá a nesebakritická, informuje portál Parlamentné Listy. Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Lukáš Leca


Hrubala kontakty s Kolíkovou považuje za hendikep

„Akokoľvek divne to môže znieť, ale moje kontakty s Máriou Kolíkovou z minulosti považujem v súčasnej situácii za hendikep. Pre túto vec som mal vnútornú dilemu, či sa do výberového konania na post predsedu Špecializovaného trestného súdu prihlásiť.

Zamýšľal som sa nad tým, že vznikol etický problém. Aj som sa s niektorými ľuďmi radil, či je to niečo, čo ma diskvalifikuje. Došiel som k presvedčeniu, že toto nie je prípad, keď by mi ona niečo darovala.

Vo svojom vnútri som presvedčený, že mi neposkytla žiadnu výhodu. Upokojil ma aj výsledok výberového konania. Všetci štyria členovia výberovej komisie dali najviac bodov mne. Ministerka sa iba stotožnila s názorom komisie. Neuprednostnila ma z druhého či tretieho miesta.“ Uzatvára sudca pre portál Pluska.

Poslankyňa Marcinková: Kolíková je rovný človek. Má jediný problém-postavila sa mocným ľuďom
Charaktery sa odkrývajú. „Slušní“ ľudia sa už ani netvária, že bojujú proti korupcii. Poslanci a členovia súčasnej vlády si kryjú chrbát spôsobom tak drzým, aký sme hádam ešte nevideli. Čítať ďalej
09 | 05 | 2021 | Petra Demková