Bratranec Matoviča a župan TSK Viskupič žiada politikov, aby sa neplietli do vakcinácie
18 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

S veľkým prekvapením prišiel župan Trnavského samosprávneho kraja a blízky príbuzný Igora Matoviča. Žiada, aby sa politici prestali pliesť do práce odborníkom a neposudzovali bezpečnosť či nebezpečnosť vakcín. Napríklad z pohľadu geopolitiky.


"Ak je vakcína bezpečná, nech sa ňou očkuje. Ale nech sa do toho nepletú politici.," Vyplýva z kontextu odpovedí Jozefa Viskupiča pre web aktuality.sk. "Hoci patrí medzi zakladajúcich členov OĽaNO a je bratrancom Igora Matoviča, otvorene hovorí, že s tým, ako štát riadil očkovanie, nie je spokojný." Píše web a dodáva, že podľa Viskupiča nastala zmena k lepšiemu až s nástupom ministra Lengvarského.
Čakáreň (ne)funguje tak, ako by mala

"Všetci župani sme chceli a až vtedy by sme boli spokojní, keby sme nielen zodpovedali za celé veľkokapacitné očkovanie, ale mali by sme pod sebou aj všetky nadväzujúce veci. A tou úplne primárnou záležitosťou je, ako funguje systém pozývania na očkovanie – tzv. virtuálna čakáreň." Hovorí Jozef Viskupič.

"Často sme sa počty ľudí dozvedali až v piatok poobede a keďže očkovacie centrá sa otvárali v sobotu ráno, spôsobovalo nám to časté šoky."

Zrazu zistíte, že máte pozvaných 3200 namiesto 2200 ľudí. A všetkých 3200 vám pozvú na prvé dve hodiny. S veľkým vypätím síl sa tieto vypuklé problémy našťastie opravili, ale ľudia dostávali niekedy aj 3 opravné SMS-ky." Ospravedlňujúco voči ľuďom argumentuje pre web aktuality.sk Jozef Viskupič.

Župani sa chcú s vládou stretávať najmenej dvakrát ročne, tvrdí Viskupič
Predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a trnavský župan Jozef Viskupič očakáva od novej vlády, že bude so samosprávami komunikovať inak ako len cez nesystémové výjazdové rokovania v regiónoch. Uviedol to pre agentúru SITA. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | SITA

Ak by to organizovali župy, nebolo by toľko naštvaných...

"Nebolo by toľko naštvaných ľudí. Keď musel niekto stráviť niekoľko dní a nocí v snahe zaregistrovať svojho rodiča, tak to na nálade v spoločnosti určite nepridá. Navyše štát od nás občanov chcel informácie, ktorými dávno disponuje v rôznych databázach (sociálna poisťovňa, zdravotné poisťovne...).

Nezáujem o očkovanie je mýtus

"U nás na najbližšie týždne určite nie je problém, že by bolo málo ľudí prihlásených na očkovanie. Ak by to ale tak bolo, mala by sa čo najskôr rozbehnúť poriadna motivačná kampaň. Minister Lengvarský priznal, že doteraz žiadna nebola. Teším sa, že si ju zobral za jednu z priorít." Hovorí župan Viskupič.
Viskupič k politike

Jozef Viskupič je členom predsedníctva OĽaNO, avšak: "Toto mi novinári “otrieskavajú” o hlavu pomerne často. Ale predsedníctvo OĽaNO sa takýmto otázkam nevenuje."
Čomu sa teda venuje?

"Neviem. Bol som na ňom dvakrát od volieb. Myslím si ale, že sa členovia predsedníctva z vlády a parlamentu stretávajú pomerne často. Do týchto debát som ja nebol prizývaný. Je ale tiež pravda, že mám dosť veľkú sériu otázok na straníckych kolegov a budem rád, keď ich budem mať komu položiť a bude zvolané predsedníctvo za účasti všetkých členov.

Školy by mohli byť otvorené od 1. júna, myslí si Marián Viskupič
Školské zariadenia by mohli byť opätovne otvorené od 1. júna. V diskusnej relácií Sobotné dialógy verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) - Rádio Slovensko to uviedol poslanec NR SR a predseda výboru NR SR pre financie a rozpočet... Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | TASR

Viskupič nechápe Matovičove kroky (niektoré)

"Skôr než tvorca udalostí, som ich divákom. Navyše agendu Sputnika V chcel Igor Matovič dotiahnuť do konca a šiel do Moskvy. Ak sa na tom ministri za OĽaNO dohodli, že táto vec bude dokončená Igorom, vidím v tom istý typ logiky. Priznávam, že pre mňa bolo nepochopiteľné, obídenie zahraničnej služby."

Uvažujem, prečo by som si so sebou nebral veľvyslanca, ktorý je tam práve na to, aby pomáhal. Nie som diplomat, ale na žiadnom medzinárodnom rokovaní kde som sa zúčastnil ja, som nemal dojem, že by mi prítomnosť zástupcu diplomatického zboru prekážala."
Risk s trpezlivosťou občanov

"Pred pár dňami sme sa mali stretnutie s podpredsedom vlády Štefanom Holým o návrhu stavebného zákona a zákona o územnom plánovaní, ktoré sa dotknú aj nás. Položil som tam aj otázku, kedy zvolá pracovnú skupinu k reforme verejnej správy. Tento záväzok je totiž v starom aj novom programovom vyhlásení vlády, ale stále neviem, že by túto skupinu niekto zvolal.

Ako občan, župan a šéf SK 8 pritom hovorím, že od tejto vlády som očakával najmä že túto reformu pripraví, presadí a zrealizuje. Veľa služieb vo verejnej sfére sa riadi parametrami, ktoré sa zadefinovali v 90. rokoch minulého storočia. Hovoriť ďalších 10 rokov o nedokončenej reforme verejnej správy je obrovský risk s trpezlivosťou občanov." Pripomína k ďalšej téme svoje obavy župan Jopzef Viskupič pre portál aktuality.sk.

(Medzititulky red. HD.)

Koaličník Viskupič a opozičníci Blaha so Štujatom Eštokom sa zhodli: Koniec testovaniu!
18 | 04 | 2021 | editor01hd