Šéfredaktorka AP žiada vyšetriť izraelský útok na budovu, kde sídlili médiá
17 | 05 | 2021 I Imrich Kovačič / TASR

Sally Buzbeeová, výkonná šéfredaktorka agentúry Associated Press (AP), v nedeľu požiadala o nezávislé vyšetrovanie izraelského leteckého útoku v pásme Gazy, pri ktorom bola v sobotu zničená budova, kde mala kancelárie tlačová agentúra AP a ďalšie zahraničné médiá.


Izraelská vláda má podľa Buzbeeovej predložiť jasné dôkazy, ktoré preukážu oprávnenosť útoku na túto budovu, uvádza agentúra Reuters.

Izraelská armáda dala novinárom AP a ďalším osobám približne jednu hodinu na evakuáciu budovy. Militantné hnutie Hamas podľa armády túto budovu využívalo ako kancelárie spravodajskej služby a na vývoj zbraní, píše AP.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa AP v nedeľu takisto uviedol, že v budove sídlili kancelárie spravodajskej služby hnutia Hamas.

Tu už prestávajú všetky srandy. Irán rokuje s Hamasom o otvorení druhého frontu proti Izraelu
Kríza na Blízkom východe je už len krôčik od globálneho konfliktu. Vzájomne útoky palestínskeho Hamasu na Izrael a naopak už zamestnávajú veľmoci. Do toho prišla informácia, že Irán rokuje s predstaviteľmi hnutia Hamas o otvorení druhého frontu... Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | Ivan Brožík


Hovorca izraelskej armády Jonathan Conricus povedal, že Izrael dôkazy pre USA zhromažďuje; nemohol však sľúbiť, že ich poskytne v priebehu dvoch dní.

Buzbeeová uviedla, že AP má v budove kancelárie už 15 rokov, no nikdy nemala informácie o tom, že by sa v budove mohli nachádzať príslušníci hnutia Hamas. Fakty musia byť podľa jej slov podložené.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) požiadala Medzinárodný trestný súd (ICC), aby bombardovanie tejto budovy Izraelom vyšetroval ako možný vojnový zločin.

Kúsok za našimi hranicami rastie obrovská vojenská základňa armády USA
405. brigáda poľnej podpory armády USA oznámila, že sa končí druhá etapa výstavby skladu techniky pre americkú obrnenú brigádu v Powidzi. Investícia NATO v blízkosti poľskej základne dopravného letectva bude stáť celkovo 360 miliónov USD. Má byť... Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | Ivan Brožík