Mini travesty šou na Markíze trhala v nedeľu rekordy sledovanosti. Čo to o nás vypovedá?
17 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Veľmi smutné zistenie. Za ostatný týždeň bol najsledovanejším televíznym programom špeciál TV Markíza nazvaný Tvoja MINI tvár znie povedome. Pripomínal skôr Mini travesty šou.


„Ľudia nevedia čo sa deje a nevedia ani to, že to nevedia.“ – Noam Chomsky
Mini travesty šou

Krajne trápna a nevkusná šou Tvoja tvár znie povedome v nedeľu definitívne vyvrcholila špeciálom s názvom Tvoja MINI tvár znie povedome, v ktorom účinkovali malé deti známe z iných programov Markízy alebo deti slovenských celebrít. Špeciálny program pripomínal skôr, s prepáčením, Mini travesty šou.

Veľmi znepokojujúci je údaj, že pri obrazovkách televízie Markíza bolo rekordných vyše 600-tisíc divákov a kontroverzný program sa stal suverénne najsledovanejším programom celého uplynulého týždňa.

Tvoja MINI tvár znie povedome zároveň ako jediný program uplynulého týždňa prekonal 600-tisícovú hranicu a v obchodnej cieľovej skupine 12-54 ročných divákov sledovanosť desať percent. Na takéto čísla si neútočili ani hlavné spravodajské relácie televízií.

Víťazom špeciálneho programu sa stal Maroš Baňas prezlečený za francúzsku šansoniérku Edith Piaf.

(Pokračovanie pod videom)


Čo to o nás vypovedá a kam spejeme

Je to zarážajúce. A naozaj sa zdá, že televízna zábava stratila akúkoľvek úroveň, nemá žiadne hranice a nepozná dna. Použiť malé deti ako spotrebný materiál, urobiť z nich živé drony v kostýmoch a predhodiť ich publiku, to chce naozaj silný žalúdok. Program hodný stužkovej, no do tej majú ešte veľmi ďaleko.

Najväčšiu mieru zodpovednosti v tomto prípade nesú rodičia detí, ktorí ich poskytli ako tovar na objednávku pre televízny program, ktorého jedinou úlohou bolo pritiahnuť čo najviac divákov, teda maximalizovať zisky. A rozhodli sa použiť nevinné deti.

Na tomto mieste zrejme bude potrebné upozorniť, že je veľký rozdiel v tom, ak má dieťa prirodzený talent v určitej oblasti a chce ho predviesť svetu, hoci aj v takých prípadoch zostáva otázkou, aký vek dieťaťa možno považovať za primeraný na účinkovanie v takom programe. V minulosti na to upozorňovali aj vo viacerých talentových šou.

(Pokračovanie nižšie)

Mimovládky IĽP a Dúhové Slovensko zverejnili nominácie na Homofóba roka 2020
Mimovládne organizácie opäť prichádzajú s anketou Homofób roka. Vyhlasuje sa už po 9. krát a konzervatívne ladení súťažiaci z nominácií a výhier zvyknú mať radosť. Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Peter Sulek


V tomto programe však o žiadny talent nešlo. Cieľ bol jediný. Sledovanosť. Aj za cenu cynického prístupu - účel svätí prostriedky. Inak povedané, pri honbe za sledovanosťou im nebolo nič sväté, ani dôstojnosť malých, nevinných detí.

Ak takto postupuje televízia, nie je možné to ospravedlniť, ale je možné to chápať. Ak takto postupujú rodičia detí, je to obzvlášť nepochopiteľné, nechutné a odsúdenia hodné.

Najsmutnejším zistením celej tejto nepodarenosti je však fakt, že diváci sú ako konzumenti televízneho obsahu natoľko znecitlivení, že si vôbec neuvedomujú, čo sa im odohráva priamo pred očami. Ba naopak, takto zvrátene vyskladaný program odmenia najvyššou sledovanosťou a potleskom v stoji.

Otázkou teda je, čo to o nás ako o spoločnosti vypovedá, čo bude nasledovať a teda kam spejeme.

LGBT teror. Študentku za názor, že transsexuál nie je žena, možno vylúčia zo štúdia
Študentku Lisu Keoghovú, matku dvoch detí, ktorá študuje právo v predposlednom ročníku na University Abertay, vyšetruje vedenie školy kvôli otvoreným vyjadreniam. Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | Peter Sulek