Amatérsky šport dostáva tvrdé rany. „Dokedy, páni nekompetentní?“ pýta sa iniciatíva Za návrat športu
17 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Situácia s koronvírusom na Slovensku je už podstatne lepšia ako pred pár týždňami, o čom svedčia uvoľnené opatrenia takmer vo všetkých odvetviach. Takmer preto, lebo amatérsky, rekreačný a mládežnícky šport zostali opäť na periférii záujmu kompetentných.


Tak, ako deti nemohli chodiť do školy, tak je im teraz bránené aj športovať. Nezmyselne! Tým, ktorí vydávajú nariadenia a vyhlášky ohľadom zákazov sa už úspešne podarilo zlikvidovať mnohých živnostníkov a drobných podnikateľov, teraz sa o to pokúšajú aj pri amatérskom a mládežníckom športe. A ide im to celkom dobre! Iniciatíva Za návrat športu preto zareagovala na nepochopiteľnú situáciu z hľadiska amatérskeho, rekreačného a mládežníckeho športu otvoreným listom, ktorý zverejnila v statuse na sociálnej sieti.
Na základe akých dát a dôkazov robíte zo športu superšíriteľa vírusu!?

Otvorený list je reakcia na démonizovanie športu a je určený všetkým, ktorí k tomu majú čo povedať. „Drahá Vláda SR, hlavný hygienik Ján Mikas, pandemická komisia, konzílium odborníkov...,“ píše sa v oslovení. „Iniciatíva Za návrat športu je absolútne nespokojná s vašim prístupom ku amatérskemu, mládežníckemu a rekreačnému športu. Viac ako 4 mesiace bojujeme za logické a zrozumiteľné pravidlá pre návrat na športoviská. Na úrade vlády SR sme minulý mesiac odovzdali petíciu s 12-tisíc podpismi, kde žiadame prijatie jasného plánu, podľa ktorého bude možné trénovať a súťažiť. Dostali sme na ňu síce odpoveď, ale bez konkrétnej akcie,“ konštatuje v úvode iniciatíva Za návrat športu a dodáva, že ich nepozvali nielen na zasadnutie pandemickej komisie, ale ani na stretnutie s ľuďmi, ktorí sú zodpovední za vydávanie týchto uznesení.

„Ako si máme vysvetliť ignoráciu signatárov petície a ďalších 15-tisíc členov športových zväzov, združení a klubov, ktorí nám vyjadrili podporu? Na základe akých dát a dôkazov robíte zo športu superšíriteľa vírusu!? V žiadnej zo susedných krajín nie sú podmienky pre športovanie také komplikované a demotivujúce,“ píše iniciatíva, podľa ktorej je nezmysel, že dnes môžete ísť v ružových okresoch neorganizovane a bez testu do hromadnej dopravy, divadla, reštaurácie, nákupného centra, krčmy či kostola, ale na organizovanom športovom podujatí v exteriéri potrebujú test ako hráči tak aj diváci.

Do kostola pustíte najviac ohrozené skupiny, ale športovci na ihriská ísť nemôžu?
Avizované povolenie návštev kostolov veriacimi zdvihlo zo stoličiek aj tých, ktorí si želajú návrat športovcov na ihriská. Svoj názor na to prejavili zástancovia športu v statuse na facebookovom profile Za návrat športu. Čítať ďalej
01 | 04 | 2021 | Jozef Uhlárik

Spamätajte sa konečne a čo najskôr prehodnoťte váš postoj k športu

„Odmalička budujeme v našich deťoch lásku ku športu, teraz ju kvôli zákazom môžu stratiť. Fakty sú také, že pravidelná fyzická aktivita má dlhodobý prínos pre zdravie. Imunitu nezískame sedením doma...,“ pridáva iniciatíva znechutene a kompetentných vyzýva: „Spamätajte sa konečne a čo najskôr prehodnoťte váš postoj ku dôležitému segmentu ekonomiky a zdravia, ktorým je šport. Pretože náš boj neskončí len týmto otvoreným listom, ale bude pokračovať v dohľadom čase aj protestnými aktivitami,“ upozorňuje Za návrat športu, ktorý na tieto akcie vyzýva aj príslušné športové zväzy.



„Nie je možné, aby vašu prácu, za ktorú ste platení z našich daní, zastávali 4 amatéri z ľudu, a bojovali tak za vaše dotácie a teplé funkcionárske miestečka. Mali ste to v prvom rade byť vy, ktorí by sa začiatkom roka postavili nezmyselným opatreniam vlády a zastávali sa členov svojich zväzov - česť výnimkám. Akú vo vás môžu mať športovci dôveru, keď vás nevidia pred kamerami, za rokovacím stolom ani pred bránou úradu vlády?“ pýta sa inociatíva. „Poďte konečne do boja, pretože posledná zverejnená vyhláška týkajúca sa hromadných podujatí a športu je aj vašou vizitkou. Ak ste s ňou spokojní, tak nemáte čo ďalej zastávať svoje miesto. Amatérsky šport dostáva tvrdé rany, dokedy páni nekompetentní?“ končí svoj otvorený lis iniciatíva Za návrat športu.

Draxler: Sme normálna krajina a zaslúžime si normálnych politikov! V stredu im to povieme! (VIDEO)
Exminister školstva Juraj Draxler ako správny „burič“ pripomína Slovákom, že už v stredu sa môžu zapojiť v Bratislave do protestu, ktorý sa chystá proti vláde. A tam im môžu povedať, aby už skončili. Čítať ďalej
17 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik