Uhrík: Vzorom rodinnej politiky štátu by nám mohli byť Maďari
16 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Minister financií Igor Matovič zdôvodňuje finančnú pomoc rodinám snahou zvýšiť pôrodnosť. Vyslúžil si za to od politikov aj ľudí viac kritiky ako pochvaly. Medzi tých, ktorí tento jeho úmysel kritizujú, patrí aj predseda hnutia Republika Milan Uhrík.


Podľa europoslanca Uhríka je finančná pomoc rodinám s deťmi správna. Zďaleka to však nie je jediná cesta k zvýšeniu pôrodnosti. Rodinnú politiku je podľa neho treba riešiť komplexne a vrátiť sa k overeným tradičným hodnotám. V statuse na sociálne sieti kritizuje vládu za to, že sa od týchto hodnôt odkláňa a nerieši veci systematicky.
Deti sa nerodia rovnako, ako padajú plechovky Coca-Coly z automatu

Život nie je podľa Uhríka automat, do ktorého stačí hodiť mincu a vypadne viac bábätiek, ako si to jednoducho predstavuje Matovič. „Zvýšenie príspevku na deti podporíme, ale budeme trvať na tom, aby ho dostávali len rodičia, ktorí pracujú respektíve pracovali alebo študovali. A nie asociáli, ktorí si z rodenia detí urobili živnosť,“ píše šéf hnutia Republika.

Pripomína, že je potrebnú rodinnú politiku riešiť komplexne. „Okrem finančnej pomoci treba rodinám zabezpečiť aj cenovo dostupné bývanie. Naštartovanie štátnej výstavby bytov. A plný komfort pri rodinnej starostlivosti. Počnúc takými drobnosťami, aby si napríklad žena nemusela nosiť plienky do pôrodnice alebo aby sa za deti nemuselo platiť smetné,“ navrhuje europoslanec Uhrík.

Uhrík: Ak prejde návrh o 333 eurovom príplatku pre deti asociálov, podávame diskriminačnú žalobu (VIDEO)
Návrh na vyplatenie jednorazového príspevku 333 eur na dieťa rodinám, ktoré sú v hmotnej núdzi, sa stretlo s odmietnutím v opozície. Rázne "nie" hovorí aj hnutie Republika, ktorému predsedá europoslanec Milan Uhrík. Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Rodinu je potrebné začať u nás prezentovať ako nasledovaniahodný vzor

„Matkám treba zabezpečiť garanciu návratu do práce. Istotu umiestnenia dieťaťa v neďalekej štátnej škôlke. A následne naozaj bezplatného dobrého školstva. Rodičom poskytnúť garantovanú zdravotnú starostlivosť, aby nemuseli tŕpnuť, či ich v nemocnici so zraneným dieťaťom na rukách otočia kvôli chýbajúcemu covid testu,“ pridáva europoslanec.

Podľa neho je potrebné prezentovať rodinu ako nasledovaniahodný vzor a neukazovať ako hrdinov doby iba egoistov, zbohatlíkov, účastníkov primitívnych reality show a podobne. „Nie sú o nič lepší ľudia ako slušná žena a muž, ktorí sa obetavo starajú o svoju rodinu. Jednoducho treba sa vrátiť k overeným tradičným hodnotám, ktoré ako jediné dokázali zabezpečiť národom prežitie po celé veky,“ dodáva Milan Uhrík.


Maďari nám ukazujú, akým smerom sa máme v rodinnej politike uberať

Predseda hnutia Republika vzápätí poukazuje na to, že takýto prístup funguje u našich južných susedov. „Maďarská vláda razantne ochraňuje konzervatívne a tradičné rodinné hodnoty. Okrem toho pomáha aj finančne. Od roku 2022 nebudú musieť mladí Maďari do 25 rokov platiť daň z príjmu fyzických osôb. Znižujú sa dane rodičov podľa počtu potomkov a žena so štyrmi deťmi je od daní doživotne oslobodená. Ako povedala maďarská ministerka pre rodinu Katalin Novak, snažia sa zvrátiť demografickú krivku a vyhnúť sa potrebe imigrácie, ktorú nám vnucuje Európska únia,“ končí status Milan Uhrík s dodatkom, že toto je prístup, ktorým by sme sa mali inšpirovať.

Dajte osadníkom 200 eur mesačne na každé dieťa a bude ich mať každý 20, varuje Milan Uhrík
Návrh ministra financií na zvýšenie DPH na 25 percent, rovnako ako celoplošné zvýšenie prídavkov na deti o 200 eur je podľa europoslanca Milana Uhríka z hnutia Republika absolútne zlé riešenie, za ktoré Igora Matoviča skritizoval aj... Čítať ďalej
02 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik