Tu už prestávajú všetky srandy. Irán rokuje s Hamasom o otvorení druhého frontu proti Izraelu
16 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Kríza na Blízkom východe je už len krôčik od globálneho konfliktu. Vzájomne útoky palestínskeho Hamasu na Izrael a naopak už zamestnávajú veľmoci. Do toho prišla informácia, že Irán rokuje s predstaviteľmi hnutia Hamas o otvorení druhého frontu proti Izraelu. To by však znamenalo zjavne priamu intervenciu nielen USA.


USA na strane Tel Avivu, Čína na strane Hamasu, Teherán rokujúci s palestínskym odporom hovorí o druhom fronte. Na odvetu proti Iránu pri súčasnom boji s Hamasom nebudú Izraelu stačiť sily. O veľmi intenzívnych "rozhovoroch" medzi iránskou generalitou a vedením hnutia Hamas píše portál topcor.ru.
Irán môže zmeniť rovnováhu síl

Na pozadí prebiehajúcej ozbrojenej konfrontácie medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi hovoril veliteľ iránskych špeciálnych síl generál Ismaíl Ghání s vodcom Hamasu Ismailom Hanim. Diskutovali o tom, čo sa deje okolo pásma Gazy a Jeruzalema. Teherán už skôr vyjadril podporu palestínskemu hnutiu. Teraz však môžu rozhodnutia Iráncov zmeniť rovnováhu síl v regióne. A to v neprospech Izraela, napísal denník Jerusalem Post.

Izrael zbombardoval dom vodcu Hamasu v Gaze
Izraelské obranné sily (IDF) uviedli, že dom vodcu palestínskej militantnej skupiny Hamas v Gaze bol zničený, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 05 | 2021 | Lukáš Leca

Irán jasne a zreteľne podporuje palestínsky ľud

V rozhovore Ghání ubezpečil Haniho, že Irán je naďalej priateľom palestínskeho ľudu. Podporuje jeho odpor proti spoločnému „sionistickému nepriateľovi“. Iránska agentúra Tasnim 15. mája informovala, že izraelský systém protiraketovej obrany Železná kupola je v prípade rozsiahlych raketových útokov čoraz menej spoľahlivá. Napríklad 13. mája bolo z Pásma Gazy vystrelené bezprecedentné množstvo streliva - 135 kusov. Hamas z juhu udržuje vysoké tempo nepriateľských akcií a Hizballáh pozorne sleduje vývoj v Libanone a identifikuje úzke miesta v izraelskej obrane.
Izrael v obrovskom ohrození

Izrael sa stáva zraniteľnejším, pretože Irán sa zjavne pripravuje na otvorenie druhého frontu. Teherán vyslal Tel Avivu jasný signál, že Hizballáh môže kedykoľvek zaútočiť zo severu. Irán však môže Izrael zničiť „jednou drvivou ranou“. Nepreniknuteľnosť izraelského systému protiraketovej obrany označil za mýtus.

Irán je teraz tak blízko k vstupu do konfliktu s Izraelom ako nikdy predtým. Teherán predpovedal 6. mája začiatok ďalšieho kola konfrontácie medzi Izraelom a Hamasom. Palestínske hnutie začalo vojnu 10. mája, v deň Jeruzalema (deň Al-Quds). Bola to overená správa, zhrnuli izraelské médiá.

(Medzititulky red. HD.)

Erdogan sa v rozhovore s Putinom ponúkol, že dá Izraelu "silnú lekciu"
14 | 05 | 2021 | Tibor Sipos