Kúsok za našimi hranicami rastie obrovská vojenská základňa armády USA
16 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

405. brigáda poľnej podpory armády USA oznámila, že sa končí druhá etapa výstavby skladu techniky pre americkú obrnenú brigádu v Powidzi. Investícia NATO v blízkosti poľskej základne dopravného letectva bude stáť celkovo 360 miliónov USD. Má byť dokončená v druhej polovici budúceho roka.


"Rozhodnutie postaviť takzvané Army Prepositioned Stock (APS) v Európe prišlo v roku 2016. Naskladňovanie zbraní sa tam začalo v tom istom roku." Informuje poľský web defence24.pl.
Pôvodne malo ísť o "menšie" cvičisko

Predpokladalo sa, že nasadenie armády USA v Poľsku bude prebiehať v rámci "dosť obmedzených aktivít". Malo byť orientované predovšetkým na cvičenie vojsk. Podľa Jamesa O'Rileyho, zástupcu ženijného zboru americkej armády v USA, je druhá etapa výstavby pokročilá na 98 percent. Vďaka tomu sa čoskoro majú uviesť do prevádzky všetky systémy v okolí nezávislej infraštruktúry. Celý projekt má byť hotový v druhej polovici budúceho roka a plne hotový má byť v roku 2023, „najneskôr v roku 2024“. Ani pandémia nezabránila plánovanému harmonogramu prác.
"Malé cvičisko" so stovkami bojových vozidiel

405. brigáda poľnej podpory oznámila, že na základni bude trvale 85 tankov, 190 bojových vozidiel pechoty, 35 diel (pravdepodobne samohybné húfnice a strelivo) a štyri mosty s vlastným pohonom. Inými slovami brigáda s technikou nasadenou v Powidzi sa bude môcť zúčastniť vojny kdekoľvek v strednej a východnej Európe, a to v podstate okamžite.

Sklad techniky APS-2 (program Army Prepositioned Stock-2) v Powidzi bude jedným z piatich takýchto zariadení prevádzkovaných americkou armádou v Európe a Afrike spolu so spojeneckými silami.

(Medzititulky red. HD.)

Niekto sa definitívne zbláznil, alebo je vojna? Ďalších 37 presunov cudzích armád za týždeň po Slovensku!
Zažívame to týždeň čo týždeň. Niekto v tom má asi úchylnú záľubu. Alebo jeho servilita dosiahla vesmírnych výšok. 37 armádnych presunov cudzích vojsk po území Slovenska za týždeň. Ministerstvo obrany spravilo z našej vlasti vojnovú zónu a niekomu... Čítať ďalej
07 | 05 | 2021 | Ivan Brožík