Radačovský sa pýta: Bude Múzeum SNP v Banskej Bystrici pod patronátom NATO?
15 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Je to zvláštne, ale na Slovensku sa doslova rozpútala vojna o Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Hlavnými veliteľmi armád sú na jednej strane riaditeľ múzea a na druhej minister obrany. Teraz sa do boja zapojil aj tretí bojovník, europoslanec a právnik Miroslav Radačovský.


Múzeu SNP patrilo od začiatku pod rezort kultúry. Teraz by sa malo presunúť pod ministerstvo obrany. A práve to je jablkom sváru. Riaditeľ múzea Stanislav Mičev to odmieta. Naopak, minister obrany Jaroslav Naď by ho chcel pod svoje krídla dostať čo najskôr. Proti presunu ikonického múzea je však aj europoslanec Miroslav Radačovský. V statuse na sociálnej sieti sa pýta, či bude Múzeum SNP v Banskej Bystrici pod patronátom NATO.
Naď sa ponosuje, že bol do múzea pozvaný len raz a Noční vlci viackrát

Múzeum SNP v Banskej Bystrici má podľa dohody medzi ministerstvami kultúry a obrany prejsť od januára 2022 pod rezort riadený Jaroslavom Naďom. „Minister obrany uviedol, že mu mimoriadne záleží na tejto dôležitej inštitúcii a je presvedčený, že Múzeum SNP musí patriť pod rezort obrany,“ píše Radačovský.

Dodáva, že na svojom facebookovom profile Naď zdôvodňoval nutnosť, aby spravovanie múzea prevzala armáda. Minister obrany sa posťažoval, že len raz bol pozvaný terajším riaditeľom múzea Stanislavom Mičevom do Bystrice 15. 12. 2020. Na druhej strane pozvaní od Mičeva adresovaných Nočným vlkov eviduje viac ako dosť.
Proti premene Múze SNP na kasárne sa rázne postavili zamestnanci

„Dá sa predpokladať, že vzhľadom na známu proamerickú posadnutosť ministra obrany a súčasnú antiruskú hystériu, už len toto samo osebe mohlo byť dôvodom, prečo sa armáda snaží dostať Múzeum SNP pod svoju kontrolu. O to viac, že ministrovi môže ležať v žalúdku aj samotná koncovka priezviska súčasného riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva. Voči takémuto postupu ministerstva obrany sa rázne vyhradili zamestnanci múzea, ktorí tvrdia, že podriadenie múzea takýmto spôsobom znamená degradáciu špičkovej inštitúcie na organizáciu bez právnej subjektivity a možnosti samostatného rozhodovania,“ uvádza ďalej europoslanec Radačovský.

Múzeum SNP volá občanov na pomoc petíciou: Pod Naďov rezort nejdeme, to je ideologizovanie dejín
Múzeum SNP protestuje proti náhlemu prechodu pod ministerstvo obrany. V elektronickej petícii uvádza, že dejiny chcú jeho pracovníci skúmať v plnom rozsahu a bez ideológie a jednostrannej orientácie. Inštitúcia podľa nich nebola nikdy tak ohrozená,... Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Ivan Brožík

Múzeum SNP je pamäťou národa bez ohľadu na to, kto má aký názor na SNP

Zamestnanci okrem iného v petícii tvrdia, že nie sú v žiadnom prípade múzeum vojenského charakteru a odmietajú vnucovanie výlučne vojenskej orientácie. Chcú prezentovať históriu bez nánosov ideológie a nanucovania jednostrannej orientácie.

„Je každému zrejmé a je to nepochybné, že Múzeum SNP v Banskej Bystrici je pamäťou národa. Bez ohľadu na to, kto má aký názor na SNP. Skutočnosťou navždy ostane, že Slováci povstali proti fašizmu a výdatnú pomoc im v tomto boji poskytovali predovšetkým Rusi, ruskí velitelia, ruskí partizáni, vtedy ako občania Sovietskeho zväzu,“ konštatuje Radačovský, ktorý je zároveň a predsedom strany Slovenský Patriot.

Dodáva, že tomu nasvedčujú aj expozície múzea, vojenská technika a zbrane a takto to aj žije v pamäti národa.


Slovenský Patriot podporí petíciu za ochranu múzea pred ideologickou inváziou

„A táto nepopierateľná historická skutočnosť je podľa môjho názoru hlavným dôvodom úpornej snahy ministra obrany dostať túto inštitúciu pod patronát ozbrojených síl, ktoré sú v súčasnej dobe vojskami NATO a poslušným sluhom našich súčasných severoatlantických spojencov,“ uvádza Radačovský.

Avizuje, že jeho strana Slovenský Patriot podporí petíciu za zachovanie Múzea SNP v pôsobnosti ministerstva kultúry. Zároveň vyzýva všetkých občanov Slovenska, ktorým leží na srdci pamäť národa, aby túto petíciu podporili.

Komentár Eduarda Chmelára: Ruky preč od symbolov Slovenského národného povstania
K odpornému vandalskému zločinu došlo v piatok nad obcou Stráňavy, kde niekto odpílil ruky z bronzového súsošia Brániace matky od akademickej sochárky Ľudmily Cvengrošovej. Pomník bol postavený na počesť padlých príslušníkov I. čs. armádneho zboru,... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Eduard Chmelár