Mladí sa búria: Takáto podpora rodín nie je už ani len populizmus, stačí plniť predvolebné sľuby
15 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Podpora rodín musí vychádzať zo silného sociálneho štátu a systémovej sociálnej politiky. Návrh na jednorazový príspevok 333 eur pre deti v hmotnej núdzi nepomôže rodinám dotknutým korona krízou.


Tento narýchlo zbúchaný návrh nie je dokonca ani pekný populizmus. Je totiž maximálne oklieštený. Na príspevok bude mať nárok necelých 50 tisíc z viac ako milióna detí na celom Slovensku. To sa dá určite považovať aj za diskrimináciu.


Tvrdí to Igor Melicher - Mladí Sociálni Demokrati na sociálnej sieti.




Reprofoto status FB (@Igor Melicher - Mladí Sociálni Demokrati)

Je jasné, kam pôjdu peniaze z rozpočtu všetkých

"Pri pohľade na demografické, regionálne a sociálne štatistiky zistíme, že cca. 15 miliónov eur, uvoľnených na toto opatrenie, poputuje z drvivej časti do marginalizovaných komunít. V tomto prípade je namieste položiť si otázku, či pôjdu peniaze skutočne na podporu detí alebo budú použité na nákup elektroniky či alkoholu." Začína svoju úvahu Igor Melicher.


Národ sa búri. Vláda to s návrhom dať 333 eur na dieťa pre rodiny v hmotnej núdzi prehnala
Vládou navrhovaný príspevok 333 eur na dieťa v rodine, ktorá je v hmotnej núdzi, pobúril nielen opozičných politikov, ale i bežných ľudí. Nevôľu nad tým vyjadril v statuse aj Lukáš Koník. Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Toto je "rýchlokvas"

"Rodiny s deťmi by mali byť podporené inak než takýmto rýchlokvasom. Stačilo by napríklad plniť sľuby a vybudovať dostupné nájomné bývanie, kde by rodičia ušetrili stovky eur za nájom v porovnaní s nájmom, ktoré platia. Stačilo by, ak by sa nerušili sociálne zákony prijaté v posledných rokoch. Napríklad také obedy bezplatne, ktoré šetrili eurá v rodinnej peňaženke. Stačilo by nerušiť 13. dôchodok vo výške 460 eur pre všetkých seniorov, pričom by tieto peniaze aj tak skončili v podpore detí (vnúčat) alebo v ekonomike."



Deťom áno, ale všetkým

"Nie som proti tomu, aby každé dieťa na Slovensku dostalo jednorazovo napríklad 100, 200 či 300 eur, pretože rodičia, ktorí boli počas dištančného vyučovania s deťmi doma a suplovali úlohu učiteľov, si určite zaslúžia takúto kompenzáciu, aj keď by si, samozrejme, zaslúžili viac." Píše Mladý sociálny demokrat.



Nevymýšľajme koleso, to vymysleli už Sumeri

"Ideálny spôsob, ako by sa dalo dnes pomôcť rodinám, vidím napríklad v tom, že štát pôjde rodinám v ústrety. Teda pokračovanie obedov bezplatne, pokračovanie vo vlakoch bezplatne a pridanie autobusov bezplatne. Zvýšenie počtu sociálnych štipendií na širší okruh žiakov, preplácanie nákladov za internáty (v prípade, že budú opäť aktívne), bezplatná MHD v mestách (aj keď len na určitý čas). Znížená daň na potraviny každodennej potreby pre deti a rodiny."


"Sociálna politika má viacero možných ciest, nie len strieľanie návrhov od boku, ktoré v skutočnosti nikomu nepomôžu, len spolarizujú spoločnosť a časom sa na ne bude pozerať ako na zbytočne vyhodené peniaze. V prípade, že sa strana SMER - SD opäť vráti do vládnej koalície, bude musieť nevyhnutne spevniť základy sociálneho štátu, zabezpečiť jeho ochranné mechanizmy a rozšíriť jeho paletu." končí status za Mladú sociálnu demokraciu Igor Melicher.


(Medzititulky red. HD.)

Uhrík: Ak prejde návrh o 333 eurovom príplatku pre deti asociálov, podávame diskriminačnú žalobu (VIDEO)
Návrh na vyplatenie jednorazového príspevku 333 eur na dieťa rodinám, ktoré sú v hmotnej núdzi, sa stretlo s odmietnutím v opozície. Rázne "nie" hovorí aj hnutie Republika, ktorému predsedá europoslanec Milan Uhrík. Čítať ďalej
14 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik