Žitný: Ako bol donútený odísť z polície generál generál Lučanský, tak sú donútení šéfovia NAKA
14 | 05 | 2021 I Jozef Uhlárik

Rozpadá sa vedenie elitnej NAKA v priamom prenose? Otázka je pre niekoho možno divná, ale niečo sa v Národnej kriminálnej agentúre diať musí, lebo v krátkom čase z nej požiadal o odchod už tretí vysokopostavený funkcionár.


Dnes je posledným dňom, keď je vo funkcii riaditeľa NAKA Branislav Zurian. Dokonca sa rozhodol odísť do civilu. Po 27 rokoch v polícii odchádza aj Zurianov zástupca Patrik Jurík. A „pá-pá“ dáva NAKA i šéf bratislavskej expozitúry Ján Štefánik, informuje o tom portál parlamentelisty.sk.
Ide zrejme o podriaďovanie polície politickej moci

Na odchod trojice vysokopostavených šéfov NAKA má zaujímavý názor bezpečnostný analytik Milan Žitný. „Jednoducho, boli donútení. Tak, ako bol donútený odísť aj generál Lučanský, sú donútení aj títo.“ Podľa Žitného ide o rozbíjanie štruktúr Policajného zboru, presnejšie povedané o jeho zboru politickej moci. Odchody sú zvláštne aj z toho pohľadu, že expremiér a veľký bojovník proti mafii medzi politikmi Igor Matovič stále tvrdí, že polícia má rozviazané ruky. Preto je údajne aj toľko pozatýkaných vysokých policajných funkcionárov, sudcov či oligarchov a bohatých podnikateľov.

„Určite nemôžeme očakávať, že policajti budú mať rozviazané ruky. Tí, čo tam prídu, to budú čistí sluhovia. To jediné sa od toho dá očakávať, lebo nevidím iný dôvod, prečo menovaní ľudia museli odísť. Jednoducho, boli donútení tak, ako bol donútený odísť aj generál Lučanský,“ myslí si Žitný.

Podľa neho traja odchádzajúci funkcionári toho zrejme tiež už mali „plné kecky“. Môžeme sa teda iba domnievať, že ich odchody môžu súvisieť aj so zadržaním šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a možné tlaky zo strany hnutia Sme rodina, ktoré ho na funkciu nominovalo.

Bomba: Šéf NAKA Branislav Zurian sa nečakane rozhodol v polícii skončiť a odísť do civilu!
Národná kriminálna agentúra (NAKA) bude mať nového šéfa. Branislav Zurian sa totiž rozhodol po dvoch rokoch vo funkcii skončiť. Dokonca sa chystá odísť do civilu. Čítať ďalej
11 | 05 | 2021 | Jozef Uhlárik

Veľmi zlý signál nielen Policajnému zboru, ale aj smerom k verejnosti

V polícii sa teda zrejme niečo deje, čo však môže mať vplyv aj na odchody ďalších funkcionárov, ktorí majú naoko akože rozviazané ruky. No zároveň ich majú tuho zviazané politickými tlakmi vládnej garnitúry, ktorá si tiež chráni „svojich“ ľudí.

„Je to veľmi zlý signál do celého Policajného zboru a môžeme očakávať, že budú odchádzať aj ďalší policajti,“ myslí si Žitný. Odchody vysokých funkcionárov z NAKA však môže túto elitnú jednotku destabilizovať. „Dá sa to aj takto čítať. Policajný zbor má byť budovaný systematicky, dlhodobo a kariérne. Nemajú sa tam často meniť ľudia na riadiacich pozíciách. Mal by tam byť stabilný káder, do ktorého musia byť vyberaní dobrí, kvalitní policajti s veľkými skúsenosťami a tiež rešpektované osobnosti, ktoré majú vytvorené dobré meno, niečo majú za sebou a môžu sa niečím pochváliť. To sú presne tie typy ako generál Lučanský, Braňo Zurian a ďalší. A tí odchádzajú. To je veľmi zlý signál nielen do Policajného zboru, ale aj smerom k verejnosti,“ konštatuje bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Zuriana obvinil kajúcnik, podobne ako Lučanského. Generál zomrel v base, šéf NAKA má stále previerku
Zuzana Šubová je bývalá podpredsedníčka Štátnych hmotných rezerv. V minulosti pôsobila na viacerých ministerstvách. So svojom najnovšom statuse na facebooku vyslovila niekoľko závažných otázok a zistení vo vzťahu k riaditeľovi NAKA Branislavovi... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Michal Filek