Z tejto hudobnej novinky majú Slováci zimomriavky. Hit má názov Korene (VIDEO)
14 | 05 | 2021 I Peter Sulek

Kapela Iconito s Folklórnym súborom Zemplín prišli s hudobnou novinkou s názvom Korene. Spája folklór s popom. V malebnom videoklipe ukazujú krásy našej krajiny a krojov.


V klipe vidíme výnimočných výnimočných regiónov Slovenska s tým, čo je pre všetky typické.

Vystupujú v ňom šiesti významní slovenskí herci a každý zosobňuje iný región. Podarilo sa im doň obsadiť hercov Mariána Slováka, Jána Grešša, Ľubomíra Pauloviča, Alfréda Swana, Františka Kovára a Vladimíra Jedľovského.

„Každá z týchto postáv v našom klipe reprezentuje jeden región, jeden osud človeka i život príznačný pre jeho kraj. Týchto pánov umelcov sa nám na moje prekvapenie podarilo presvedčiť celkom rýchlo, samozrejme, museli uveriť myšlienke i zmyslu toho, čo chceme vytvoriť,“ teší sa líder Iconita Kristián Dufinec.
Pesničkou štartujú veľkolepý projekt s rovnomenným názvom

„Samotnú dejovú líniu a odkaz projektu Korene môžeme vnímať v dvoch rovinách. V tej prvej sú nimi nástroje práce zasadené do im vlastného prostredia daného regiónu. Pri Myjave je ním roľníctvo, na Podpoľaní výroba fujár, na Horehroní drevorubačstvo, na Kysuciach a v Terchovej zasa furmanstvo i pastierstvo, pri Goraloch pltníctvo, no a napokon na Zemplíne vinárstvo," vysvetľuje Kristián.

"Tou druhou rovinou sú elementy života, ktoré neobídu azda nikoho z nás: práca (Myjava), tvorba i radosť zo života (Podpoľanie), smrť (Horehronie), rodina (Kysuce – Terchová), návrat domov, zmierenie (Goral) a napokon vojna, odlúčenie (Zemplín). No každý jeden z nich spája láska, vzťah muža i ženy i cit pre vlastné korene,“ pokračuje.

„Veríme, že aj folklór môže byť cool a jeho odkaz môže čo-to povedať aj dnešným mladým ľuďom. Aj to je dôvod, prečo tento projekt vznikol, aby sme nemali pocit, že folklór a folklorizmus sú prežitkami komunizmu. Folklór tu bol už dávno pred tým a budoval nehmotné kultúrne hodnoty, ktoré nikde inde vo svete nemajú obdobu,“ dodáva veselý mladík.

Taraba naložil ministerke kultúry: "Vrchol arogancie! Likvidovať Maticu slovenskú a podporovať Csemadok"
Poslanec Tomáš Taraba označil na tlačovej besede ministerku kultúry Natáliu Milanovú za likvidátorku národnej kultúry. Miesto podpory Matice slovenskej chce podporovať Csemadok. Čítať ďalej
12 | 05 | 2021 | Diana Zaťková

Medzinárodné ambície

Cieľom spoločného projektu Korene kapely Iconito a folklórneho súboru Zemplín je vzdelávať našincov aj zahraničie. Neskôr totiž bude projekt nadabovaný aj do angličtiny a španielčiny.

„Celkovo to má vyvrcholiť v multižánrové edukatívne predstavenie o slovenskom folklóre, ktorý bude však spracovaný do úplne nového šatu a najmä modernej podoby. Práve preto sme sa pri tvorbe a nahrávaní piesne snažili nájsť prienik moderného zvuku a odkazu slovenskej tradície, ktorá v sebe zahŕňa rôznorodé pre ňu špecifické elementy ako napríklad fujara, či rôzne iné pastierske nástroje,“ uzatvára Kristián Dufinec.

V roku 2018 si chalani z Iconito zahrali aj ako predskokani hudobnej skupiny Elán.



Krajcer kritizuje ministerku Milanovú. Pochovala projekt obnovy hradov! A zavádzala novinárov
Bývalý minister kultúry a moderátor Daniel Krajcer sa pustil na Facebooku do ministerky kultúry Natálie Milanovej. Pochovala projekt obnovy slovenských hradov, ktorý spustil ešte Krajcer. Čuduje sa, ako ministerke novinári „zhltli“ nepravdivú... Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Petra Demková