Ukrajinský režim zatkol vodcu proruskej opozície. Pre náš mainstream to ale nie je Navaľný
14 | 05 | 2021 I Ivan Brožík

Lídra proruskej opozície na Ukrajine obvinili z vlastizrady. Porušila sa tým dohoda, ktorá ukončila vojnu? Siahnuť na Viktora Medvedčuka, ktorý je nielen vodcom najsilnejšej opozičnej strany, ale aj blízkym priateľom a kmotrom ruského prezidenta Vladimira Putina? To si nedovolil ani bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko.


"Hoci tlak na Medvedčuka rastie už od začiatku roka, niektorí analytici upozorňujú, že jeho trestné stíhanie môže Putin považovať za porušenie nepísanej dohody. Vznikla v roku 2015 a viedla k ukončeniu aktívnych bojov na východe Ukrajiny." Píše portál srspol.sk.
Obvinenie z vlastizrady

Ukrajinská civilná kontrarozviedka SBU uskutočnila raziu v Medvedčukovej kyjevskej rezidencii ešte v utorok. Generálna prokurátorka Iryna Venediktovova medzitým vyhlásila, že dvaja zákonodarcovia, pôvodne označení ako „M“ a „K“, sú podozriví z údajnej vlastizrady a nezákonného využívania prírodných zdrojov na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove. Miestne médiá pod týmito skratkami okamžite identifikovali Medvedčuka a jeho blízkeho spolupracovníka Tarasa Kozaka.

Podľa tempa rastu vojenských výdavkov je majstrom sveta Ukrajina (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond ruskej kultúry) Čítať ďalej
10 | 05 | 2021 | Zuzana Perželová


Medvedčukovo politické hnutie Opozičná Platforma – Za život označila raziu a obvinenie z vlastizrady za akt pomsty zo strany vlády. „Takéto kroky úradov sú otvorenou a cynickou politickou represiou proti opozičnému politikovi,“ uviedla najsilnejšia opozičná strana vo svojom vyhlásení.
Trest za politickú pozíciu

Medvedčuk podľa citovaného zdroja na obvinenia pre ukrajinské médiá reagoval vyhlásením, že razia v jeho rezidencii aj obvinenia z vlastizrady sú trestom za jeho „principiálnu politickú pozíciu“. „Vyhlasujem, že sa nachádzam na Ukrajine a nemám v úmysle skrývať sa pred spravodlivosťou,“ uviedol s tým, že je ochotný spolupracovať s vyšetrovateľmi.
Dráždia Putina

Niektorí analytici teraz upozorňujú, že stíhanie Medvedčuka môže byť Putinom vnímané ako prekročenie jeho miery trpezlivosti okrem iného aj preto, že Medvedčukova dcéra je zároveň aj krstnou dcérou ruského lídra. Známy novinár a bývalý korešpondent CNN Leonid Ragozin v tejto súvislosti napísal, že špecifické postavenie Medvedčuka na Ukrajine bolo pravdepodobne súčasťou neformálnej dohody. Na jej základe  došlo v roku 2015 k ukončeniu horúcej fázy bojov na Donbase. „Bývalý prezident Petro Porošenko sa nikdy neodvážil podniknúť takýto krok,“ dodal Ragozin.

Útok prezidenta Zelenského na Medvedčuka, ktorý koreluje s nástupom Bidenovej administratívy na začiatku roka, narúša túto krehkú rovnováhu. Takmer určite tiež prispel k Putinovmu rozhodnutiu zo začiatku marca, zhromaždiť na ukrajinských hraniciach armádu. Je ťažké si predstaviť, že Putin na túto najnovšiu výzvu nezareaguje. Nebezpečná hra na eskaláciu napätia tak bude pokračovať,“ varoval na záver.

Prečo sa Zelenského Ukrajina stáva autoritárskejšou (Michail Pogrebinský)
Komentár Michaila Pogrebinského (National Interest) Čítať ďalej
15 | 04 | 2021 | Imrich Kovačič